Met deze 5 tips blijft gamen leuk

Met deze 5 tips blijft gamen leuk
Binnen een aantal weken zijn er twee berichten in het nieuws gekomen die in eerste instantie niet zoveel met elkaar te maken lijken te hebben. Toch is er een interessant verband zien tussen de twee.

Twee berichten

Het eerste bericht gaat over de aankondiging van de ontwikkelaar Epic Games van het populaire spel Fortnite. Zij gaan voor het komende seizoen een prijzenpot beschikbaar stellen van maar liefst € 100 miljoen. Ter vergelijking; de prijzenpot bij de Giro d’Italia bedraagt 'slechts' € 1,5 miljoen en het WK darts vergeeft maar 2 miljoen euro. Alleen bij het WK voetbal wordt lekker gescoord. In dit toernooi wordt € 344 miljoen verdeeld over de deelnemers.

Het tweede bericht betreft een oproep van de grotere verslavingsklinieken om (verslavingsgevoelige) games vanuit de overheid aan banden te leggen. Ze zouden hetzelfde gevaar kennen als drank of drugs, met dezelfde sociale en/of lichamelijke impact. Naast de overheid worden ook ouders in het artikel opgeroepen het ‘gevaar niet te onderschatten’.

Wanneer is mijn kind verslaafd?

Dit is voor veel ouders lastig te bepalen. Is dat bij twee, vier of zes uur per dag? Of kun je pas spreken van verslaving als het ten koste gaat van andere belangrijke zaken? Dat laatste klinkt op zich logisch. Obsessief bezig zijn met één ding, je voeding en rust wordt aangepast, sociale contacten komen op tweede plek en voor studie is ook verminderde aandacht. Dit zijn allemaal elementen die een verslaving doen vermoeden maar ook die passen bij het leven van een topsporter.

Wereldkampioen gamen

De opmars van e-sports zet daarom te denken; wat nou als je kind geen aanleg heeft voor voetbal, tennis of turnen, maar wel voor DOTA2, Fortnite of Counterstrike? Laat je je kind dan net zo hard trainen als een profvoetballer doet om de beste van de wereld te kunnen worden? Geef je hem of haar dan de ruimte om er een professionele carrière van te maken en zijn of haar hart te volgen? Eerlijk is eerlijk, dat voelt een beetje vreemd toch? Maar waarom zou je je kind wel ondersteunen in zijn of haar passie om de volgende Max Verstappen te worden, maar niet om een e-sports pro te worden?

Ziggo eBattle F1 NK

5 tips om gamen leuk te houden

Terug naar de verslaving. Want is je kind nou verslaafd, is ‘ie aan het trainen voor zijn passie of carrière of is het gewoon een hobby? We geven je 5 tips om ervoor te zorgen dat gamen leuk blijft.

Tip 1: Verzet je niet tegen gamen in het algemeen

Is gamen misschien niet jouw ding of vind je het verspilling van tijd? Zorg er dan voor dat je dit niet te duidelijk laat blijken aan je kind. Als je gamen of een specifieke game per definitie verkeerd vindt, dan wil je kind er op termijn ook niet meer met je over praten. Dit wil niet zeggen dat je het allemaal maar fantastisch moet vinden, maar roepen dat het onzin of tijdverspilling is werkt averechts

Tip 2: Snap waarom je kind de game leuk vindt

Als je je verdiept in het spel wat je kind zo leuk vindt en vaak speelt, dan wordt het praten erover al een stuk makkelijker. Je hoeft niet zelf gamer te worden om je een beetje te verdiepen in wat voor soort spel het is, wat de uitdaging is en welke belangen er spelen. Het wordt daardoor ook makkelijker om vervolgens je kind eens te laten vertellen (en te laten zien!) waarom hij of zij het zo tof vindt. Luister geïnteresseerd en je zult zien dat ze blij en enthousiast reageren op de tijd die je voor ze neemt. Je kunt nu makkelijker praten met je kind over het spel en alles daar omheen.

Tip 3: Stel regels en wees consequent

Ieder kind heeft grenzen en regels nodig, ook als het gamen betreft. Als je het spel of de spellen van je kind ‘snapt’, dan weet je ook welke regels je hierop kunt toepassen. Een game als Fortnite duurt gemiddeld 20 minuten, en dan moet je echt al heel goed zijn. Een DOTA2 game duurt ongeveer 45minuten, etc. Op die manier weet je dat 2 uur non-stop gamen niet nodig is en kun je pauzes afspreken. Stem deze pauzes af op andere afspraken, bijvoorbeeld over huiswerk of buitenspelen. Geef je kind ook inzicht in de speeltijd zodat ze bewust zijn van hun gedrag.

Tip 4: Gamen versus e-sports

Je doet er goed aan om, als dat relevant voor je is, je te verdiepen in de opmars van e-sports. Het is te omvangrijk om dit in een paar zinnen uit te leggen maar ga er vanuit dat voor zo’n beetje elk spel een soort “Eredivisie” is voor de besten van de wereld. Inclusief grootse toernooien, enorme sponsorships en duizenden toeschouwers (online en offline). Wil je in een uurtje meer weten? Check de documentaire Free to Play hier op YouTube.

Tip 5: Vertrouw op je gevoel

Je gevoel zit meestal wel in de goede richting als het gaat om of je kind met iets moois of iets destructiefs bezig is. Vaak is dit een uitweg van andersoortige problemen. Signaleer je dus meer problemen of zie een combinatie van effecten, wees alert en vertrouw op je ouderlijke instinct. Gamen is dan wellicht minder schadelijk op korte termijn dan drugs of alcohol, maar als het een uitvlucht is van iets anders dan doe je er goed aan om je op de combinatie te richten en niet alleen het gamen aan te pakken.

Herken je de symptomen van een gameverslaving en wil je meer specialistische informatie? Op de site van Yes we can Clinics vind je veel informatie hierover.

[readmore articles="193368"]

De auteur van dit artikel, Thomas van der Knijff, is werkzaam bij Grownhub. Dit Nederlandse bedrijf heeft als doel om het aantal incidenten op het gebied van apps, (social)media en smartphones te verlagen. Zij richten zich daarbij op het geven van inzicht, kennis en controle aan ouders en verzorgers door middel van de Grownhub-app. Zodoende is Thomas veel te weten gekomen over het smartphonegebruik onder kinderen en jongeren.

Lees meer over:
Games

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties