Navigatie met knoppen of gebaren op je telefoon? Zo stel je het in

Navigatie met knoppen of gebaren op je telefoon? Zo stel je het in

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Er zijn twee manieren om een Android-telefoon te bedienen: navigatie met drie knoppen en navigatie met gebaren. Welke manier jij ook het liefste gebruikt: wij leggen uit hoe je de methode voor bediening kan aanpassen.

Bediening van je telefoon

Je hebt vandaag voor de bediening van Android-telefoons de keuze tussen enerzijds gebaren die sterk op iOS gelijken en anderzijds drie virtuele knoppen onderaan het scherm. Vaak kan je bij het instellen van je telefoon kiezen tussen gebaren en knoppen, maar wij leggen uit hoe je die instelling achteraf wijzigt.

Het enige probleem met het geven van een stappenplan is dat de indeling van instellingen er anders kan uitzien bij elk merk van telefoon. We leggen de stappen uit die werken op de meeste telefoons en achteraf geven we een tip als je deze stappen niet herkent op jouw smartphone.

Standaard in Android
 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies Systeem
 3. Druk op Systeemnavigatie
 4. Kies gebaren of navigatie met knoppen.
Samsung-telefoons
 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies Display
 3. Druk op Navigatiebalk
 4. Kies gebaren of navigatie met knoppen.
Xiaomi-telefoons
 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies Startscherm
 3. Druk op Systeemnavigatie
 4. Kies gebaren of navigatie met knoppen.
Navigatie met knoppen of gebaren op je telefoon? Zo stel je het in

De instelling op Xiaomi-telefoons

Andere telefoons

Herken je geen van deze stappen op jouw telefoon? In dat geval is het handig om de zoekfunctie te gebruiken van de instellingen en het woordje 'navigatie' te typen. Vervolgens ontdek je meestal een optie die lijkt op 'Systeemnavigatie'.

De geschiedenis van navigatie op Android

De bediening van Android-telefoons is veel veranderd door de jaren heen. De eerste telefoons hadden nog een fysieke Home-, Menu-, Terug-, en Recente apps-knop. Die bediening werd dan vereenvoudigd tot drie virtuele knoppen op het scherm en met Android 9 Pie was er tijdelijk de pilvormige knop voor navigatie. Een jaar later werd die al omgeruild voor een volledige gebarennavigatie die werkt op alle telefoons vanaf Android 10. Al zijn de drie virtuele knoppen ook nog steeds beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw favoriete manier om je Android-telefoon te bedienen. Ben jij al gewend geraakt aan gebaren of gebruik je nog steeds de drie knoppen? Heb je hiervoor een iPhone gehad en was het daarom makkelijk om de gebaren van Android te leren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste tips voor je Android-telefoon? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk