Let op: Android 12-telefoons bellen per ongeluk 112: dit kan je doen (Update)

Let op: Android 12-telefoons bellen per ongeluk 112: dit kan je doen (Update)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Met de update van Android 12 krijgen sommige Android-telefoons een snelkoppeling waarmee je snel de hulpdiensten snel kan bellen. Op telefoons van bepaalde merken wordt 112 gebeld als je de powerknop snel na elkaar vijf keer indrukt en dat leidt tot problemen.

Update 03/05: Op basis van reacties van lezers kregen we te horen dat ook sommige Xiaomi en OnePlus-telefoons de SOS-functie standaard aan hebben staan. We hebben het toegevoegd aan het artikel samen met een tweet van de politie.

Android-telefoons bellen 112

Op telefoons die de update naar Android 12 hebben gehad, bestaat het risico dat je op een keer per ongeluk de hulpdiensten zal bellen. Met het uitrollen van de update staat op telefoons van sommige Android-merken de zogenaamde SOS-functie aan.

"Druk snel minstens vijf keer op de aan/uit-knop om de onderstaande acties te activeren", zo luidt de omschrijving van deze functie. De actie die standaard is ingesteld is 'Bellen voor hulp'. Tenzij je eerst zelf een noodnummer kiest, belt je telefoon standaard naar 112.

Androidworld zag Twitter-gebruiker @wimberkhof het probleem bespreken. Een Motorola-gebruiker belde al verschillende keren de hulpdiensten terwijl de telefoon gewoon in een handtas zat. Nadat de vraag aan de supportdienst van Motorola is gesteld, kwam naar boven dat het om de SOS-functie ging die standaard actief is sinds de Android 12-update.

Deze telefoons hebben er last van 

De SOS-functie is niet op alle Android 12-telefoons standaard actief. Androidworld stelde dat vast na een rondvraag in onze Androidworld-community op Telegram. Daaruit bleek dat al zeker enkele Android 12-telefoons van onderstaande merken de SOS-functie aan hebben:

  • Motorola
  • Realme
  • Sony
  • Poco
  • Xiaomi
  • OnePlus

Houd er rekening mee dat het ging om een beperkte rondvraag en in de praktijk zou het kunnen dat niet alle toestellen van bovenstaande merken de functie standaard geactiveerd hebben. Al kan het ook nog steeds zijn dat er enkele specifieke modellen van andere merken er last van hebben.

Gerelateerde artikelen

Zo zet je het uit

De SOS-functie kan erg nuttig zijn, maar dan vooral als je ervan bewust bent dat de feature actief is op jouw telefoon. Dan kan je er ook extra goed op letten dat de aan/uit-knop niet per ongeluk wordt ingedrukt. Als je de functie toch zou willen uitzetten kan je onderstaande stappen volgen op jouw smartphone:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Tik op Veiligheid en noodgevallen
  3. Kies SOS
  4. Zet SOS gebruiken uit

Twijfel je nog of je telefoon wel Android 12 heeft, dat kan je ook makkelijk te weten komen met bovenstaande stappen. Het menu 'Veiligheid en noodgevallen' is namelijk nieuw in Android 12.

Beeld van de SOS-instelling van Android 12

Beeld van de SOS-instelling van Android 12

Grote gevolgen

De gevolgen van dit probleem met de SOS-functie kunnen groot zijn, want het is in Nederland strafbaar om misbruik te maken van het 112-nummer. Volwassen kunnen daarvoor een boete of gevangenisstraf krijgen en ook voor kinderen bestaan er straffen, dat blijkt uit informatie op de website van de Rijksoverheid.

Heb jij op deze manier per ongeluk naar het 112-nummer gebeld op jouw toestel? Misschien heb jij een Android 12-telefoon van bovenstaande merken, maar is de SOS-functie bij jou uitgeschakeld? Of heb jij een ander merk van telefoons waar de feature standaard is ingeschakeld? Neem dan contact op met de Androidworld-redactie via deze weg. Laat het ook weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste tipartikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk