Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Telefoons met één camera zijn de afgelopen jaren stilaan van de markt verdwenen, terwijl telefoons met drie, vier of soms wel vijf camera's aan een opmars bezig zijn. Tegenwoordig lijkt een hoger getal synoniem te staan aan betere kwaliteit of ervaring, maar dat geldt niet voor camera-telefoons: hier kun je op letten als je een telefoon met veel camera's aanschaft.

Camera's met een telefoon

Koop je tegenwoordig nog een telefoon met camera's, of is het andersom en koop je camera's met een telefoon. Uit het marketingpraatje van Realme – een zusteronderneming van OnePlus – tijdens IFA 2020 kwam het antwoord op die vraag: het is geen van beide. Tuurlijk koop je een telefoon met camera's, maar je koopt ook vooral een marketingverhaal met weinig impact op de foto's die je van plan bent om te gaan maken. Het bedrijf schepte op het podium van de Berlijnse techbeurs op over de marktpenetratie van hun ‘quad-camera’-telefoons.

Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Cijfers van het Counterpoint tonen volgens Realme aan dat 66,1 procent van zijn telefoons vier camera's bevat. De concurrentie zou flink achterblijven. Bij Samsung ligt dit percentage bijvoorbeeld op 20,4 procent. Een flinke prestatie voor Realme, maar ook een zonder meerwaarde, dat blijkt vaak als wij de cameramodules onder de loep nemen.

Gerelateerde artikelen

In plaats van vier sensoren te gebruiken die elk bijdragen aan betere fotoresultaten, hebben de twee laatste camera's meestal een 2 MP-resolutie. De toegevoegde waarde is daarmee zeer beperkt. Dat blijkt des te meer als je kijkt naar de functies voor de twee sensoren – in verreweg de meeste telefoons zijn het macro- en dieptesensoren die je niet, of anders nauwelijks, gaat gebruiken in de werkzame duur van de telefoon.

  • Macrosensor: kan worden gebruikt voor close-up foto's van bijvoorbeeld insecten. Nadeel van de 2 MP-sensoren in telefoons is dat ze vaak te weinig details vastleggen om effectief te zijn als een macro-camera.
  • Dieptesensor/portretsensor: de namen worden door elkaar heen gebruikt, maar staan meestal voor hetzelfde type sensor. Volgens fabrikanten wordt het portreteffect – met een wazige achtergrond – versterkt door de dieptesensor van 2 MP. In veel gevallen kan je er dus geen foto's mee maken. Het is daarnaast bekend dat een softwarematige oplossing vaak vergelijkbare of zelfs betere resultaten teweeg kan brengen. Neem de Pixel-telefoons van Google als voorbeeld.
Moto Edge 30

Moto Edge 30

Marketingverhaal zonder einde

Niet alleen Realme verkoopt op deze manier zijn marketingverhaal. Samsung, OPPO, TCL, OnePlus, Huawei, en Xiaomi: ze verkopen stuk voor stuk telefoons met de twee toevoegde camera's om het toestel te kunnen positioneren tegenover een ander toestel met evenveel 2 MP-sensoren. Het lijkt daarmee een oneindige race te worden, met overbodige ‘kosten’ voor zowel de consument als het klimaat.

Voor het verbeteren van de camerasensoren zouden fabrikanten zich kunnen focussen op nieuwe camerasensoren voor de hoofdcamera, verbeterde software voor de verwerking van de foto's die een telefoon maakt, een groothoekcamera met een betere groothoeklens of een hogere resolutie sensor voor bij de groothoeklens, of zelfs optische beeldstabilisatie zodat de midrangetelefoons ook bij bewegingen mooie foto's kunnen maken.

Gerelateerde artikelen

Allemaal waardevolle verbeteringen, maar dat lijkt op korte termijn in ieder geval nog niet aan de orde te zijn. Het blijft wachten op een belangrijke speler die aankondigt af te stappen van deze 2 MP-sensoren, waardoor andere fabrikanten zich ook aangetrokken voelen om af te zien van deze sensoren. Tot die tijd ben jij aan zet om de telefoon met de beste camerasensoren uit te zoeken.

High-end versus midrangetelefoons

High-end en midrangetelefoons verschillen nogal in prijs. Voor een krachtige midrangetelefoon ben je tegenwoordig iets minder dan 400 euro kwijt, terwijl high-end telefoons veelal voor bedragen van boven de 700 euro over de toonbank gaan. Dat prijsverschil verwacht je terug te zien in de camera's op je high-end telefoon, maar dat is lang niet altijd zo. OnePlus’ 9 en 9 Pro, die voor 699 en 899 euro verkocht worden, bevatten bijvoorbeeld zo'n extra camerasensor van 2 MP. Ditmaal geen macro- of portretsensor, maar juist een monochromecamera. Hoewel zulke sensoren wel degelijk enige mate van impact kunnen hebben op de fotokwaliteit, kan er inmiddels betere kwaliteit behaald worden door de camerasoftware te optimaliseren of door RYYB-sensoren toe te passen.

Dat OnePlus op dit prijspunt komt aanzetten met zo'n extra camerasensor, naar eigen zeggen om de kwaliteit van foto's van de hoofdcamera te verbeteren, is opvallend. Verreweg de meeste bedrijven kiezen ervoor om hun high-end toestellen te voorzien van sensoren die elk iets toevoegen aan de camera-ervaring. Op de 9 en 9 Pro geldt dit ook voor de eerste twee of drie sensoren, maar lijkt de respectievelijk derde en vierde 2 MP-camera te zijn toegevoegd om het gewenste aantal sensoren binnen te slepen.

OnePlus 10 Pro

OnePlus 10 Pro

Samsung houdt het, net als OnePlus voor de eerste drie camera's op de 9 Pro, op een hoofdcamera, een groothoekcamera en een telefotocamera. Enkel de S21 Ultra krijgt daar nog een extra sensor bij, een tweede 10 MP-telefotocamera. Sony voorziet zijn high-end Xperia 1- en 5-telefoons te alle tijden van 12 MP-sensoren, in een hoofd-, groothoek- en telefotosensor-configuratie. Geen extra sensor in de line-up om de cameramodule kracht bij te zetten, maar juist pure kracht door ‘minimalisme’.

Minder is misschien... beter!

Als fabrikanten de 2 MP-sensoren weglaten van hun smartphones, dan ga je daar vermoedelijk niks van merken in de kwaliteit van de foto's. Tenzij fabrikanten de kosten van de 2 MP-sensoren aan de budgetten voor de lenzen, hoofdcamera, groothoekcamera en optische beeldstabilisatie toe zouden voegen. Maar fabrikanten spelen niet alleen een spelletje in het aantal sensoren dat ze aanbieden – steeds vaker speelt men ook een megapixel-race. Neem bijvoorbeeld de Xiaomi 11T Pro, of de Galaxy S22 Ultra: beide toestellen hebben een 108 MP-hoofdcamera. Verder zie je regelmatig telefoons die een 64 MP of 48 MP-camera bevatten.

Hoewel een hogere beeldresolutie daadwerkelijk handig kan zijn voor het maken van gedetailleerde foto's, nijgt de 108 MP-sensor enigszins naar dezelfde marketingstrategie die geldt voor de sensoren met een 2 MP-resolutie. Meer is altijd beter, niet? Nou. Nee, eigenlijk geldt ook hier dat een hoger aantal megapixels (MP) niet direct resulteert in betere foto's. Meer megapixels op een sensor die net zo groot is als een sensor met 48 MP, resulteert in slechtere foto's in de avonduren. Sensoren met zo'n hoog aantal megapixels kunnen dan namelijk onvoldoende licht opvangen om elke MP te voorzien van genoeg licht.

Sony Xperia Pro-I

Sony Xperia Pro-I

Grotere sensoren met minder megapixels leiden tot iets minder gedetailleerde foto's, maar als bijkomend voordeel heb je dat de sensoren meer licht opvangen. Dit levert zowel overdag als 's avonds betere foto's op. Neem bijvoorbeeld de camera op de Google Pixel 5. Hoewel de 12 MP-sensor flink minder megapixels heeft dan zijn concurrentie, maakt de sensor nog altijd uitstekende foto's. Dit is vooral te danken aan de softwarematige functies in Pixel-telefoons die ervoor zorgen dat de sensor als één van de beste in het speelveld blijft presteren.

Let op deze specificaties

Tot zover de uitleg over megapixels en de zin en onzin van het alsmaar blijven toevoegen van extra sensoren. Hieronder leggen wij uit waar je op moet letten bij de camera's van een telefoon, zodat je op voorhand weet wat de camerakwaliteiten zijn van de smartphone die je aanschaft.

  • Let op de functies van de camerasensoren. Uiteraard heb je een hoofdcamera nodig en een groothoekcamera wordt eveneens door velen als ‘must-have’ bestempeld, maar een extra 2 MP-sensor voor portret- of macrofotografie – met meestal warrige foto's als resultaat – heb je weinig aan. Vermijd telefoons met zulke sensoren gerust, of wees je er in ieder geval van bewust.
  • Neem de megapixelaantallen onder de loep. Een camerasensor met een resolutie van 12 MP kan vergelijkbaar of zelfs beter presteren dan een 108 MP-sensor. Het principe ‘hoe hoger, hoe beter’, geldt niet bij camera's. Zeker in het budgetsegment doe je er vaak goed aan om weg te blijven van bijvoorbeeld 108 MP-camera's, omdat de sensoren dan vaak te klein zijn om voldoende licht op te vangen. Kies zeker niet altijd voor de telefoon met meer pixels – tenzij bekend is dat de telefoon zeer goede foto's maakt.
  • Onderzoek het diafragma van de camera's. Telefoons scoren steeds beter op dit onderdeel, maar we zijn er nog niet. Het diafragma van een cameralens stelt ‘hoeveel licht’ er terecht kan komen op de camerasensor. Een groter diafragma (richting de 1,0) laat meer licht door richting de sensor dan een diafragma van richting de 3,0 of zelfs 4,0. Voor de hoofdcamera en groothoekcamera wil je eigenlijk geen diafragma van ver boven de f/2,2.
  • Bekijk het formaat van de (mega)pixels. Zoals eerder aangegeven heeft een sensor met meer megapixels minder ruimte per pixel beschikbaar in vergelijking met dezelfde sensor die met minder megapixels is uitgerust. Zie het gerust als een taart die in meer (108 MP) of minder (12 MP) stukjes gesneden wordt. Hoe groot een megapixel is wordt omschreven in micron-noteringen (μm). Pixels van 108 MP-sensoren hebben vaak een 0,8 micron-formaat, terwijl de 12 MP-sensor van Google 1,4 micron pixels heeft. Een hoger getal is hier altijd beter.
  • Controleer of er OIS of EIS aanwezig is. Enige vorm van beeldstabilisatie kan helpen om betere foto's of video's te maken als je beweegt. Zowel optische (OIS) als elektronische (EIS) beeldstabilisatie vangt schokken op van bewegingen. Als je heel hard op en neer beweegt, dan is de impact van zulke stabilisatie uiteraard beperkt, maar voor het schieten van een foto of video uit de losse pols, kan het zeker van toegevoegde waarde zijn.

Andere elementen die op smartphones zorgen voor goede foto's, zoals het gebruikte glaswerk (de lenzen) en de beeldverwerking kun je vaak niet oordelen zonder een review te lezen of het toestel aan te schaffen. Koop dus ook zeker niet een telefoon enkel op basis van bovenstaande punten – lees aanvullend reviews over de telefoons en neem op basis daarvan een weloverwogen beslissing.

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw blik op de marketingoorlog die smartphonefabrikanten voeren door meer camera's toe te voegen of sensoren een hogere resolutie mee te geven? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste tips voor Android-telefoons? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

OPPO Find X5 Pro

OPPO Find X5 Pro

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk