Spotify en privacy, zo kan niemand nog zien wat je luistert

Spotify en privacy, zo kan niemand nog zien wat je luistert

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Spotify is de populairste streamingdienst, maar tegelijk is het ook een sociale app. Dat wil zeggen dat je via Facebook vrienden kan toevoegen en ook als je dat niet doet, deel je nog steeds je luisteractiviteit. Wie die gedachte niet prettig vindt, kan er gelukkig wat aan doen.

Spotify en privacy

Als je nog nooit naar de privacy en sociale aspecten van Spotify hebt gekeken, dan kom je nu misschien compleet uit de lucht vallen. Het is mogelijk om Spotify-profielen op te zoeken, en dan zie je welke afspeellijsten die persoon heeft gemaakt of volgt, en welke artiesten recent zijn beluisterd. Dat is de standaard instelling en het gebeurt niet alleen bij gebruikers die Spotify met Facebook verbinden. Met deze tips kan je je privacy in eigen handen nemen.

Een reeks Spotify-profielen

Een reeks Spotify-profielen

Luisteractiviteit

De makkelijkste manier waarmee je zorgt dat niemand nog ziet naar welke artiesten je luistert, is door de je 'Luisteractiviteit' op je profiel te verbergen. Dat kan gewoon in de instellingen van de app. We leggen uit hoe het werkt.

 1. Open Spotify op je telefoon en druk rechtsboven op de Instellingen
 2. Onder Sociaal zet je Luisteractiviteit uit
Even kijken waar mijn collega Dim naar luistert

Even kijken waar mijn collega Dim naar luistert

Privésessies

Deze methode is ideaal voor wie Spotify aan zijn of haar Facebook-account heeft verbonden. In dat geval krijgen je vrienden alles te zien over je luistergedrag, behalve wanneer je een privésessie start, want op die manier kan je al jouw guilty pleasure-muziek afspelen zonder dat iemand het opmerkt, en dat gedurende 6 uur. Daarna stopt zo'n sessie automatisch. We leggen je uit hoe je een privésessie begint.

 1. Open Spotify op je telefoon en druk rechtsboven op de Instellingen
 2. Onder Sociaal zet je Privésessie aan
De instellingen van de app

De instellingen van de app

Gerelateerde artikelen

Afspeellijsten privé maken

Als je niet wil dat mensen door je afspeellijsten neuzen dan kan je ze privé maken. Zo zijn ze enkel nog voor jou zichtbaar. Volg onderstaande stappen in de app.

 1. Open Spotify op je telefoon en kies Bibliotheek
 2. Tik op de afspeellijst die je privé wil maken
 3. Druk onder de titel van de afspeellijst op het menu met de drie puntjes
 4. Tik op Privé maken en vervolgens nog eens Privé maken
Zo maak je een playlist privé

Zo maak je een playlist privé

Nog meer privacy-instellingen

Als je je Facebook-account koppelt met Spotify deel je automatisch gegevens vanuit Facebook met je muziekdienst. Wil je daar graag mee stoppen, maar wil je Facebook, wel blijven gebruiken om aan te melden, dan kan dat vanuit de accountinstellingen van Spotify op je pc. Let op, want hiermee verbied je Spotify om gegevens van Facebook te verwerken, en dat verloopt niet in de omgekeerde richting. We laten zien hoe je het aanpast.

 1. Ga op je pc naar Spotify.com
 2. Druk op profiel en dan Account
 3. Kies Privacy-instellingen
 4. Zet Facebook-gegevens uit
In de privacy-instellingen kan je ook je gegevens downloaden

In de privacy-instellingen kan je ook je gegevens downloaden

Op diezelfde pagina kan je Spotify ook verbieden om nog Advertenties op maat te tonen, of met andere woorden: advertenties die Spotify samenstelt op basis van jouw activiteit in de app. Als je wil kan je ook te zien krijgen welke gegevens Spotify over je verzamelt via Download uw gegevens.

Gerelateerde artikelen

Het is themaweek op Androidworld

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Entertainment en dit artikel is daar onderdeel van. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Spotify - Muziek en podcasts

Spotify - Muziek en podcasts

Kan je Spotify gratis gebruiken? Spotify is een populaire muziekapp in Nederland die momenteel wereldwijd 159 miljoen gebruikers heeft waarvan 71 ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk