4 dingen die je moet aanpassen voordat je Signal gaat gebruiken

4 dingen die je moet aanpassen voordat je Signal gaat gebruiken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Signal heeft een aantal belangrijke instellingen die je kunt wijzigen voordat je de chat-app gaat gebruiken. In dit artikel leggen we uit wat de 5 belangrijkste instellingen zijn.

Signal

Signal is een privacyvriendelijke chat-app. Dat kun je aan een aantal zaken merken. Zo is de code volledig open-source en inzichtelijk voor iedereen. De berichtendienst verzamelt daarnaast geen gegevens van gebruikers en komt standaard met end-to-end-encryptie. Toch is het verstandig om even de instellingen van de chat-app te bekijken en hier een aantal zaken aan te passen. Dit zijn de belangrijkste 5 aanpassingen voor Signal.

Gerelateerde artikelen

1. Appvergrendeling aanzetten

In tegenstelling tot Telegram en WhatsApp is de pincode voor tweefactorauthenticatie verplicht bij Signal. Je moet namelijk een cijfer of een code ingeven zodra je de app installeert. Deze code is gekoppeld aan je account en kan worden gebruikt om bepaalde accountgegevens te herstellen als je je telefoon kwijtraakt. Kwaadwillenden kunnen dus niet makkelijk bij je gegevens. Hier zijn de chats overigens niet bij inbegrepen, want er is geen cloudopslag gekoppeld aan je Signal-account. Bij Telegram en WhatsApp is dit wel mogelijk en kun je via de cloud alle gesprekken weer terugzetten op een nieuwe telefoon. Signal is de enige app die alleen lokale back-ups mogelijk en doet dat vanuit privacyoverweging.

Je kan Signal op nog een aantal manieren beveiligen tegen ongewenst gebruik. Dat kan onder andere via 'Appvergrendeling':

 1. Open Signal
 2. Ga naar de Instellingen via de drie puntjes rechts bovenin  
 3. Tik op Privacy en dan zet Appvergrendeling op ingeschakeld
 4. Geef nu de inactiviteitsduur voor appvergrendeling aan

Je moet nu eerst je vingerafdruk of een andere vergrendeling gebruiken om Signal te kunnen openen.

4 dingen die je moet aanpassen voordat je Signal gaat gebruiken

2. Extra vergrendling bij registratie op een nieuwe telefoon

De registratievergrendeling is een extra beveiligingslaag, die moet voorkomen dat iemand jouw telefoonnummer registreert op een nieuwe telefoon. Dat is met deze instelling namelijk alleen mogelijk met de unieke pincode die je zelf hebt gekozen.

 1. Open Signal
 2. Ga naar de Instellingen via de drie puntjes rechts bovenin  
 3. Tik op Privacy en dan schakel Registratievergrendeling in

Het kan natuurlijk gebeuren dat je je Signal-pincode vergeet, omdat je het nergens hebt opgeschreven. Signal heeft daarom iets slims bedacht, door gebruik te maken van een bekende techniek om bijvoorbeeld woordjes uit een vreemde taal te leren: spaced repetition. Signal zal je namelijk periodiek vragen om je pincode te bevestigen. Deze herinneringen vinden plaats met de volgende intervallen nadat de pincode voor het eerst hebt ingeschakeld: na 12 uur, 1 dag, 3 dagen, 7 dagen en 14 dagen opnieuw om de PIN gevraagd. Deze geleidelijke herhaling zorgt ervoor dat je het getal (of het wachtwoord) beter onthoudt.

4 dingen die je moet aanpassen voordat je Signal gaat gebruiken

3. Bescherm je chats tegen schermopnames van andere apps

 1. Open Signal
 2. Ga naar de Instellingen via de drie puntjes rechts bovenin  
 3. Tik op Privacy en zet dan Meekijkpreventie op ingeschakeld

De inhoud van Signal is nu verborgen in de lijst met recente apps. Daarnaast kunnen er geen screenshots worden gemaakt.

4 dingen die je moet aanpassen voordat je Signal gaat gebruiken

4. Sms via Signal laten verlopen

Je kan Signal gebruiken als standaard sms-app. Op deze manier helpt Signal je om je berichten te beveiligen en te versleutelen.

 1. Open Signal
 2. Ga naar de Instellingen via de drie puntjes rechts bovenin  
 3. Tik op Sms en mms en schakel sms in

Meer Signal

Nu je een aantal instellingen van Signal hebt aangepast, kun je aan de slag met veilig chatten via deze app. Meer weten over Signal? Hou dan Androidworld deze week in de gaten. Deze week staat namelijk geheel in het teken van Signal. Ontdek hier onze favoriete artikelen:

Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..

Heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze nieuwe Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk