Google Assistent wordt ingeschakeld via powerknop? Zo zet je dat uit

Google Assistent wordt ingeschakeld via powerknop? Zo zet je dat uit

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Nadat Samsung op de Galaxy S9 met de ‘Bixby-knop’ op de proppen kwam, ziet Google de kans schoon om vanaf Android 12 de Google Assistent aan de powerknop te koppelen. Het lang indrukken van de powerknop komt daarmee gelijk te staan aan het activeren van de Google Assistent: dit is hoe je die koppeling verwijdert.

Google Assistent in powerknop

Verschillende telefoons van merken als LG en Nokia kregen in het verleden een Assistant-knop die je de digitale assistent met één klik liet activeren. Google Pixel-toestellen moeten het zonder zo'n knop stellen, maar dat maakt vanaf Android 12 nog maar weinig uit. Net als de werking van de powerknop op de meeste nieuwe Samsung-telefoons, activeert de powerknop op Pixel-telefoons vanaf Android 12 automatisch de Google Assistent als hij lang ingedrukt wordt.

Alle zaken die voorheen gekoppeld waren aan het powermenu, zoals het in- en uitschakelen van een Android-telefoon en de mogelijkheid om slimme apparaten in huis te bedienen, verdwijnen naar het notificatiepaneel. Die opties zijn overigens standaard aanwezig in het notificatiepaneel van Android 12. Er komen dus geen uit te voeren acties bij nadat je het powermenu plaats laat maken voor de Assistent.

Gerelateerde artikelen

Assistent-powerknop uitschakelen

Bezit je een telefoon met Android 12 en wordt de Google Assistent geactiveerd als je de powerknop lang ingedrukt houdt? Onderstaande stappen helpen je om het oude powermenu terug te krijgen – let wel, onderstaande stappen zijn getest op een Pixel-telefoon met Android 12. Het is mogelijk dat de fabrikant van jouw telefoon de gebaren-instelling elders heeft geplaatst.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Systeem
  3. Klik vervolgens op Gebaren
  4. Zoek voor Menu voor aan/uit-knop
  5. Klik op de instelling
  6. Zet de schakelaar uit achter Vasthouden voor de Assistent
Google Assistent wordt ingeschakeld via powerknop? Zo zet je dat uit

Zet je de schakelaar in de ‘uit’-stand, dan krijg je vervolgens weer een powermenu te zien als je de powerknop ingedrukt houdt. Op dezelfde wijze kan je de Assistent-activatie ook inschakelen. Er is nog onduidelijkheid over de activatie van de functionaliteit op Pixel-telefoons na de update naar Android 12. Mogelijk wordt de functie alleen ingeschakeld bij nieuwe telefoons met Android 12. Voorlopig moeten we in onduidelijkheid leven, maar kan je de functie wel uit- of inschakelen.

Heb je tips of ideeën voor de themaweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Tips

Dit vind je misschien ook leuk