5 tips om de werking van de vingerafdrukscanner te optimaliseren

5 tips om de werking van de vingerafdrukscanner te optimaliseren

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

1. Lees reviews

Als je een nieuwe telefoon koopt, ben je misschien niet altijd geneigd om veel belang te hechten aan de kwaliteit van de vingerafdrukscanner onder het scherm. Je kijkt vast wel of er een aanwezig is, maar niet iedereen neemt ook de tijd om even te checken wat de ervaringen zijn van een reviewer. De kwaliteit van het scherm, de camera of de prestaties lijken natuurlijk een stuk spannender bij een nieuw toestel, en toegegeven, dat zijn ze ook.

Toch is het de moeite waard om expliciet in reviews te lezen over de vingerafdrukscanner, en bij reviews op Androidworld vormt het telkens een apart punt dat samen met de eventuele gezichtsherkenning wordt besproken. Mijn minst goede ervaring die ik ooit had met een vingerafdrukscanner was bijvoorbeeld met de scanner op de achterkant van de Samsung Galaxy A6 (2018), en in dat geval heb ik dat toen erg duidelijk vermeld in de review. Onze beste ervaringen waren dan weer met de scanner van de OnePlus 8-reeks die razendsnel werkt, of die van de OPPO Find X2 Pro en Find X2 Neo omdat hij ook een extra groot scanoppervlak heeft.

5 tips om de werking van de vingerafdrukscanner te optimaliseren

2. Neem de tijd om in te stellen

Als je een spiksplinternieuwe telefoon hebt, dan wil je misschien door je enthousiasme zo snel mogelijk het instellen voltooien. Toch is het aangewezen om zeker grondig de tijd te nemen om met de in-screen-vingerafdrukscanner je duimafdruk te registreren.

Bij dat proces moet je meermaals je vinger optillen en op de sensor plaatsen. Doe dat optillen en weer plaatsen langzaam zodat je scanner de tijd heeft om elke positie goed vast te leggen. Afhankelijk van de telefoon die je gebruikt, wordt er ook gevraagd om telkens een andere zone op je vinger te scannen. Dat is de beste manier om de nauwkeurigheid kan optimaliseren. In veel gevallen krijg je ook te zien welk gedeelte van je vinger moet worden gescand, en volg die richtlijnen ook.

Beeld van de functie

Zorg zo dat de zijkanten in het bijzonder goed zijn gescand en voer telkens een lichte druk uit op het scherm. Sommige telefoonfabrikanten werken met 'zelflerende' software die ook door te scannen de prestaties van de vingerafdrukscanner verder verbetert, maar zorg er wel voor dat je je telefoon van bij het begin zoveel mogelijk gegevens geeft om mee te werken.

3. Registreer eenzelfde vinger twee keer

Dit is een tip die gemixte resultaten kan opleveren, want bij sommige telefoons kan het echt een verschil betekenen en bij andere niet. Vingerafdrukscanners zijn vaak gevoelig voor de hoek waarin je je vinger op de sensor plaatst. Als je je vingerafdruk voor het eerst hebt ingesteld terwijl je je telefoon in de hand hield, kan het verstandig zijn om diezelfde duim een tweede keer te registreren, maar dan wanneer je telefoon op tafel ligt.

Beeld van de functie

4. Heb geduld

Dit punt klinkt misschien nog al eenvoudig, maar het is belangrijk om zowel jezelf als je telefoon wat tijd te geven. Zoals eerder gezegd kan de werking van een vingerafdrukscanner zelflerend zijn. Naarmate je meer ontgrendelt, kan je smartphone die gegevens gebruiken om zo de nauwkeurigheid te verbeteren.

Anderzijds speelt ook muscle memory een rol bij vingerafdrukscanners onder het scherm, meer dan bij scanners die op de achterkant zitten. Je moet bij een nieuwe telefoon ook jezelf de tijd gunnen om aan je in-screenscanner goed te wennen zodat je je vinger goed leert plaatsen. Raak dus niet in paniek als je scanner in het begin niet even nauwkeurig of snel is als je had gehoopt.

5. Stel je vingerafdruk opnieuw in

Als er geen verbetering is of je scanner presteert echt ondermaats, dan is er mogelijk wat fout gelopen bij het instellen. Verwijder in de instellingen je vingerafdruk en registreer hem opnieuw zoals we in de tweede tip hebben omschreven.

Wat is jouw ervaring met vingerafdrukscanners? Heb je ooit problemen ervaren en hoe heb je die toen opgelost? Heb je nog andere tips? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk