Zo print je met een Android-telefoon: alles wat je moet weten

Zo print je met een Android-telefoon: alles wat je moet weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Je kan op Android-telefoons printen vanuit verschillende apps. We leggen je uit hoe het werkt en waar je beste rekening mee houdt. Daarnaast kijken we ook naar het printen van webpagina's met de Chrome-browser.

Printen met Android

Zowat elke printer die je vandaag koopt, werkt via een wifi-verbinding, dat zie je zelfs bij de laagste prijsklassen. Met de meeste wifi-printers kan je draadloos printen vanaf je telefoon. Je kan rechtstreeks printen vanuit apps waar je documenten opent of via je browser. En een bestand hoeft zelfs niet op je telefoon te staan om het te kunnen printen. Het is voldoende om een bestand rechtstreeks via de cloud op te zoeken en vanaf daar af te drukken.

Vroeger werkte printen op telefoons nog met een aparte app genaamd 'Google Cloud print', maar die dienst werd in 2020 stopgezet. De mogelijkheid om te printen is nu een standaard functie die werkt op alle Android-telefoons. Je telefoon herkent printers die verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk en zo kan hij vanop afstand het printen starten.

Let op de benodigde apps

Toch is extra software op je telefoon nog steeds een vereiste om de meeste printers te laten werken. Zo heeft bijvoorbeeld Canon de 'Canon Print Service'-app, die je op je telefoon moet installeren. Na het installeren werkt het printen wel onmiddellijk zonder dat je meer acties hoeft te ondernemen. Canon is ook niet de enige printerfabrikant met zo'n app, want er is ook de Epson Print Enabler, Brother Print Service Plugin, de HP Print Service Plugin, en ga zo maar verder.

Belangrijk is wel dat je deze apps niet mag verwarren met eventuele andere apps voor je printer. Elk printermerk heeft nog steeds zijn eigen app en mobiele interface waarmee je kan printen. Deze kunnen extra functies toevoegen, maar ze komen ook mogelijk met extra softwarefouten en beperkingen, en daarom laten we ze in dit artikel even links liggen.

We focussen ons op de ingebouwde functies van Android-telefoons en -tablets. Zodra je dus een een plug-in hebt geïnstalleerd van de fabrikant van jouw printer, kan je meteen beginnen printen op je telefoon of tablet. We leggen uit hoe dat werkt.

Zo print je op een Android-telefoon of -tablet

Je kan in tal van verschillende apps printen. Dat werkt bijvoorbeeld met een clouddienst zoals Google Drive, een bestandbeheerder, je mailbox of een scanapplicatie. Volg de onderstaande stappen:

 1. Zorg dat je printer aan staat. Meestal geeft een LED-licht aan dat hij met je wifi-netwerk verbonden is
 2. Controleer of ook je telefoon via hetzelfde wifi verbonden is 
 3. Bekijk in de handleiding of een plug-in-app is benodigd en download deze via de Play Store
 4. Open het bestand dat je wil printen via een app naar keuze.
 5. Druk op het menu met de drie puntjes en kies Afdrukken of Printen
 6. De afdrukinterface verschijnt. Mogelijk verschijnt de naam van je printer bovenaan. Als je 'Opslaan als pdf' ziet, druk dan op het dropdownmenu
 7. Kies uit de lijst de naam van je printer indien nodig
 8. Pas eventueel de printinstellingen aan en druk daarna op het Afdrukkenicoontje

Gerelateerde artikelen

Zo print je webpagina's met Chrome

Soms kan het handig zijn om informatie van een website te plukken en ze meteen te printen. Een webpagina printen, ziet er niet altijd even fraai uit. Dat hangt meestal van website tot website af. In Chrome werkt afdrukken via het deelmenu:

 1. Zorg dat je printer aan staat. Meestal geeft een LED-licht aan dat hij met je wifi-netwerk verbonden is
 2. Controleer of ook je telefoon via hetzelfde wifi verbonden is 
 3. Bekijk in de handleiding of een plug-in-app is benodigd en download deze via de Play Store
 4. Open in Chrome de webpagina die je wil printen
 5. Druk op het menu met de drie puntjes en kies Delen
 6. Onderaan het deelmenu kies je voor Afdrukken
 7. De afdrukinterface verschijnt. Mogelijk verschijnt de naam van je printer bovenaan. Als je 'Opslaan als pdf' ziet, druk dan op het dropdownmenu
 8. Kies uit de lijst de naam van je printer indien nodig
 9. Pas eventueel de printinstellingen aan en druk daarna op het Afdrukkenicoontje
Zo print je met een Android-telefoon: alles wat je moet weten

Vind jij het handig om op je telefoon te printen, of gebruik jij het liefst een pc? Misschien heb je zonet ontdekt hoe handig het is om met een smartphone te printen? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste tipartikelen op Androidworld

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk