Google Maps-tip: zo kun je locatiedeling in Google Maps in- en uitschakelen

Google Maps-tip: zo kun je locatiedeling in Google Maps in- en uitschakelen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Verschillende apps bieden de mogelijkheid om je locatiegegevens te delen met anderen: voor een specifieke tijd kunnen anderen dan je ‘exacte locatie’ bijhouden. Google Maps is één van de apps die deze locatiedeling mogelijk maakt. In dit artikel lees je hoe je het delen van jouw locatie via Maps in en uit kan schakelen.

Locatie delen via Maps

Er zijn verschillende redenen om je locatie te willen delen, waaronder het zorgen voor veiligheid als je bijvoorbeeld in de avonduren onderweg bent. Via onder andere WhatsApp en Google Maps is het mogelijk om je locatiegegevens realtime met andere personen te delen. In dit artikel kun je lezen hoe je je locatie kan delen via Google Maps – qua functionaliteiten is Maps net iets multifunctioneler als het op locatiedeling aankomt, vandaar dat de functie in Google Maps in dit artikel behandeld wordt.

Google Maps-tip: zo kun je locatiedeling in Google Maps in- en uitschakelen

Google Maps biedt onder andere de mogelijkheid om je locatie te delen aan contactpersonen waar je vaak mee hebt. Verder kun je via Maps selecteren dat je je locatie zou willen delen in de apps die worden aangegeven, waaronder ook WhatsApp: eigenlijk worden vrijwel alle apps genoemd die op je telefoon staan. Mocht je liever handmatig je locatie delen, dan kun je ook de link kopiëren die de andere persoon toegang geeft tot jouw locatie.

Gerelateerde artikelen

Zoals je mag verwachten van een functie voor het delen van je locatie, kun je in Google Maps ook de tijd aangeven waarbinnen je locatie toegankelijk is. Daarbij kun je kiezen uit een specifieke tijd, het is echter ook mogelijk om te kiezen voor ‘Totdat je dit uitschakelt’. Indien je voor deze optie kiest, dien je wel goed in de gaten te houden dat je de locatiedeling ook daadwerkelijk uitschakelt van zodra de deling overbodig is.

Zo werkt de locatiedeling

Hoewel het delen van je locatie erg handig kan zijn, kleven er ook een aantal nadelen aan. Zo kan de persoon waarmee je de locatiegegevens deelt ze – al dan niet per ongeluk – in handen kunnen laten vallen van kwaadwillende personen. Als de locatiedeling automatisch wordt beëindigd, dan is er vrij weinig om je zorgen over te maken: na verloop van tijd hebben ‘kwaadwillenden’ dan geen toegang meer tot je locatie. Bij de andere optie blijft je locatie beschikbaar, wat je privacy niet ten goede zou komen en eveneens andere gevolgen kan hebben voor je persoonlijke veiligheid.

Gerelateerde artikelen

Met onderstaande stappen kom je te weten hoe je het delen van je locatie via Google Maps in kunt schakelen, het zijn stappen die gevolgd kunnen worden op Android-toestellen. Let er wel op dat je voor deze functie locatietoegang aan Maps dient te geven.

  1. Open Google Maps en klik op je profielicoontje
  2. Klik in het menu op ‘Locatie delen’
  3. Selecteer de duur van het delen van je locatie
  4. Kies een contact waarmee je de locatiegegevens wilt delen
Google Maps-tip: zo kun je locatiedeling in Google Maps in- en uitschakelen

Kies je voor de link, dan kun je voor slechts een paar uur je locatiedata delen. Hoe lang je de locatie deelt, kun je aanpassen door op de persoon te klikken waarmee je de gegevens deelt en onder het kopje Kan je locatie bekijken de tijd te wijzigen voor de huidige sessie. Hieronder vind je de stappen om het delen van je locatie via Google Maps stop te zetten.

  1. Open wederom het ‘Locatie delen’-tabblad
  2. Klik onderaan op de contactpersoon waar jij de deelactie van wilt stoppen
  3. Klik bij ‘Kan je locatie bekijken’ op ‘Stoppen’
Google Maps-tip: zo kun je locatiedeling in Google Maps in- en uitschakelen

Daarna wordt de deelactie direct gestopt en kan de andere persoon geen toegang meer krijgen tot je locatiegegevens. Een volgende deelactie met dezelfde contactpersoon is overigens makkelijker – Maps laat je namelijk bij het opnieuw openen van Locatie delen namelijk direct kiezen uit contacten waar je eerder al eens gegevens mee hebt gedeeld.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk