QR-codes: scannen, zelf maken en wie heeft het bedacht?

QR-codes: scannen, zelf maken en wie heeft het bedacht?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

QR-codes zijn een handige manier waarmee we in weinig tijd precies de website of app kunnen bezoeken die we zochten. Je scant een QR-code met je telefoon en het is ook erg makkelijk om zelf QR-codes te maken. We leggen het uit.

Hoe werkt een QR-code?

Als je een doelpubliek makkelijk naar een specifieke webpagina of app wil begeleiden dan kan dat via een QR-code op een eenvoudige sticker of brochure. Scanners van de code komen zo meer te weten over een interessante promotie, ze krijgen extra info in een museum of ze kunnen in een café online bestellen als de bediening het erg druk heeft.

Een QR-code werkt volgens dezelfde principes als de barcode van een supermarkt, alleen bevat ze veel meer informatie. Een QR-code bestaat uit vierkanten die elk stukjes informatie bevatten, bijvoorbeeld delen van een url. De vierkantjes zijn precies zo opgesteld dat een QR-scanner de code kan ontcijferen.

De letters 'Q' en 'R' staan trouwens voor het Engelse Quick Response. De eerste QR-codes werden in de auto-industrie gebruikt door het Japanse bedrijf Denso Wave - een toeleverancier van Toyota - opdat onderdelen sneller geïdentificeerd konden worden. Anders dan bij een barcode kan je een QR-code namelijk zowel horizontaal als verticaal scannen. Vandaag kan een QR-code veel verschillende soorten van informatie bevatten, waaronder:

 • Een link naar een webpagina
 • Een link naar een app in de Play Store
 • Een telefoonnummer
 • Een e-mailadres
 • Een contact
 • Een agenda-afspraak
 • Een wifi-wachtwoord
 • Gewone tekst

Zo scan je een QR-code

Op telefoons van onder andere Samsung en Google kan je QR-codes scannen door gewoon via de camera-app naar de de code te richten. Anders heb je een afzonderlijke app nodig zoals Google Lens. Als vervolgens een link naast de QR-code in beeld verschijnt, kan je erop tikken om de webpagina te openen.

Google Lens

Google Lens

Wat is Google Lens? Google Lens is een app die draait om slimme object- en tekstherkenning via kunstmatige intelligentie. Lens gebruikt de informa ..
QR-codes: scannen, zelf maken en wie heeft het bedacht?

Zelf een QR-code maken

Het is erg eenvoudig om zelf een QR-code te maken, maar je hebt er alleen wel een geschikte app voor nodig. De populaire app QR & Barcodescanner kan niet alleen QR-codes lezen, ze bevat ook handige tools om zelf een QR- of barcode te maken. We leggen het stap voor stap uit:

 1. Open de QR & Barcodescanner-app
 2. Druk linksboven op het hamburgermenu
 3. Kies QR maken
 4. Kies wat je precies met de QR-code wil delen en druk bijvoorbeeld op URL
 5. Plak of typ de juiste url in het invoervak en druk daarna rechtsboven op het vinkje
 6. Kies Delen of Opslaan. In dat tweede geval maak je op je telefoon een map voor al je QR-codes met de naam QR & Barcode Scanner. Je kan de map vinden in Google Foto's via Bieb en Foto's op apparaat
QR & Barcodescanner

QR & Barcodescanner

De populaire app QR & Barcodescanner kan niet alleen QR-codes lezen, ze bevat ook handige tools om zelf een QR- of barcode te maken. ..

Gebruik jij vaak QR-codes en heb je misschien al zelf zulke codes gemaakt? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste tips op Androidworld

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk