Nieuwe Temu-app belooft gratis spullen maar is dat wel zo?

Nieuwe Temu-app belooft gratis spullen maar is dat wel zo?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Zodra je ook maar een sociaal netwerk opent, krijg je advertenties van deze app te zien en die strategie werkt. De Temu-app is behoorlijk in opmars in Nederland omdat je er 'gratis' spullen kunt krijgen. Maar wat is het voor een app en wie zit erachter? In dit artikel leggen we je alles uit over deze populaire app.

Wat kun je doen met de Temu-app?

Temu is een app van de gelijknamige Chinese online winkel waar je allerlei goedkope producten kunt vinden. Van speelgoed tot kleding, van woondecoratie tot beauty en cosmetica. Het lijkt heel erg op AliExpress of Wish. Je kunt iets kopen met geld, maar ook gratis krijgen met credits. Credits kun je verdienen door spelletjes te spelen of anderen uit te nodigen om de app ook te gebruiken. Zo maak je reclame voor de app en hoopt Temu dat veel mensen de app gaan gebruiken en uiteindelijk ook echt spullen gaan kopen. Als online winkel kun je er op deze manier in korte tijd heel veel klanten bij krijgen.

Gerelateerde artikelen

Hoe werkt Temu?

Om te beginnen moet je de Temu-app downloaden uit de App Store of Google Play Store. Daarna kun je een account aanmaken of inloggen met je bestaande account. Vervolgens kun je door de categorieën bladeren of zoeken naar je favoriete producten. Als je iets leuks ziet, kun je het toevoegen aan je winkelwagen of verlanglijstje. Om iets te bestellen, heb je twee opties: betalen met geld of betalen met credits. Als je met geld betaalt, kun je gebruik maken van verschillende betaalmethodes, zoals iDEAL, PayPal of creditcard. Als je met credits betaalt, hoef je alleen maar genoeg credits te hebben om het product te kunnen bestellen. Je krijgt dan gratis verzending en retourneren binnen 90 dagen.

Hoe verdien je credits?

Je kan credits verdienen door het spelen van spelletjes en door anderen uit te nodigen om de app te gebruiken. Met de verdiende credits kun je vervolgens weer producten bestellen. Hoewel het gratis is, betaal je eigenlijk door reclame te maken voor de app. Temu heeft als doel om op deze manier een groot aantal gebruikers aan te trekken en uiteindelijk weer meer mensen spullen in de app te laten kopen.

Is de Temu-app veilig?

NOS Jeugdjournaal heeft een mooie video gemaakt over Temu en kinderen die via TikTok en Snapchat geïnteresseerd raken in deze app. Toch zijn er kinderen die kritisch zijn over de app, maar een deskundige geeft aan dat de app veilig is.

Kijken we naar privacybeleid dan we dat Temu gegevens van de gebruiker van de app verzamelt, zoals naam, e-mailadres, telefoonnummer, adres, betaalgegevens, locatiegegevens, apparaatgegevens, IP-adres en cookies. Temu gebruikt deze gegevens voor verschillende doeleinden, zoals het leveren van de diensten, het verbeteren van de gebruikerservaring en het personaliseren van de inhoud en advertenties. Daarnaast zien we dat Temu persoonlijke gegevens van zijn klanten deelt op verzoek van Chinese autoriteiten zoals overheidsinstanties. Temu is ook al eens in het nieuws geweest omdat een andere app van het bedrijf malware bevatte die informatie over biometrie (vingerafdruk), Bluetooth en wifinetwerken verzamelde.

How we share your personal information: Authorities and others. Law enforcement, government authorities, and private parties, as we believe in good faith to be necessary or appropriate for the compliance and protection purposes described above.

Wil je dus deze app gebruiken omdat je gek bent op gratis spullen? Bedenk dan dat je je familie en vrienden veel moet lastig vallen voor het vergaren van credits voor gratis spullen. Wees voorzichtig met wat je deelt met deze app door geen gevoelige informatie te verstrekken. Sta er ook bij stil dat het niet duurzaam is om spullen uit China te halen.

Heb jij deze app al geïnstalleerd op je Android? Laat je reactie achter onder dit artikel.

Temu Netherlands Grand Opening

Temu Netherlands Grand Opening

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk