Signal-tip: zo controleer je of een gesprek goed beveiligd is

Signal-tip: zo controleer je of een gesprek goed beveiligd is

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Signal is een berichten-app die bekend staat om zijn end-to-end encryptie. Je kan controleren of je conversatie met een persoon beveiligd is aan de hand van de beveiligingssleutel. Wij tonen hoe dat werkt.

Signal-beveiliging

WhatsApp is misschien we de bekendste berichtendienst ter wereld die met end-to-end-encryptie (E2EE) komt, maar in feite maakt de berichtendienst gebruik van het Signal-protocol. Dat is een beveiligingsmodel dat ontwikkeld wordt door het Signal Foundation (vroeger Open Whisper Systems), ofwel de organisatie achter de Signal-berichtendienst.

De E2EE van Signal zorgt ervoor dat enkel de zender en ontvanger toegang hebben tot de inhoud van je berichten en spraak- en videogesprekken. De inhoud van gesprekken is versleuteld waardoor berichten automatisch onleesbaar zijn voor anderen.

Gerelateerde artikelen

Beveiliging controleren

Je kan altijd de beveiliging van een gesprek in Signal controleren door een kijkje te nemen naar je veiligheidssleutel. Die cijfercode moet namelijk precies overeen komen met de sleutel die bij je gesprekspartner te zien is. Wij leggen je uit hoe je dat controleert in onderstaand stappenplan.

Stappenplan
  • Open Signal en tik op het gesprek waarvan je de sleutel wil controleren.
  • Tik rechtsboven op het menu met de drie puntjes
  • Kies 'Gespreksinstellingen'
  • Tik op 'Veiligheidsnummer weergeven'
  • Kies rechtsboven het deelicoontje om de code naar je contact te verzenden. Je kan de codes ook naast elkaar leggen of de QR-code laten scannen
Signal-tip: zo controleer je of een gesprek goed beveiligd is

Een voorbeeld van een veiligheidsnummer in Signal

Het belang van verifiëren

Zodra je de veiligheidsnummers geverifieerd hebt, kan je dat ook in Signal aanduiden met de schakelaar: 'Ik heb deze contactpersoon geverifieerd'. De melding over de verificatie verschijnt ook in je gesprek en Signal zendt jou automatisch een melding wanneer er iets aan de veiligheidscode wijzigt.

Het is belangrijk dat je de veiligheidscode verifieert, want alleen zo ben je zeker dat je geen slachtoffer bent van een zogenaamde man-in-the-middle-aanval. Dat is wanneer er een tussenpersoon berichten onderschept tussen jou en je gesprekspartner. Zolang jullie veiligheidscodes overeen komen en dat ook in Signal verifieert met de schakelaar, hoef je niet bevreesd te zijn voor zulke pogingen van kwaadwilligen.

Signal-tip: zo controleer je of een gesprek goed beveiligd is

Als je de nummer verifieert verschijnt dat in chat

Signal-week

Deze week kan je op Androidworld alles lezen over de berichten-app Signal. Ontdek hier onze favoriete artikelen:

Heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze nieuwe Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk