Top 10 manieren om ruimte vrij te maken op je Android-telefoon

Top 10 manieren om ruimte vrij te maken op je Android-telefoon

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Als je een Android-telefoon gebruikt, kan het gebeuren dat je op een gegeven moment tegen een opslaglimiet aanloopt. Dit kan vooral frustrerend zijn als je veel foto's, video's, muziek of apps hebt. Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om ruimte vrij te maken op je Android-telefoon, zodat je deze weer kunt gebruiken zoals je dat wilt. Dit zijn enkele van de beste manieren om ruimte vrij te maken op je Android-telefoon.

1. Verwijder ongebruikte apps

Ga naar de instellingen op je telefoon en zoek het onderdeel Apps. Daar verwijder je de apps die je niet meer gebruikt. Je kan dit ook doen met de app Files by Google. Deze app zoekt ongebruikte en waarschijnlijk dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden. Bekijk hier het stappenplan vooropslagruimte vrijmaken via Files by Google.

2. Maak gebruik van de cloud

Gebruik cloudopslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive om je foto's, video's en andere bestanden op te slaan. Zo kun je deze bestanden van je telefoon verwijderen en kun je ze nog steeds benaderen vanaf andere apparaten.

Gerelateerde artikelen

3. Verwijder cachebestanden van apps

Ga naar Instellingen -> Opslag -> Cachegegevens om de cache-bestanden te verwijderen die worden gegenereerd door apps. Door deze opgeslagen bestanden te verwijderen, wis je als eigenlijk het tijdelijke geheugen van je telefoon. Dit betekent dat de apps die die deze bestanden gebruikten, opnieuw geladen moeten worden. En dat zorgt er weer voor dat na verloop van tijd het geheugen weer volloopt. Hou er daarbij ook rekening mee dat het opnieuw downloaden van alle content zorgt voor meer dataverbruik en dit kan weer ten koste van je internetbundel gaan.

4. Verwijder downloads

Ga naar de instellingen op je telefoon en dan naar Opslag. Verwijder hier gedownloade bestanden zoals afbeeldingen, PDF's en andere documenten die je niet meer nodig hebt. Dat ruimt lekker op!

5. Maak gebruik van SD-kaarten

Als je telefoon een SD-kaartsleuf heeft, kun je deze gebruiken om extra opslagruimte toe te voegen. Kopieer bestanden van je telefoon naar de SD-kaart om ruimte vrij te maken op je telefoon.

Je kunt natuurlijk ook een back-up maken op je NAS of harde schijven en usb-sticks. Bekijk ook deze vier manieren voor back-ups op je Android-telefoon.

6. Wis foto's en video's die je niet meer nodig hebt

Gebruik een app zoals Google Foto's om te zoeken naar dubbele foto's en video's en verwijder deze om ruimte vrij te maken. Google Foto's heeft verschillende 'opruimtools' en je leest hier hoe je deze kunt gebruiken.

Gerelateerde artikelen

7. Verwijder cachebestanden van je browser

Als je veel internet op je telefoon kunnen de cache-bestanden van je browser ook veel ruimte in beslag nemen. Ga naar de instellingen van je browser en verwijder de cache-bestanden om ruimte vrij te maken. Ook hier geldt dat de websites die je vaker bezoekt, dan opnieuw geladen moeten worden. Dat duurt dan wat langer dan je misschien gewend bent.

8. Verwijder oude sms'jes en WhatsApp-berichten

Ga naar de app Berichten en verwijder oude sms'jes die je niet meer nodig hebt. Gebruik je vaker WhatsApp? We leggen in dit artikel uit hoe je ruimte op je telefoon vrij kunt maken door WhatsApp-bestanden op te schonen.

Gerelateerde artikelen

9. Verplaats je muziek

Heb je muziek op je telefoon opgeslagen? Grote kans dat dit veel geheugen in beslag neemt. Een eenvoudige manier om geheugen vrij te maken, is door de muziek te verplaatsen naar een geheugenkaart. Als jouw telefoon geen SD-kaartsleuf heeft, kun je overwegen om een streamingmuziekdienst zoals Spotify te gebruiken. Hiermee kun je online naar muziek luisteren zonder geheugen van je telefoon te gebruiken. Houd er rekening mee dat je hiervoor wel een internetbundel nodig hebt. Als je playlists hebt gedownload, worden deze opgeslagen op je telefoon en nemen ze geheugen in beslag.

Gerelateerde artikelen

10. Koop een nieuwe telefoon

Je kan natuurlijk ook een nieuwe telefoon kopen die over meer opslagruimte beschikt. In de Androidworld-koopgids houden we je op de hoogte van de beste Android-telefoons van dit moment. Van goedkope tot dure telefoons, van compacte smartphone tot vouwtelefoon: er is voor iedere portemonnee een toplijst te vinden, zodat je snel vindt waar je naar op zoek bent. Bekijk onze keuzes in de Androidworld-koopgids.

Met deze tips kun je gemakkelijk ruimte vrijmaken op je Android-telefoon en voorkomen dat je tegen opslagproblemen aanloopt. Door regelmatig de opslagruimte van je telefoon te beheren, blijft deze ook snel en betrouwbaar. Heb jij nog tips, laat het vooral weten in de comments!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk