Signal-tip: zo verstuur je automatisch verdwijnende berichten

Signal-tip: zo verstuur je automatisch verdwijnende berichten

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

WhatsApp verloor eerder dit jaar een flink aantal gebruikers aan het populaire Signal door de manier waarop de laatstgenoemde chatdienst privacy vooropzet. Het versturen van de bekende ‘automatisch verdwijnende berichten’ hoort daar ook bij. Hoe dat in Signal werkt? Dat leggen wij jou uit in dit tip-artikel.

Verdwijnende berichten

Van sommige gegevens wil je niet dat ze voor altijd achterblijven in de berichtengeschiedenis van de persoon die je hebt gecontacteerd. Je kunt dan opteren om berichten na verloop van tijd uit de chat te verwijderen – dat is echter niet optimaal, gezien je dit voor beperkte duur kunt doen en je daarna geen invloed meer hebt op het verstuurde bericht. Automatisch verdwijnende berichten, die dus na een vooraf ingestelde tijd verdwijnen, is daarvoor wellicht de passendere oplossing.

Gerelateerde artikelen

Verdwijnende berichten werken binnen Signal enkel in persoonlijke gesprekken. Berichten die in een groepsgesprek worden verstuurd, dienen zodoende handmatig verwijderd te worden. Verstuur je de verdwijnende berichten in Signal, vergeet dan niet dat ze alsnog gekopieerd of doorgestuurd kunnen worden. Hoewel het er dus voor zorgt dat berichten niet blijven rondzweven in chat, blijft het aan de ontvangende kant mogelijk om er kopieën van te maken.

Wel heeft Signal een unieke functie voor het versturen van verdwijnende foto's en video's; daarbij is het ‘uitgangspunt’ van Signal dat de foto's en video's niet gekopieerd, doorgestuurd of gedownload kunnen worden. Het maken van schermafbeeldingen is ook onmogelijk voor zulke foto's en video's. Net zoals geldt voor chatberichten, kan er een specifieke tijd worden ingesteld waarna Signal ze uit de chat verwijdert.

Zo werkt het in Signal

Het instellen van verdwijnende berichten, foto's en video's verloopt in Signal per gesprek. Daarvoor is het wel belangrijk dat je eerst Signal installeert uit de Google Play Store, mocht je de app nog niet gebruiken. Nadat de app is geïnstalleerd kun je onderstaande stappen volgen om de ‘verdwijnende’ berichten in te stellen.

 1. Open het gewenste gesprek in Signal
 2. Klik op de drie puntjes rechtsboven
 3. Selecteer Verlopende berichten
 4. Kies een gewenste tijd voor verlopende berichten
 5. Klik op Ok om het proces voor het instellen af te ronden
Signal-tip: zo verstuur je automatisch verdwijnende berichten

Alle berichten die vervolgens in de chat worden verstuurd, verlopen na de ingestelde tijd. Hoe lang de lezer nog de tijd heeft om berichten te lezen, is te zien naast het timer-icoontje in de berichten. Mocht je verdwijnende foto's en video's willen versturen, volg dan onderstaande stappen. Let wel, het versturen van zulke verdwijnende foto's en video's kan alleen nadat de verlopende berichten-stappen zijn uitgevoerd.

 1. Klik op het +-icoontje rechtsonder
 2. Klik op Galerij
 3. Kies vervolgens de gewenste map
 4. Selecteer de foto of video die je wilt sturen
 5. Klik op de knop rechtsonder om verder te gaan
 6. Klik vervolgens linksonder op het oneindig-icoontje
 7. Als er 1X staat is kun je op het verstuur-icoontje klikken
Signal-tip: zo verstuur je automatisch verdwijnende berichten

Foto's of video's die met deze functie worden verstuurd kunnen één keer bekeken worden. Zodra de ontvanger de foto of video afsluit, kunnen ze hem niet meer bekijken. Bij het bekijken van de foto's of video's in de verdwijn-modus, kunnen er geen schermafbeeldingen worden gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Ben jij van plan om de functies voor verdwijnende berichten of foto's en video's van Signal verder uit te proberen? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk