Thuiswerken: 7 tips om van er een succes van te maken

Thuiswerken: 7 tips om van er een succes van te maken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Thuiswerken in sinds corona vaker de regel dan de uitzondering geworden. Androidworld geeft je een aantal tips om het thuiswerken zo slim en aangenaam mogelijk te maken.

1. Een opgeruimd kantoor

Mess Creates Stress: Clear the Clutter! Je hebt misschien nog nooit thuis gewerkt en moet nu de komende dagen op de keukentafel, op de bank of het kantoortje aan het werk. Het is dan verstandig om je werkplek op te ruimen want werken in een opgeruimde omgeving zorgt ervoor dat je minimaal afgeleid wordt. Zorg er ook voor dat je afspraken maakt met je gezinsleden als je thuis aan het werk bent, doe de deur dicht en zet een koptelefoon op. Op deze manier kun je je beter concentreren op je werk.

Rommelig kantoor

Rommelig kantoor

2. Gebruik een online communicatie- en projectmanagementtool

Naast het bellen en appen met collega's zijn er ook vele communicatietools waarmee je met je collega's één-op-één kunt chatten, bestanden kunt delen en meer. Deze communicatietools maken dus van het fysieke kantoor een virtueel kantoor en op de redactie van Androidworld maken we al jaren gebruik hiervan. Er zijn ook een aantal projectmanagementtools die je voor je werk, studie of privé kunt gebruiken om allerlei zaken op orde te krijgen. Met deze tools zie je precies wie aan welk project werkt.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van tools waarmee je met je collega's slimmer vanuit huis kunt werken:

Projecten en to-do's

Chatprogramma's

3. Begin de dag met een koffieautomaatgesprek

De tijd nemen voor koffieautomaatgesprekken zit er met thuiswerken niet meer in. Je kan dit gelukkig wel digitaal doen en bij Androidworld nemen we daar 's ochtends altijd eventjes de tijd voor maar je kan dit ook aan het begin van een videovergadering doen. Bespreek tijdens dit informele stuk het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in Expeditie Robinson en begin daarna pas over werkgerelateerde zaken.

Thuiswerken: 7 tips om van er een succes van te maken

Androidworld-koffieautomaatgesprek

4. Google-producten om mee samen te werken

Aangezien Google expert is op het aanbieden van producten in de cloud, kun je thuis er ook veel gemak van hebben. Google Drive is daarvan het beste voorbeeld. Met Drive kun je op je pc en mobiel heel makkelijk documenten, spreadsheets en presentaties maken, deze met collega's delen en en gezamenlijk aan werken.

5. Werk in blokken en drink voldoende water

Het is verstandig om in blokken van bijvoorbeeld 90 minuten te werken om zo je concentratie op peil te houden. De Pomodorotechniek kan je ook helpen om efficiënt je tijd in te delen met productieve periodes afgewisseld met korte pauzes.

Gezonde voeding kan de levenskwaliteit verbeteren en dat heeft natuurlijk een positief effect op je productiviteit. Thuiswerken houdt je daarnaast ook ver weg van de snacks in de bedrijfskantine, zodat je tijdens de lunch aan de gezonde boterham kunt. Genoeg water drinken is daarnaast ook essentieel en deze apps kunnen je daarbij helpen.

6. Veilig werken

Het is van belang dat je veilige thuiswerkplek hebt en dan hebben we het over de internetverbinding die je via een VPN (Virtual Private Network) kunt laten verlopen. Hiermee kun je vanuit huis inloggen op het bedrijfsnetwerk waardoor je computer wordt gezien als onderdeel van dat netwerk.

Daarnaast moeten bedrijven nadenken over bedrijfsgevoelige informatie. Werknemers zouden deze informatie namelijk op hun laptop kunnen opslaan wat voor risico's met zich meebrengt.

Gerelateerde artikelen

7. Neem pauze en geniet

Omdat je thuis werkt, kan het voorkomen dat je in één stuk door werkt aan je project maar pauze nemen is ook erg belangrijk. Helaas is er geen collega in de buurt die je meeneemt naar de kantine dus moet je er zelf acht op slaan. Doe dat ook want het verbetert de productiviteit. Loop dus even naar de kraan om water te pakken, haal de post op en maak een wandeling tijdens de lunch.

Sta op van je stoel dus en beweeg. Nog beter is om een uurtje in te plannen voor een hardlooprondje of een uurtje fitness. Je haalt deze tijd aan het eind van de dag in of begint voor het werken al je sportieve uitspattingen.

Werk jij ook veel thuis? Laat in de reacties weten hoe jij het thuiswerken zo aangenaam mogelijk hebt gemaakt voor jou en je omgeving.

Thuiswerken: 7 tips om van er een succes van te maken
Asana: Teamwork op één plek

Asana: Teamwork op één plek

Asana is een web- en mobiele applicatie die is ontworpen om teams te helpen hun werk te organiseren. Doordat je met Asana goed kunt zien wat je collega's d ..
Google Chat

Google Chat

Wat is Google Chat? Google noemt Chat een intelligente, beveiligde communicatietool voor teams. De app was eerst alleen voor zakelijke gebruikers van G ..
Microsoft Teams

Microsoft Teams

Microsoft Teams is een app waarmee medewerkers van bedrijven online samen kunnen werken. In deze chat-app à la Slack is het mogelijk om alle beschikbare bestanden i ..
Slack

Slack

Slack is dé communicatietool voor bedrijven en community's. Communicatie via Slack is een stuk efficiënter dan heen en weer e-mailen en volgens velen zal ..
Skype WiFi

Skype WiFi

Skype WiFi is een makkelijke app om op verschillende WiFi netwerken met je Android telefoon betaald te kunnen internetten. Erg handig als je op reis een WiFi netwerk ..
Google Drive

Google Drive

Google Drive is de clouddienst van Google. Je kan er je media en bestanden opslaan zonder dat ze op een fysieke opslag zoals een harde schijf staan. Google Drive is ..
Trello

Trello

Trello is software die het mogelijk maakt zaken makkelijk te organiseren, zoals bijvoorbeeld het plannen van een feestje, maar ook als zakelijke toepassing. De Andro ..

Originele publicatiedatum: 16 maart 2020 / Geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd: 24 november 2021

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk