Smartphone mee naar het strand? Hier moet je op letten

Smartphone mee naar het strand? Hier moet je op letten

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Wat was het broeierig warm vorige week. Met temperaturen ruim boven de 25 graden, een oostenwind en vele zonuren zochten duizenden Nederlanders en toeristen het strand op. Heerlijk pootjebaden, kuilen graven, vechten tegen de zee en afkoelen in de strandgeul. En wat vergezelde ze op deze strandreis? Jawel, de smartphone. Maar is het wel verstandig om je smartphone mee te nemen naar het strand en waar moet je allemaal op letten? We leggen het voor je uit in dit artikel.

Smartphone mee naar het strand

Ik ga naar strand en ik neem mee: een zwembroek, een schepnet, mijn trendy strandhoed, een bodyboard, zonnebrandcrème, zonnebril, een strandlaken en natuurlijk mijn smartphone. Deze laatste kunnen we natuurlijk niet meer loslaten en nemen we altijd met ons mee. Toch moet je wel op bepaalde dingen letten: zo kan je smartphone het begeven door zilte zeelucht, het zoute water, de hitte en het zand. In dit artikel bespreken we daarom precies waarop je moet letten en wat je wel en niet moet doen.

Gerelateerde artikelen

1. Pas op het zoute water

"Met je smartphone moet je toch makkelijk de zee in kunnen? Mijn smartphone is immers waterdicht."

Veel smartphones zijn tegenwoordig waterdicht. Om hierachter te komen kun je kijken naar de IP-rating van je smartphone. Deze benoemen wij altijd in onze reviews. Een IP-rating bestaat uit twee cijfers, bijvoorbeeld IP68. Deze laatste geeft aan in welke mate je smartphone beschermd is tegen water. Als hier een 7 of 8 staat is je toestel volledig waterdicht en kun je er in theorie mee zwemmen. Er zijn echter een aantal maren. Zo zijn smartphones niet oneindig waterdicht en spelen ook verschillende omstandigheden rondom het water een grote rol. Wil je hier nou meer over weten? In dit artikel leggen we dit - en alle IP-ratings - uitgebreid aan je uit. We benoemen er nu echter ook een paar.

Gerelateerde artikelen

Zo geldt de waterdichtheid voor zoetwater. Zoutwater heeft namelijk de eigenschap dat er - je raadt het niet - zout in zit. Dit kan achterblijven in je smartphone. In een eerder gesprek met Androidworld gaf Pete Cunningham, VP Product van de Bullit Group (Cat-phones) het volgende aan: "Cat phones kunnen prima mee de oceaan of zee ingenomen worden. Wel is zout water veel corrosiever, waardoor het onderdelen sneller aantast. Daarom benadrukken we in de handleiding dat de telefoons na zout water altijd grondig moeten worden nagespoeld met zoet water."

Zout kan dus achterblijven in je smartphone, ook nadat het water is verdampt en dit kan jouw toestel aantasten. Daarbij kan er tijdens het zwemmen druk op je toestel komen te staan. Dit kan ervoor zorgen dat de waterdichtheid minder goed werkt. We raden je dus aan om je smartphone niet in zee te gebruiken.

Als je echt niet zonder smartphone kan in het golvende water, dan kun je nog altijd zo'n mooie hippe smartphonezak kopen waarin je je smartphone kunt doen.

Smartphone mee naar het strand? Hier moet je op letten

2. Zand zorgt voor krassen

Een IP-rating zegt ook iets over de bescherming tegen stof. Dat is wat het eerste getal laat zien. Bij IP68 is de smartphone stofdicht, bij een 5 beschermd tegen stof. Zand moet dan in principe ook geen probleem zijn. Bij lagere scores is je smartphone niet (volledig) beschermd tegen zand en stof.

Let er daarbij op dat zand ervoor kan zorgen dat je beeldscherm heel snel krast. Zand bestaat namelijk onder andere uit siliciumdioxide. Dit is een verbinding die gebruikt wordt om glas van te maken. Zand is zeer sterk en zandkorrels kunnen hierdoor al snel zorgen voor krassen op je beeldscherm. Meer hierover lees je in dit artikel. Wrijf zandkorrels dus liever niet snel en met de hand van je beeldscherm af. Je kunt beter eerst blazen, zandkorrels eraf proberen te schudden en hierna een schoon, stofvrij doekje gebruiken.

Gerelateerde artikelen

3. Jij hebt het heet, dan je smartphone ook

Als smartphones te warm worden dan worden ze een stuk trager en daarbij is het erg slecht voor de accu. Deze kan hierdoor namelijk sneller gaan slijten. Je kunt je smartphone dus beter ergens in de schaduw leggen en apps die je niet gebruikt uitschakelen. Hierdoor blijft je telefoon koeler en zal die veel minder snel oververhit raken.

Als je je telefoon overigens toch in de zon hebt laten liggen en deze snel wil laten afkoelen door hem in de koelkast of vriezer te leggen, niet doen! De lithium-ion-accu in je smartphone kan namelijk erg slecht tegen snelle temperatuurswisselingen.

Gerelateerde artikelen

Toch waterschade?

Mocht je toch water- of zandschade hebben opgelopen, dan hebben wij nog enkele tips voor je. In dit artikel lees je wat je moet doen bij waterschade.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk