8 tips om je telefoon weer super snel te maken, de complete gids

8 tips om je telefoon weer super snel te maken, de complete gids

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Is je smartphone geleidelijk aan minder snel geworden dan hij eerst was, of merk je dat hij plotseling veel trager is? Misschien gebruik je een oudere telefoon met minder krachtige hardware? Wat ook de reden is, wij zorgen dat je het met deze acht tips het maximale uit je smartphone haalt.

Je telefoon weer snel maken

Soms heeft je Android-telefoon gewoon een flinke schoonmaakbeurt nodig, of als je een al wat ouder en niet zo krachtig toestel hebt, bestaan er speciale oplossingen. Misschien is het wel een specifieke applicatie die je toestel in slakkenmodus brengt?

Wat ook de reden is waarom je telefoon momenteel niet zo fris als een hoentje is, de kans is groot dat onderstaande tips je kunnen helpen. Net omdat er zoveel verschillende redenen kunnen zijn waarom je telefoon niet mee wil, is het aan jou om te bepalen welke tips het beste voor jouw smartphone werken.

1. Vertragende apps

Laat ons eerst al een paar dingen duidelijk maken. Apps als ‘battery optimizers’, ‘speed boosters’ of anti-virus-apps vertragen je telefoon meestal alleen maar vertragen, zonder dat ze al te veel extra functionaliteit toevoegen. Ze blijven vaak de hele tijd actief en slurpen ook nog eens je accu sneller leeg. Als je twijfelt of je ook vertragende apps op je telefoon hebt staan, check dan eerst even dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Een tweede aspect om naar te kijken is malware. Is je telefoon in korte tijd veel trager geworden, dan zou het kunnen dat je per ongeluk een app van kwaadwillenden op je telefoon hebt geïnstalleerd. In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe je malware herkent en hoe je ervan af komt.

Gerelateerde artikelen

Weet ook dat je geen onrealistische verwachtingen mag hebben van je telefoon. Als je toestel bijvoorbeeld over minder dan 2 GB RAM beschikt, en op een erg verouderde versie van Android draait, kan je geen wonderen verwachten. Het is ook erg belangrijk dat je telkens de laatste updates installeert.

2. Grote schoonmaak met Google Files

Heb je geen ruimte op je telefoon voor verdere updates, of is het al even geleden dat je nog eens gecontroleerd hebt of er geen nutteloze bestanden op je apparaat staan? Houd dan even een grote schoonmaak met Googles eigen Files-app. Je telefoon zal je dankbaar zijn. Files is niet alleen een handige file explorer, maar ook een erg betrouwbare poetshulp.

Gerelateerde artikelen

Ga even naar het menu ‘Opschonen’ en volg gewoonweg stap voor stap de suggesties die er in de app te vinden zijn. Files Go wijst je op nutteloze bestanden die verwijderd kunnen worden en geeft je ook een overzicht van welke bestanden het meeste ruimte innemen. De app verwijst daarnaast naar Google Foto’s waar je foto’s kan back-uppen in de cloud zodat er extra ruimte op je smartphone vrijkomt. Ten slotte zie je ook wanneer je ‘Downloads’-map behoorlijk vol zit, en de app toont ook welke apps je het minst gebruikt. Opgeruimd staat netjes.

8 tips om je telefoon weer super snel te maken, de complete gids

3. Weg met die bloatware

Heel veel telefoons komen vandaag met bloatware. Appontwikkelaars sluiten deals met fabrikanten van telefoons zodat hun app op je nieuwe smartphone geïnstalleerd staat van zodra je hem voor het eerst uit de doos haalt. Vaak kan je zo’n app of game meteen verwijderen, maar soms is dat ook helemaal niet mogelijk.

In dat geval kan je er wel voor zorgen dat alle opgeslagen data en updates van de app foetsie zijn. Zoek de app op vanuit de applijst in de instellingen en verwijder alle gegevens en cache. Je kan apps soms ook manueel uitschakelen als het om apps gaat die op de achtergrond werken. Al kan die werking ook tijdelijk zijn. Alle kleine beetjes helpen. Is dat voor jou nog niet voldoende? Dan kan je ook een stap verder gaan.

Gerelateerde artikelen

4. Widgets en live-achtergronden

Live-achtergronden zijn vaak erg fraai, maar meestal is functionaliteit van zulke geanimeerde achtergronden geheel afwezig. Wees er in ieder geval van bewust dat al dat moois je toestel wel vertraagt, en onnodig capaciteit van je batterij leeg slurpt.

