Tip: dwing Google Chrome om alle websites met HTTPS te laden

Tip: dwing Google Chrome om alle websites met HTTPS te laden

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Chrome heeft een handige beveiligingsfunctie die gebruikers beschermt tegen websites die mogelijk onveilig zijn. Pagina's die je laadt met het verouderde HTTP-protocol zijn niet versleuteld en het is dus onveilig om op zulke websites in te loggen of gegevens in te vullen. Met deze Chrome-functie dwing je je browser om de pagina's met HTTPS te laden.

HTTPS en HTTP

Websites zijn het voorbije decennia belangrijker geworden dan ooit, maar dat maakt online platformen ook een doelwit voor misbruik. Het internetprotocol HTTPS versleutelt alle gegevens die je op een website deelt, en hoewel dat vroeger bijna uitsluitend voor internetbankieren werd gebruikt, is HTTPS-encryptie nu op elke website de norm geworden.

Het is belangrijk dat je alleen inlogt of gegevens deelt op websites met HTTPS-versleuteling. Dankzij het slotje in de adresbalk van Chrome kan je makkelijk zien dat je op zo'n beveiligde website bent. Alleen is het door verschillende omstandigheden nog steeds mogelijk dat internetgebruikers op verouderde HTTP-websites of pagina's terecht komen. Daar bestaat het risico dat gevoelige gegevens worden onderschept door kwaadwillenden.

'Altijd beveiligde verbinding gebruiken' in Chrome

Als jij gebruik maakt van Chrome versie 95 of (hopelijk) een recentere versie, dan is er een eenvoudige tool waarmee je Chrome dwingt om waar mogelijk een HTTP-pagina automatische om te leiden naar een versleutelde versie met het HTTPS-protocol. Wanneer dat omleiden niet lukt, toont Chrome een waarschuwing en gebruikers kunnen vervolgens beslissen om de onbeveiligde pagina al dan niet te bezoeken.

De Chrome-functie die dit mogelijk maakt, heet 'Altijd beveiligde verbinding gebruiken' en ze werkt in je browser op Android en pc. Mogelijk staat de functie al aan, maar we leggen uit hoe je ze kan activeren op Android en desktop.

'Altijd beveiligde verbinding gebruiken' aanzetten op Chrome voor Android

  1. Druk rechtsboven op het menu met de drie puntjes
  2. Kies Instellingen
  3. Tik op Privacy en beveiliging
  4. Zet Altijd beveiligde verbinding gebruiken aan
De instelling in de Android-versie van Chrome

De instelling in de Android-versie van Chrome

'Altijd beveiligde verbinding gebruiken' aanzetten op Chrome voor pc

  1. Klik rechtsboven op het menu met de drie puntjes
  2. Kies Instellingen
  3. Klik op Privacy en beveiliging
  4. Kies Beveiliging
  5. Zet Altijd beveiligde verbinding gebruiken aan
De instelling in de desktopversie van Chrome

De instelling in de desktopversie van Chrome

Recent is bekend geraakt dat Google werkt aan nog meer stappen om de beveiliging voor gebruikers aan te scherpen. In maart wil het bedrijf een functie uitrollen die downloads blokkeert op HTTP-pagina's. Die functie moet gebruikers beschermen tegen versleutelde websites die hun downloads omleiden naar HTTP-servers.

Stond bij jou 'Altijd beveiligde verbinding gebruiken' aan? Neem jij nog andere stappen om je browser te beveiligen? Laat het ons weten in de reacties.

Tip: dwing Google Chrome om alle websites met HTTPS te laden

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk