Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt

Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Maps is bij veel mensen de favoriete navigatie-app en Google voegt regelmatige nieuwe functies toe. Het is daarom ook logisch dat je niet alle mogelijkheden van Maps kent. Dit zijn nog eens zeven functies die jij misschien nog niet gebruikt.

1. Brandstofzuinige routes

De brandstofzuinige routes zijn nog relatief nieuw, maar misschien heb je ze al wel zien verschijnen in je navigatie-app. Wanneer je bij een route het icoontje van een groen blad ziet, weet je dat je het minste verbruikt door deze weg te kiezen. Google raadt deze routes ook alleen maar aan als je niet significant meer tijd verliest met deze zuinige route.

In de instellingen van Maps kan je ook je motortype selecteren, zodat Maps de beste berekeningen maakt voor je verbruik. Dat werkt als volgt:

 1. Typ een bestemming in Maps op je telefoon en bekijk de route
 2. Druk rechts op het menu met de drie puntjes en kies Rijopties
 3. Vink eventueel Voorkeur voor brandstofzuinige routes aan
 4. Selecteer onderaan in het dropdownmenu je motortype
Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt

2. Instellingen voor OV

Als je met het openbaar vervoer reist, dan zijn er nog best veel nuttige instellingen die je kan aanpassen opdat je beter routes te zien krijgt. Niet alleen kan je bepalen welke types OV je wil gebruiken, maar er zijn ook speciale voorkeuren waar Maps rekening mee kan houden.

Ben je slecht te been, kies dan 'Minder lopen'. Anderzijds kan je ook de voorkeur geven aan minder overstappen of de laagste kosten. Voor rolstoelgebruikers kan Maps alleen routes tonen die rolstoeltoegankelijk zijn.

 1. Typ een bestemming in Maps op je telefoon en bekijk de route
 2. Druk rechts op het menu met de drie puntjes en kies Routeopties
 3. Vink je voorkeuren aan
Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt

3. Controleer de drukte op plaatsen

Sinds de coronapandemie informeert Maps je beter over drukte op plaatsen. Niet alleen zie je markeringen wanneer bepaalde wijken in een stad druk zijn, maar je kan ook de drukte op specifieke plaatsen controleren. Denk aan je favoriete koffiezaak of de lokale supermarkt.

 1. Bekijk op de kaart of Druk vermeld is bij een gebied
 2. Zoek een specifieke plaats in Maps en scroll omlaag tot de Populaire tijden ziet

4. Bekijk de restaurantprijzen, reserveer een tafel en meer

Maps is niet alleen de app die je de weg wijst naar je bestemmingen. Ze kan ook helpen om je lege maag te vullen. Je kan in Maps restaurants vergelijken, de gemiddelde prijzen voor gerechten controleren en een tafel reserveren voor een moment naar keuze.

 1. Tik op Restaurants van af het beginscherm van Maps
 2. Onder de zoekbalk kies je Een tafel zoeken. Je ziet dan alleen zaken die je toelaten om met Maps te reserveren
 3. Tik op een restaurant en zoek in het overzicht naar de prijs per persoon. Deze kan je helaas nog niet voor elke horecazaak zien
Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt

5. Verzend routes naar je telefoon

Het kan soms handig zijn om vanaf je pc een route te plannen. Je hebt dan immers een groter scherm waar je op kan werken. Het enige lastige is dat je achteraf je telefoon wil gebruiken om te navigeren, maar daar heeft Maps een oplossing voor. Je kan in de webversie een route naar je telefoon verzenden. Je kan ze dan op je telefoon openen en meteen beginnen navigeren.

 1. Plan een route via de webversie van Maps op pc
 2. Kies voor de knop Naar telefoon verzenden
 3. Klik op de naam van je telefoon of verzend de route via een e-mail
 4. Open de route op je smartphone door op de melding of mail te tikken 
Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt

6. Gebruik de Incognitomodus

Of je nu surft via Chrome of navigeert via Maps: Google houdt je activiteit tot in de details bij. Je kan alle deze activiteitgegevens automatisch van je account laten verwijderen, maar wist je dat Maps net als de Chrome-browser beschikt over een functie die geen gegevens bewaart. Er bestaat een Incognitomodus voor Maps die geen geschiedenis bewaart wanneer je de navigatie-app gebruikt.

 1. Tik rechtsboven in Maps op het profielicoontje van je Google-account
 2. Kies Incognitomodus aanzetten
 3. Druk op Sluiten
 4. Zet de functie achteraf weer uit, door opnieuw op het profielicoontje te tikken en op Incognitomodus uitzetten
Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt

7. Je gebieden beheren

Google Maps kan je regelmatig updates tonen van nieuwe interessante zaken in je omgeving, berichten die bedrijven plaatsen of foto's die ze delen. Dat gebeurt via meldingen op je telefoon, maar je ziet deze updates van Maps ook in het Verkennen-tabblad.

Het interessante is ook dat je zelf kan instellen over welke plaatsen je nieuwe informatie wil ontvangen. Kies bijvoorbeeld de stad waar je woont en omliggende gemeenten.

 1. Tik rechtsboven in Maps op het profielicoontje van je Google-account
 2. Kies Instellingen
 3. Tik op Je gebieden beheren
 4. Kies Gebied toevoegen om op de kaart een plaats te selecteren die jij interessant vindt
 5. Bevestig met Gebied kiezen
Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt

Meer Google Maps-tips

Het is zeker niet de eerste keer dat we hier op Androidworld schrijven over "tips voor Google Maps die je misschien nog niet kende". Zoals gezegd krijgt Maps geregeld nieuwe functies en het is dus logisch dat je niet alle interessante dingen kent. Lees zeker ook de tips uit de onderstaande artikelen.

Gerelateerde artikelen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google Maps? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk