Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Lekker thuiswerken!

7 tips voor slimmer thuiswerken tijdens de coronacrisis

· 16 maart 2020

Telefonisch overleggen en online, via chat-applicatie of videoconferentie, vergaderen. Het zal voor veel bedrijven de komende tijd schering en inslag zijn. In dit artikel geven we alvast een aantal tips om slimmer thuis aan de slag te gaan.

Slimmer thuiswerken 

Vanaf vandaag zijn alle scholen en kinderopvangcentra grotendeels dicht en ook cafés, restaurants en sportclubs zijn sinds gisteravond 18.00 uur gesloten. De overheid heeft samen met het RIVM ook het officiële advies aan werkgevers gegeven om de werknemers die thuis kunnen werken, ook thuis moeten werken. Niet elke organisatie heeft hiervoor meteen een thuiswerkoplossing voorhanden en zullen hier dus vandaag erg druk mee zijn. Daarnaast is niet iedereen gewend om thuis te werken maar zal dat vanaf vandaag wel moeten doen. Wij geven alvast een aantal tips om het thuiswerken zo slim en aangenaam mogelijk te maken.

1. Mess creates stress

Mess Creates Stress: Clear the Clutter! Je hebt misschien nog nooit thuis gewerkt en moet nu de komende dagen op de keukentafel, op de bank of het kantoortje aan het werk. Het is dan verstandig om je werkplek op te ruimen want werken in een opgeruimde omgeving zorgt ervoor dat je minimaal afgeleid wordt. Zorg er ook voor dat je afspraken maakt met je gezinsleden als je thuis aan het werk bent, doe de deur dicht en zet een koptelefoon op. Op deze manier kun je je beter concentreren op je werk.

Rommelig kantoor werken

Rommelig kantoor

2. Gebruik een online communicatie- en projectmanagementtool

Naast het bellen en appen met collega's zijn er ook vele communicatietools waarmee je met je collega's één-op-één kunt chatten, bestanden kunt delen en meer. Deze communicatietools maken dus van het fysieke kantoor een virtueel kantoor en op de redactie van Androidworld maken we al jaren gebruik hiervan. Er zijn ook een aantal projectmanagementtools die je voor je werk, studie of privé kunt gebruiken om allerlei zaken op orde te krijgen. Met deze tools zie je precies wie aan welk project werkt.

Screenshot van Trello

Trello

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van tools waarmee je met je collega's slimmer vanuit huis kunt werken:

Projecten en to-do's

- Trello

- Asana

- Slack

Chatprogramma's

- Hangouts Chat

- Hangouts Meet

- Microsoft Teams

- Skype

3. Begin de dag met een koffieautomaatgesprek

De tijd nemen voor koffieautomaatgesprekken zit er met thuiswerken niet meer in. Je kan dit gelukkig wel digitaal doen en bij Androidworld nemen we daar 's ochtends altijd eventjes de tijd voor maar je kan dit ook aan het begin van een videovergadering doen. Bespreek tijdens dit informele stuk het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in Boer Zoekt Vrouw en begin daarna pas over werkgerelateerde zaken.

hangout koffiezetapparaatgesprek

Androidworld-koffieautomaatgesprek

4. Google-producten om mee samen te werken

Aangezien Google expert is op het aanbieden van producten in de cloud, kun je thuis er ook veel gemak van hebben. Google Drive is daarvan het beste voorbeeld. Met Drive kun je op je pc en mobiel heel makkelijk documenten, spreadsheets en presentaties maken, deze met collega's delen en en gezamenlijk aan werken.

5. Werk in blokken en drink water

Het is verstandig om in blokken van bijvoorbeeld 90 minuten te werken om zo je concentratie op peil te houden. De Pomodorotechniek kan je ook helpen om efficiënt je tijd in te delen met productieve periodes afgewisseld met korte pauzes.

Gezonde voeding kan de levenskwaliteit verbeteren en dat heeft natuurlijk een positief effect op je productiviteit. Thuiswerken houdt je daarnaast ook ver weg van de snacks in de bedrijfskantine, zodat je tijdens de lunch aan de gezonde boterham kunt. Genoeg water drinken is daarnaast ook essentieel en deze apps kunnen je daarbij helpen.

Screenshot van HydroCoach

HydroCoach helpt je bij het water drinken

6. Veilig werken

Het is van belang dat je veilige thuiswerkplek hebt en dan hebben we het over de internetverbinding die je via een VPN (Virtual Private Network) kunt laten verlopen. Hiermee kun je vanuit huis inloggen op het bedrijfsnetwerk waardoor je computer wordt gezien als onderdeel van dat netwerk.

Daarnaast moeten bedrijven nadenken over bedrijfsgevoelige informatie. Werknemers zouden deze informatie namelijk op hun laptop kunnen opslaan wat voor risico's met zich meebrengt.

7. Neem pauze en geniet

Omdat je thuis werkt, kan het voorkomen dat je in één stuk door werkt aan je project maar pauze nemen is ook erg belangrijk. Helaas is er geen collega in de buurt die je meeneemt naar de kantine dus moet je er zelf acht op slaan. Doe dat ook want het verbetert de productiviteit. Loop dus even naar de kraan om water te pakken, haal de post op en maak een wandeling tijdens de lunch.

Sta op van je stoel dus en beweeg. Nog beter is om een uurtje in te plannen voor een hardlooprondje of een uurtje fitness. Je haalt deze tijd aan het eind van de dag in of begint voor het werken al je sportieve uitspattingen.

Foto van de Garmin Venu

Werk jij ook veel thuis (de komende weken)? Laat in de reacties weten of je dit vaker hebt gedaan en hoe je ermee omgaat!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...