Hetzelfde geldt jammer genoeg ook voor widgets, hoewel die vaak wel een meerwaarde hebben voor je toestel. Je kan widgets beschouwen als kleine programma’s die de hele tijd op je telefoon blijven draaien. Als je toestel sowieso al niet erg ‘snappy’ is momenteel, kan het lonen om eens zonder al je widgets te proberen. De extra functionaliteit die je uit widgets haalt, vind je nagenoeg altijd terug in de app zelf. En hey, die arme iOS-gebruikers hebben het jaren zonder moeten stellen.

8 tips om je telefoon weer super snel te maken, de complete gids

5. Lite- en Go-apps

Deze is een hele handige voor telefoons die het zonder al te veel 'pk’s' moeten doen. Heb je 2GB aan RAM of minder en werkt je toestel met een minder krachtige chipset, dan zijn deze lichtere varianten van bestaande apps je vriend. In veel gevallen hoef je niet eens veel aan functionaliteit in te boeten. Neem nu Facebook Lite. Als je sowieso geen fervente Facebook-gebruiker bent, dan ga je de Lite-versie juist geweldig vinden. Eens zo vlot, minder mobiele dataverbruik en je mist bijna niets.

Gerelateerde artikelen

Probeer gerust onderstaande Lite en Go-applicaties. Go-apps zijn speciaal ontwikkelt voor telefoons die draaien op Android Go, Googles lichtere variant van het Android-besturingssysteem. Hieronder vind je een kleine opsomming van de beste lichtere apps. Sommige Go-apps zijn niet rechtstreeks in de Play Store te vinden, maar probeer in dat geval de link van APK Mirror. Vanuit die betrouwbare bron kan je de apk-bestanden downloaden en op je telefoon installeren.

Lichte apps:
8 tips om je telefoon weer super snel te maken, de complete gids

6. Aangepaste launcher en animaties

De meeste fabrikanten geven maar al te graag een eigen touch aan de software van hun telefoon, en bij de ene Android-schil pakt dat al wat beter uit dan bij de andere. Heb je het gevoel dat je launcher niet helemaal goed loopt, overweeg dan een custom launcher zoals Nova Launcher. Nova is een gratis app die erg doet erg denken aan een pure Android-schil, en hij loopt dan ook erg smooth. Als je de gratis versie goed vindt, is de betalende versie zeker een aanrader, omdat je dan toegang krijgt tot nog meer personalisatie-instellingen.

Gerelateerde artikelen

Iets anders dat een vlotte launcher-ervaring in de weg staat, zijn animaties. Elke keer als je een app opent, of bijvoorbeeld de notificatiebalk naar beneden veegt, krijg je een esthetische animatie te zien. Je telefoon zal vlotter aanvoelen als je die animaties wat sneller laat verlopen, opnieuw afhankelijk van de softwareschil van je telefoon of de aangepaste launcher die je gebruikt.

Animatiesnelheid aanpassen

Je kan de snelheid van die animaties aanpassen in de ontwikkelaarsinstellingen van je telefoon. Met onderstaand stappenplan leggen we je uit hoe je de ontwikkelaarsinstellingen ontgrendelt en de animaties aanpast:

 1. Open de Instellingen van je telefoon
 2. Kies Over de telefoon
 3. Druk zeven keer na elkaar kort op Build-nummer
 4. Ga terug en kies bij de Instellingen voor Systeem
 5. Druk op Ontwikkelaarsopties
 6. Scroll tot Tekenen en kies bij Vensteranimatieschaal, Overgangsanimatieschaal en Duur van animatieschaal voor Animatieschaal 0,5x
8 tips om je telefoon weer super snel te maken, de complete gids

7. Is een bepaalde app de schuldige?

Er is geen vuiltje aan de lucht, maar opeens merk je op dat je telefoon minder smooth is dan voorheen, net nadat je die ene app hebt geïnstalleerd. Dat is sterk. Het hoeft hierbij niet altijd om malware te gaan, want een slechtwerkende app kan ook aan de basis van de problemen liggen.

Starten in Veilige modus

Trek daarom op onderzoek uit om uit te zoeken wat er precies scheelt. Als je je telefoon in Veilige modus opstart, kan hij niet belemmert worden door apps van derden die op de achtergrond draaien. Werkt je telefoon wel vlot in Veilige modus, dan weet je zeker dat een app de schuldige is. Zo start je op in Veilige modus:

 1. Druk de Power-knop in en schakel je toestel uit
 2. Zet hem met de Power-knop weer aan
 3. Houd ingedrukt tot je het geanimeerde logo van het merk van je telefoon te zien krijgt
 4. Zodra je de animatie ziet, laat je de Power-knop weer los en druk je op de Volume-down-knop
 5. Laat los eens je in de linkse benedenhoek ‘Safe mode’ ziet

Gerelateerde artikelen

Heb je ook in de veilige modus en na de voorgaande tips nog problemen, ga meteen door naar ‘Tip 8’. Loopt alles daarentegen vlotjes, dan gaan we op applicatiejacht. Start je telefoon opnieuw op in de normale modus en vervolgens schakel je een app uit door 'Gedwongen stoppen' aan te duiden via de applijst in je instellingen. Je kan ook in een keer voor ‘Verwijderen’ kiezen. Volg het proces opnieuw voor elke app waaraan je twijfelt, en check telkens of je een verschil opmerkt.

8. Grove middelen

Nu zijn we bij het echte werk beland. Deze is geen pleziertje, maar soms kan je er gewoon niet omheen. Als alle bovenstaande maatregelen onsuccesvol waren, is het misschien geen slecht idee om je toestel weer naar fabrieksinstellingen te zetten, ook wel bekend als een ‘hard reset’.

Mogelijk heeft de fabrikant van je telefoon recent een update uitgerold die niet helemaal goed is gelopen. De kans is groot dat die update dan inmiddels weer is ingetrokken, en door de fabrieksinstellingen te herstellen, kom je in dat geval weer terug bij de vorige versie terecht, toen alles nog wel goed ging.

8 tips om je telefoon weer super snel te maken, de complete gids
Fabrieksintellingen herstellen

Je verliest hiermee wel bijna alle gegevens die op je telefoon zijn opgeslagen sinds je hem uit de doos hebt gehaald. Zorg daarom dat je eerst echt alles geprobeerd hebt, en dat al je contactpersonen, berichten, appgegevens, foto’s, muziek en noem maar op, veilig in de cloud staan of op fysieke opslag bewaard worden. Maak voor de zekerheid eerst een back-up in de cloud met de knop 'Nu back-up maken'. We tonen hier hoe dat werkt. Zo zet je de fabrieksinstellingen terug:

 1. Ga naar instellingen
 2. Kies Systeem
 3. Druk op Reset (kan ook ‘Opties voor resetten’ of iets gelijkaardigs heten)
 4. Tik op Fabrieksinstellingen herstellen (Kan ook ‘Alle gegevens wissen’ of iets dergelijks heten)
 5.  Lees goed de waarschuwingsmelding
 6. Bevestig met Telefoon resetten

Heeft het geholpen?

Hopelijk zijn er een aantal tips waarmee je zo aan de slag kan gaan. Als uiteindelijk niets heeft geholpen, zijn er nog altijd een aantal dingen die je kan doen. Je kan altijd eens contact opnemen met de supportdienst van de fabrikant van je toestel. Misschien is er momenteel een gekend software-probleem waardoor je telefoon niet helemaal vlot loopt. Wie weet is er al wel een bug-fix in de maak? Als een app aan de basis lag voor je telefoonprobleem, kan je ook altijd een recensie achterlaten in de Google Play Store en in sommige gevallen krijg je achteraf een antwoord met meer informatie.

8 tips om je telefoon weer super snel te maken, de complete gids

Ten slotte willen we je er ook op wijzen dat als niets geholpen heeft, en er ook geen sprake van een software-probleem op je toestel, dan is de tijd misschien wel rijp geworden om een nieuw toestel te kopen. Zeker als je telefoon al op een erg verouderde versie van Android draait, is het sowieso raadzaam om naar iets nieuws te kijken. Mogelijk is batterij ook niet meer zoals hij geweest is. Het zal in dat geval als een verademing aanvoelen om weer een nieuw toestel in handen te houden. Je telefoon naar fabrieksinstellingen zetten, kan veel verhelpen, maar het maakt je telefoon er jammer genoeg niet jonger op.

Hebben deze tips voor jou geholpen? Op welke manieren maak jij je telefoon weer sneller? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze aanbiedingen en winacties via de Androidworld Deals-nieuwsbrief en ons speciale deals-account op Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk