Leven zonder 5G: zo schakel je 5G uit op jouw Android-telefoon

Leven zonder 5G: zo schakel je 5G uit op jouw Android-telefoon

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Steeds meer telefoons bieden ondersteuning voor 5G-netwerken, dit geldt ook steeds vaker voor midrange- en budgettelefoons. Voorlopig is het voordeel voor consumenten echter nog zeer beperkt en zijn de 5G-netwerken nauwelijks sneller; in sommige gevallen blijkt het zelfs slomer te zijn. Wil je 5G uitschakelen om dat tegen te gaan of om je batterij te sparen, volg dan de stappen in dit artikel.

5G op Android-telefoons

Door de recente introductie van de Qualcomm Snapdragon 480 en Snapdragon 690, chipsets uit het midrange- en budgetssegment, zal het aanbod van 5G-telefoons het komende jaar snel toenemen. Voor high-end telefoons die het voorbije jaar – en zeker ook dit jaar – zijn uitgebracht geldt eigenlijk altijd dat er 5G-ondersteuning aanwezig is. Uitzonderingen daarop zijn de Galaxy S20-toestellen van Samsung met de Exynos 990 zonder de extra 5G-modem, of OnePlus-telefoons die weliswaar op de markt worden gebracht met 5G, maar bij Nederlandse providers niet met 5G-netwerken werken.

Gerelateerde artikelen

Voordelen van 5G zijn onder andere de hogere snelheden en de lagere latency – met een veel lagere latency moet het mogelijk zijn om met minder vertraging te gamen en daarmee ook competitief te gamen via mobiele netwerken. Latency is namelijk de tijd die er tussen het uitvoeren van een actie, en het arriveren van de actie op de servers van de game-agency.

Beperkte 5G-effecten

In de praktijk komt er voorlopig weinig terecht van deze verbeteringen. Dit probleem is tweeledig – enerzijds is de backbone-infrastructuur vaak nog niet geoptimaliseerd voor 5G, en anderzijds kan je in Nederland enkel 5G binnenharken op lage frequenties onder de 2000 MHz. Op die frequenties is het voordeel van 5G zeer beperkt, met soms een iets snellere verbinding. Tegelijkertijd gebruikt 5G mogelijk wel meer energie; zeker nu het nog relatief nieuw is, zijn de modems soms nog inefficiënt en kan het impact hebben op je batterijduur.

Als je merkt dat je batterij sneller leegloopt nadat je 5G bent begonnen te gebruiken, kan het lonen om 5G uit te schakelen. Hetzelfde geldt als netwerksnelheden zijn gedaald. Hieronder lees je hoe er op Android-telefoons gekozen kan worden om enkel 2G, 3G en 4G te ontvangen en daarmee 5G uit te sluiten.

Gerelateerde artikelen

Zo schakel je 5G uit

Onderstaand beschrijven wij de stappen die gelden voor Samsung-telefoons en voor toestellen die in de basis meer weghebben van een Pixel-telefoon. Het uitschakelen van 5G-ondersteuning voor jouw Android-telefoon zal vermoedelijk vergelijkbaar zijn met één van beide stappenplannen. Zoek altijd in het instellingen-menu naar de optie om netwerkvoorkeuren aan te geven.

Stappenplan voor Samsung:

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Verbindingen
  3. Klik onder Verbindingen op Mobiele netwerken
  4. Klik vervolgens op Netwerkmodus
  5. Selecteer 4G/3G/2G (automatisch verbinden)
Leven zonder 5G: zo schakel je 5G uit op jouw Android-telefoon

Stappenplan voor andere Android-telefoons:

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Wifi en netwerk
  3. Klik onder Wifi en netwerk op SIM en netwerk
  4. Klik vervolgens op Voorkeursnetwerktype
  5. Selecteer LTE (of 4G) als voorkeursnetwerk  

Gerelateerde artikelen

Indien beschikbaar geeft jouw Android-telefoon nu de ‘voorkeur’ aan 4G-netwerken en word je dus niet meer automatisch verbonden met een 5G-zendmast. Zoals eerder aangegeven kunnen stappen per Android-telefoon verschillen, of wordt er een andere naam gegeven aan bepaalde menu's. Ben jij van plan om 5G (tijdelijk) uit te schakelen op jouw telefoon? Laat het zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk