Telegram, een overzicht van de beste Telegram-applicaties (+poll)

Telegram, een overzicht van de beste Telegram-applicaties (+poll)

@tukker

door @tukker

Laatst geüpdatet

Androidworld-lezer Tom is Telegram-expert en legt eens in de zoveel tijd uit waarom Telegram zo handig is. Dit keer bespreekt hij alle verschillende versies van Telegram.

Telegram is opensource: voor- en nadelen

Telegram is met 500 miljoen actieve gebruikers naast WhatsApp de sterkst groeiende chat app. Anders dan WhatsApp zijn de Telegram-apps opensource en dat betekent dat iedereen de app kan beoordelen en namaken om alles naar eigen smaak aan te passen.

Opensource is veiliger maar brengt helaas ook nadelen met zich mee. Geschat wordt dat er zo'n duizend Telegram-varianten zijn die geen opensource meer zijn. Overheden en criminelen promoten deze varianten in groepen en worden dan ook door veel mensen gedownload buiten de Play Store om, simpelweg omdat er geen Play Store aanwezig is in hun land.

Inmiddels is het wel duidelijk dat veel van deze varianten jouw data stelen en mede daarom heeft Telegram dan ook een Androidversie uitgebracht die rechtstreeks van hun website is te downloaden. Deze versie is bijna gelijk aan de versie in de Play Store echter zonder de restricties van Google en Apple die veelal door de lokale overheid zijn opgelegd. De varianten die betrouwbaar zijn staan op de website van Telegram.

Telegram voor Android

Telegram voor Android

Telegram voor verschillende platformen

Telegram is beschikbaar als Android-app, iOS-app, desktop-app en web-app. Achter iedere Telegram-variant zit een eigen groep programmeurs en de apps zijn in verschillende programmeertalen geschreven. Daardoor kan het aanbod aan functies dus afwijken omdat de ontwikkeling niet gelijk loopt. Alle programmeurs zijn contestwinnaars waarna Telegram hun app heeft geadopteerd.

Telegram X is onder de naam Challegram ontstaan ten tijde van de Telegram Android Challenge en daarbij als winnaar uit de bus gekomen. In deze wedstrijd moesten ontwikkelaars een Telegram-app bouwen onder bepaalde condities en gebaseerd op open TDLib. Challegram is inmiddels overgenomen door Telegram zelf en zij hebben de app omgedoopt in Telegram X. Telegram X voor iOS is inmiddels de officiële Appleversie geworden terwijl Telegram X voor Android nog steeds afzonderlijk wordt geüpdatet in een lager tempo. X heeft een betere muziekspeler maar mist de nieuwste features. Op dit moment loopt er voor X weer een contest waar 30.000 dollar mee is te verdienen.

Gerelateerde artikelen

Telegram WebZ en Telegram WebK zijn de nieuwste lite-versies voor de browser, hier zijn nog niet alle opties aanwezig maar beide werken wel heerlijk snel. Unigram is een mooi voorbeeld hoe Telegram openstaat voor ideeën. Deze versie bestaat sinds 2014 en is geoptimaliseerd voor Windows 10 en wordt inmiddels omarmt door het team. De ontwikkelaar is zeer actief en heeft inmiddels ook de groepsvideo en scherm delen geïmplementeerd.

Unigram is een client geoptimaliseerd voor Windows 10

Unigram is een client geoptimaliseerd voor Windows 10

Er is één belangrijke overkomst en dat is dat je ze allemaal tegelijk kan gebruiken. Probeer je graag nieuwe versies dan is het aan te bevelen om af en toe te kijken in de settings of alle actieve sessies nog actief moeten zijn. Dit telt uiteraard ook als je een ander toestel in gebruik neemt. Het is veiliger om geen sessies open te laten staan die niet meer gebruikt worden. Hieronder vind je een overzicht van de besproken Telegram-apps.

Telegram-apps
Telegram voor desktop
Telegram voor desktop

Telegram voor desktop

Telegram in de browser
Telegram React

Telegram React

Onofficiële apps (maar aanbevolen)

Poll

Welke Telegram-app/client gebruik jij? Laat je stem achter in de poll en verduidelijk je antwoord in de reacties onderaan dit artikel. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Meer handige Telegram-tips

Tom heeft ook uitgebreide howto's geschreven over hoe je de thuisblijvers via Telegram op de hoogte kunt houden als je met vakantie bent, hoe je de uitgebreide zoekfuncties kunt gebruiken en hoe je de handige Telegram-bots kunt gebruiken. Mis jij een functie in Telegram? Je kan hier suggesties doen of andere suggesties een like geven zodat ze eventueel geïmplementeerd worden. Ga jij met de tips van Tom in Telegram aan de slag of gebruik je ze al? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..
Telegram X

Telegram X

Telegram X is onder de naam Challegram ontstaan ten tijde van de Telegram Android Challenge en daarbij als winnaar uit de bus gekomen. In deze wedstrijd&nb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk