Google Stadia: zo weet je of jouw internetverbinding er klaar voor is

Google Stadia: zo weet je of jouw internetverbinding er klaar voor is

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Internetverbinding testen

Cloud-gaming wil het spelen van kwalitatieve games toegankelijker maken door spellen te spelen vanaf datacenters in plaats van eigen hardware. Een dure console of krachtige pc, is dus niet langer een vereiste. Wat wel veel belangrijker wordt is je internetverbinding, want enorme dataloads worden via Stadia door je vaste verbinding geperst. Stadia heeft zelf een online tool voorzien waarmee je jouw verbinding kan laten testen. Je kan zelf testen via deze link.

Het handige aan de test-tool van Stadia is dat Google je telkens feedback geeft over de precieze mogelijkheden op basis van jouw internetsnelheid. Wil je streamen in Full HD dan raadt Google minstens 20 Mbps aan, maar 4K streamen is in dat geval niet nodig. Google raadt minstens 35 Mbps aan om beelden in de hoogste resolutie te streamen. De aanbevolen minimumsnelheid voor Stadia is dan weer een verbinding van 10 Mbps, waarmee je kan streamen aan 720p of HD-resolutie.

Stadia verbinding

Wat als je internet te traag is?

In principe beloven alle providers een verbinding die klaar is voor Stadia, alleen is het goed mogelijk dat je thuisverbinding trager is omwille van beperkingen met de infrastructuur. Als je bijvoorbeeld erg afgelegen woont, bestaat de kans dat je internet nog niet aan die minimumvereiste voldoet en slechts 5 Mbps haalt. In dat geval krijg je de aanbeveling van Google om je internetverbinding eerst te upgraden.

Je kan altijd even contact opnemen bij andere internetproviders om even te polsen wat voor snelheid volgens hen op jouw locatie mogelijk is. Als je daarentegen problemen hebt met je wifi-signaal kan een extra wifi-acces point of een powerline adapter een uitweg bieden. Ook daarvoor kan je bij je provider terecht. Veel desktops en sommige laptops kan je ook rechtstreeks met je router verbinden via een ethernetkabel, voor een nog snellere verbinding.

Beschikbaarheid en Stadia-controllers

Google Stadia wordt in november gelanceerd, maar je kan dan alleen voor de dienst gebruikmaken als je de Founder's Edition (129 euro) vooraf hebt besteld. Die bestaat uit een Chromecast Ultra om in 4K te streamen en een speciale editie van de Stadia Controller. Je kan sinds kort ook een extra controller bestellen voor 69 euro, en je kunt daarbij kiezen uit drie verschillende kleuren, maar je moet wel een Founder zijn om alvast in november te spelen. Alle andere gamers kunnen vanaf 2020 met Stadia aan de slag.

Je leest alles over de werking van Stadia in dit artikel. Onze opinie over het nieuwe gaming-platform lees je hier. Recent maakten we ook een kostenanalyse over Stadia waarin we de Founder's Edition onder de loep nemen en vergelijken met de prijs van consoles en pc-gaming. Dat artikel vind je hier.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk