Mastodon beveiligen met tweestapsverificatie, zo stel je het in

Mastodon beveiligen met tweestapsverificatie, zo stel je het in

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Met tweestapsverificatie voeg je een extra beschermingslaag toe aan de apps of websites waar je in kunt loggen. Mastodon, het platform waar vele sociaal netwerken te vinden zijn, beschikt ook over een extra beveiliging in de vorm van verificatie in twee stappen. Zo stel je het in voor jouw Mastodon-account.

Mastodon extra beveiligen

Mastodon is opensourcesoftware dat bestaat uit servers waarop sociale netwerken worden gehost. Sinds de overname van Twitter door miljardair Elon Musk heeft Mastodon ontzettend veel nieuwe servers en gebruikers erbij gekregen. We weten dat criminelen zeer geïnteresseerd zijn in de populariteit van een platform. Hoe populairder een platform is, des te meer slachtoffers ze er kunnen maken. Tijd dus om om je Mastodon-account extra te beveiligen met tweestapsverificatie.

Mastodon beveiligen met tweestapsverificatie, zo stel je het in

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie staat ook bekend als tweestapsauthenticatie, tweestapsverificatie, two factor authentication of 2FA. Al deze termen komen op hetzelfde neer. Ze voegen bij het inloggen een extra beschermingslaag toe bij het inloggen. Heeft een crimineel jouw gebruikersnaam en wachtwoord van Mastodon? Dan kan hij niet inloggen. Door tweestapsverificatie moet je namelijk na het invoeren van je inloggegevens nog een code invoeren. Die zescijferige code genereer je in een verificatie-app en die blijft maar een paar seconden geldig.

Gerelateerde artikelen

Hoe stel je tweestapsverificatie in voor Mastodon?

Je kan de tweestapsverificatie via de Mastodon-app instellen. Dat doe je door de volgende stappen te volgen.

  1. Open de Mastodon-app of webapp op je smartphone of tablet.
  2. Tik in de app op het tandwielpictogram rechtsboven en dan op Account settings. In de webapp tik je op de drie horizontale streepjes en dan op Instellingen. Je wordt doorverwezen naar je accountinstellingen op een webpagina.
  3. Tik hier op de drie horizontale streepjes en dan op Tweestapsverificatie -> Instellen.
  4. Scan nu de QR-code in met jouw verificatie-app, bijvoorbeeld Google AuthenticatorLastPass Authenticator, of Bitwarden. Je kan ook de lettercode onder de QR-code kopiëren en plakken in je verificatie-app.
  5. Genereer nu een verificatiecode voor Mastodon in je verificatie-app en plak deze code in het scherm met de QR-code. Tik op Inschakelen en je bent klaar.

Je ziet nu een reek herstelcodes onderin het scherm. Met deze herstelcodes kun je toegang tot jouw account krijgen wanneer je jouw telefoon bent kwijtgeraakt. Bewaar deze herstelcodes dus op een plek waar je bij kunt, als je telefoon weg is.

Als je nu opnieuw inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord van je Mastodon-server, dan zal je via je verificatie-app nog een extra code moeten invullen. We adviseren je ook om een sterk wachtwoord te maken voor elke website of app waar je inlogt. Bekijk hiervoor onze 5 tips voor sterkere wachtwoorden en zo maak je een veilig wachtwoord. Overigens gaat inloggen zonder wachtwoord in 2023 de norm worden. Je logt dan niet met een wachtwoord in maar met je telefoon.

Weet je niet wat Mastodon is? In deze beginnersgids leer je alles over Mastodon, Instances, toots, boosten en de Fediverse.

Mastodon

Mastodon

Wat is Mastodon? Mastodon is opensourcesoftware waarmee iedereen zelf een online sociaal netwerk kan hosten. Mastodon heeft dus een open karakter. Mastodon ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk