Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

4 dingen die je meteen zou moeten instellen op een nieuwe smartphone

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
2 september 2017, 20:30
3 min leestijd
4 dingen die je meteen zou moeten instellen op een nieuwe smartphone

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe Androidsmartphone

Telkens wanneer je mag verlengen en een nieuwe smartphone krijgt of er een los aanschaft, is het uitpakken hartstikke leuk werk. Maar dan begint het grote instelwerk en installatieklus. Gelukkig bevat Android, tijdens het activeren van je nieuwe smartphone, de mogelijkheid om al je apps, games en instellingen van je oude Androidtoestel over te zetten. Maar dan nog is er genoeg te doen met een nieuw Androidtoestel. In dit artikel bespreken we 4 zaken die je meteen zou moeten instellen.

1. Smart Lock instellen op thuis

Smart Lock of Slimme Ontgrendeling is een functie die al een tijdje bestaat. Met deze functie kunnen vertrouwde gezichten, vertrouwde Bluetooth-apparaten en vertrouwde locaties ingesteld worden. De schermbeveiliging wordt uitgeschakeld wanneer je in de buurt bent van een vertrouwde locatie of apparaat of wanneer je inlogt via gezichtsherkenning. 

Wanneer je een nieuw toestel hebt, is het handig om je thuisadres meteen als vertrouwde locatie in te stellen. Dan hoef je niet telkens via een pincode of vingerafdruk je toestel te ontgrendelen.

Inschakelen Smart Lock (Hiervoor moet je wel een schermvergrendeling hebben ingesteld): 

> Beveiliging > Vertrouwde agenten (Trust agents) 

> Instellingen > Lockscreen > Smart Lock > Vertrouwde plaatsen

Kies nu voor een plaats toevoegen en kies de locatie van je huis. Dat is het! Als je thuis bent, zal de schermbeveiliging niet meer nodig zijn. De plek waar Smart Lock in de instellingen is te vinden, kan per Androidtoestel verschillen.

2. Niet storen aub!

Met de zogenaamde Do not disturb-mode, ofwel niet storen-modus worden alle notificaties voor een bepaalde periode het zwijgen opgelegd: ze geven dan geen geluid en trillen niet.

> Instellingen > Geluid > Niet Storen

Hier kun je instellen dat je bijvoorbeeld ’s nachts geen berichten binnenkomen, maar wel telefoontjes van een contactpersoon die je als favoriet hebt aangemerkt. Op deze manier ben je er verzekerd van dat je niet gestoord wordt, behalve als belangrijke personen bellen. Je wekker gaat in deze modus wel gewoon af. Bij sommige fabrikanten heet deze functie anders, zoals ‘Prioriteiten selecteren’.

3.  Slimme instellingen

Een aantal fabrikanten heeft in de instellingen extra opties ingebouwd. LG noemt het bijvoorbeeld Smart settings. Hier kun je onder andere instellen welke app er moet worden opgestart als je een koptelefoon aansluit of een Bluetooth-verbinding opzet. Kies bij de eerste bijvoorbeeld voor Spotify of een andere muziek-app. Bij de tweede kun je, wanneer je in de auto Bluetooth-verbinding maakt, kiezen voor apps als Google Maps of Flitsmeister.

4.  Maak een back-up via je Google-account

Zorg ervoor dat je in je Google-account het maken van een back-up hebt aangevinkt. Zo ben je ervan verzekerd dat je bij een volgend nieuw toestel, eenvoudig weer gegevens kunt terugzetten. 

Google: Instellingen > Systeem > Backup

LG: Instellingen > Back-up & reset

Huawei: Instellingen > Geavanceerde instellingen > Backup en Fabrieksinstellingen

Selecteer hier je e-mailadres waarmee je de back-up wilt maken. Gegevens worden opgeslagen in Google Drive. Check ook even via Instellingen > Accounts > Google welke gegeven je precies wilt synchroniseren.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

10

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

7 september 2017, 0:13

Ik heb 2x een LG gehad en wat ik erg aangenaam vond aan deze toestellen was het “dubbeltikken op het scherm” om de telefoon in en uit de standby-modus te halen.

Iedereen wil wel heel graag een telefoon met (zoveel mogelijk) stock-Android vanwege de snelle updates, maar de verschillende features die de sommige fabrikanten in hun eigen skin stoppen ─ en die niet standaard Android zijn (zoals eerder genoemd “dubbeltikken op scherm”) ─, zijn soms écht wel handige extra’s. Ik heb nu een Wileyfox Swift 2X, óók vanwege de stock-Android-wens, maar bij bepaalde handelingen mis ik de extraatjes uit LG’s skin echt wel.

Dus ik heb in de Play Store naar apps gezocht die een beetje gelijkwaardig zijn aan sommige “LG-features” die ik nu mis op mijn Wileyfox.

Voor wie geïnteresseerd is, dit zijn de apps die ik graag gebruik, al dan niet door het gemis van de mogelijkheden van mijn vorige LG’s:

• “Gboard”, Google’s eigen keyboard;

• “Textra SMS”, een héle goede sms-app waarbij je ook sms’jes kunt inplannen om later te versturen, iets wat de standaard stock-Android sms-app vreemdgenoeg niet kan;

• “WaveUp” of “KnockOn”, om het dubbeltikken-op-het-scherm toch te gebruiken (KnockOn is alleen geschikt voor telefoons met AMOLED-schermen, WaveUp gebruikt de proximity sensor voor ver-/ontgrendeling van je telefoonscherm);

• “Clip Stack” of “Clipo” of “Clipboard Actions”, naar gelang je voorkeur om ─ voor de kenners ─ LG’s ClipTray te vervangen;

• “Dolphin Web Browser”, voor mij de beste browser in de Play Store;

• “DirectChat (Pro)”, een app die bolletjes met profielfoto’s op je telefoonscherm toont wanneer je een chatbericht ontvangt vanuit populaire chatapps;

• “My Data Manager”, voor mij de beste app om je data-gebruik in de gaten te houden en je data-limiet in te stellen;

• “CPU X: System & Hardware info”, laat zien wat er allemaal in je telefoon zit en toont een duidelijk totaal inzicht in je data-verbruik in de vorm van erg overzichtelijke staafdiagrammen;

• “Fing – Network Tools”, om te zien wie/wat er allemaal verbonden is met jouw wifi-netwerk;

• “Caller ID Recorder – DU Caller”, een app die put uit een openbare online telefoondatabase om tóch telefoonnummers aan namen van personen/bedrijven te koppelen die niet in jouw contactenlijst staan;

• “Pasteasy” of “ClipSync”, naar gelang je voorkeur om te kunnen copy/paste’n tussen mobiel en computer

4 september 2017, 10:40

Behalve punt 4 gebruik ik deze nooit. Geen behoefte aan.

3 september 2017, 16:03

De vierde stap zet ik zelfs graag uit. Voor de rest erg handig.

3 september 2017, 14:41

Helemaal eens met WJH_1. Ik pak mijn sgs7 edge op met mijn duim op de homeknop, en aanzetten plus ontgrendelen via vingerafdruk herkenning gaat in 1 keer. Supergemakkelijk en snel.
Maar wat voor mij nog belangrijker is is dat smart unlock onveilig is. Niet jij zelf bepaalt of je toestel ontgrendelt , maar je locatie. Voor mij géén optie.

3 september 2017, 14:22

Wow wat een beperkt lijstje, waarvan er 1 merk specifiek is en 1 default al aan staat als je je Google account koppelt. Dus het topic gaat over 2 instellingen. Wat je instelt is heel erg persoonlijk. Wat ik altijd fout vind staan (default) is:
1. Geluidjes en trillen bij toets aanslagen of buttons.. irritant
2. Scherm gaat te vlug uit (1 of 2 min)
3. Jouw geliefde toetsenbord. Default is vaak prut.. afhankelijk het merk
4. Geluidjes als beltoon, notificaties en alarm.

Sinds een paar keer een nieuw toestel kies ik mijn apps nu uit op basis van hoe makkelijk ze te migreren zijn. Liefst automatisch via Google account of een ander online account, maar op zijn minst een goede import export functie via Google drive.

Apps die niet makkelijk migreren gaan de prullenbak in.

3 september 2017, 12:48

Met een goede vingerafdrukscanner ontgaat mij het nut van smartlock eigenlijk.

Wanneer ik nu de vingerafdrukscanner aanraak ontgrendeld mijn toestel. De scanner is ook snel met ontgrendelen.
Met smartlock moet ik nog steeds via de aan/uit knop het toestel uit de slaapstand halen. Enige voordeel is dat je dan geen wachtwoord of pincode in hoeft te toetsen, maar met de vingerafdrukscanner hoeft dat ook niet.

3 september 2017, 11:33

Instellingen -> geluid-> niet storen
Helaas met een OnePlus 3T kan je dit vergeten .
Niet storen op tijdschema etc is nog mogelijk

Een reden waarom ik nooit meer een OnePlus koop.

2 september 2017, 23:07

Die smart lock werkt bij mij echt nooit…
Hij staat goed ingesteld maar doet gewoon helemaal niets.
Nexus 5x Android versie maakt niets uit want het heeft bij geen enkele gewerkt.
Gelukkig heeft dat ding een vingerafdruk scanner.

2 september 2017, 22:49

En vergeet je maandelijkse datalimiet niet in te stellen met een melding als je een X aantal MB’s hebt verbruikt tussentijds. ?

2 september 2017, 22:47

Behoorlijk gemis op Huawei toestellen overigens: smartlock is daar alleen mogelijk via Bluetooth devices.