Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Alles onder controle

Zo maak je je telefoon en tablet eenvoudig kidsproof

· 25 maart 2020

Maken je kinderen tijdens deze coronacrisis gebruik van je telefoon of tablet terwijl jij aan het thuiswerken bent? Dat kan risico's met zich meebrengen zoals het voor duizenden euro’s aanschaffen van in-game valuta. Dit kan je snel vermijden door enkele simpele instellingen. Hieronder sommen we enkele instellingen op die je kan gebruiken om je smartphone kidsproof te maken.

Toegangsslot

Door een wachtwoord of pincode te gebruiken, zorg je ervoor dat je kind niet zomaar toegang heeft tot je smartphone of tablet. Andere opties zijn gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. Via de beveiligingsinstellingen op je toestel kan je dit instellen.

screenshot

Ouderlijk toezicht

Als ouder heb je liefst dat je kinderen geen video’s te zien krijgen die niet voor hun bestemd zijn. Eveneens wil je dat je kind niet zomaar apps of games kan aankopen zonder jouw toestemming. Via de instellingen van sommige apps kan je dit verkomen.

Google Play Store

Binnen de Google Play Store is het mogelijk om ouderlijk toezicht te activeren. Die vind je in de instellingen van de Google Play Store-app, onder de gebruikersinstellingen. Via het ouderlijk toezicht kun je aangeven voor welke leeftijdcategorie apps en games zichtbaar mogen zijn. Muziek met expliciete content kunnen ook gefilterd worden.

Verder kan je ook instellen dat er steeds verificatie moet gevraagd worden bij het aankopen van apps en games. Deze verificatie kan via je Google wachtwoord of via de aanwezige vingerafdrukscanner.

YouTube

De YouTube-app biedt ook de mogelijkheid om niet-gezinsvriendelijke content te verbergen. Dit doe je via account > instellingen > algemeen > beperkte modus.

screenshot

Netflix

Laat je jouw kind regelmatig naar video’s kijken op het streamingplatform Netflix, dan is het handig om voor je kind een apart profiel aan te maken. Deze profielen kan je zowel online als binnen de Netflix-app aanmaken. Aan elk profiel kan je een leeftijdcategorie koppelen waardoor enkel de content getoond wordt die bestemd zijn voor je kind.

Scherm vastzetten

Sinds Android 5.0 Lollipop is het mogelijk om een app vast te zetten op je scherm. Hierdoor kan je een app openen voor je kind en deze vastpinnen zodat je kind de app niet kan verlaten. Om dit te activeren ga je naar instellingen > beveiliging > scherm vastzetten.

screenshot

Als dit geactiveerd is, open je de app die je wil vastzetten en ga je hierna naar het ‘recente apps’ scherm. Hier klik je op de punaise waardoor deze app wordt vastgezet op het scherm.

Om de app terug te sluiten, moet je de 'terug knop' lang ingedrukt houden waarna je je moet identificeren via je pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Kidsproof apps

Een andere mogelijkheid om je toestel kidsproof te maken, is door een app te gebruiken die een kindvriendelijke omgeving creëert. Zoals je al voorheen kon lezen in onze reviews van de Samsung Galaxy Tab A 10.5en de Huawei Mediapad M5 integreren fabrikanten een eigen app om hun tablet kindvriendelijk te maken.

Heb je geen Samsung- of Huawei-apparaat? Dan kan je binnen de Google Play Store verscheidene apps terugvinden, die een kindvriendelijke omgeving creëren. We hebben gekeken welke app de beste gebruikservaring heeft en deze getest.

Kids Place

Kids Place-app is een launcher waarmee je als ouder toezicht hebt over welke apps je kind gebruikt op de tablet of smartphone. Doordat er een kindvriendelijke omgeving wordt gecreëerd kan je kind geen andere activiteiten doen die jij als ouder niet toestaat.

First things first

De Kids Place-app kan je downloaden via de Google Play Store. Als je de app een eerste maal opent, wordt er gevraagd om een pincode in te stellen. Met deze pincode kan je de Kids Place-launcher later afsluiten. Hierna wordt je email-adres gevraagd om je pincode te herstellen voor als je deze vergeet. De volgende stap is ‘gebruikstoegang’ geven.

Een andere belangrijke instelling is het blokkeren van de homeknop zodat je kind niet zomaar de app kan verlaten. Hierbij stel je de Kids Place-launcher in als de standaard launcher. Indien dit niet lukt via de app, kan je dit ook manueel doen via het instellingenmenu van je smartphone. Hiervoor ga je naar instellingen > apps > standaard apps > launcher. 

Apps toevoegen

Als je klaar bent met het bovenstaande in te stellen, kan je starten met de Kids Place-app te gebruiken. Apps kan je toevoegen via het instellingenmenu. Het instellingenmenu open je door bovenaan het beginscherm op het tandwiel te klikken. Om te vermijden dat je kind toegang krijgt tot de instellingen, moet je eerst even je pincode ingeven.

Links bovenaan in het instellingenmenu zie je optie 'selecteer applicaties'. Hierna krijg je een overzicht van alle geïnstalleerde apps op je smartphone. De apps die je aan je kind wil toevertrouwen, vink je aan en deze verschijnen op het beginscherm van de app.

Extra instellingen

In het instellingenmenu heb je ook een sectie 'ouderlijk toezicht'. Hier kan je nog extra dingen instellen zoals het toestaan van internetverbinding, telefoongesprekken toestaan, vergrendelen van de notificatiebalk. 

Een handige functie is het blokkeren van de Google Play Store-app. Hierdoor zal je kind geen app aankopen kunnen doen vanuit een ander app of game.

In gebruikname

Nu alles ingesteld is, kan je de app beginnen gebruiken. Je start de app op en je kind kan er meteen mee aan de gang. Je kind krijgt enkel de door jou gekozen apps te zien. Als je kind een app sluit door op de homeknop te klikken, wordt hij automatisch terug verwezen naar de Kids Place-app.  Om de Kids Place-app te sluiten, moet je bovenaan op het exit logo klikken en je pincode intypen. 

Gratis versus betalend

De Kids Place-app kun je gratis gebruiken met de basisfuncties die ik hierboven beschreven heb. Verder kun je ook nog websites en video's beheren, maar hiervoor moet je wel een webbrowser en video-app van Kiddoware downloaden. Websites beheren gaat dus niet via de Chrome-app. 

Indien je graag nog meer mogelijkheden wenst, zoals tijdklok, meerdere gebruikers, wijzigen van de achtergrond op het startscherm zal je moeten betalen. Heel goedkoop zijn deze aankopen niet. Je kunt kiezen tussen een maandelijks abonnement, waarvoor je 50 eurocent per maand betaald, of een eenmalig aankoop van 9,99 euro. 

Google Family Link

In dit artikel lees je hoe je met de Google Family Link-app je toestel op een eenvoudige manier kindvriendelijk kunt maken.

Was je al op de hoogte van bovenstaande hulpmiddeltjes om je smartphone kidsproof te maken of zijn er eventueel nog andere? Laat het weten via de reacties!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.be.

Reacties (4)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.be.

Bezig met laden van reacties...