Langzame smartphone? Zo maak je je telefoon sneller

Langzame smartphone? Zo maak je je telefoon sneller

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Kost het je vele seconden om een simpele Google-zoekopdracht te voltooien op je smartphone? Veel techgadgets worden naarmate de tijd verstrijkt steeds langzamer, maar dat hoef je niet te accepteren. Je kunt zelf stappen zetten om je Android-telefoon sneller te maken. Ontdek het in dit artikel of in de video onderaan het artikel.

1. Maak ruimte vrij

De kans is groot dat je hier zelf ook aan hebt gedacht, maar misschien ben je toch nog een gedeelte vergeten: als je telefoon langzaam is, dan is het altijd goed om eens te kijken welke video’s, foto’s en muziek je nog per se wil bewaren. Het klinkt alsof het opslaggeheugen een heel andere tak van sport is dan bijvoorbeeld apps openen, maar je telefoon heeft hiermee wel degelijk problemen als je geheugen helemaal vol zit. Je komt te weten hoe vol je opslag is door naar Instellingen > Opslagruimte te gaan. Je vindt hier ook de optie ‘ruimte vrijmaken’, al kun je ook zelf door je mappen gaan met foto’s en video’s om ze te verwijderen. Zorg in ieder geval dat de opslagruimte niet voor meer dan 80 procent gevuld is.

Gerelateerde artikelen

Langzame smartphone? Zo maak je je telefoon sneller

2. Maak animaties sneller

Dit is een beetje een aparte tip, want dit kent niet iedereen, maar het versnellen van animaties kan enorm helpen je telefoon sneller te maken. Tenminste, qua gevoel, want je telefoon wordt er niet sneller van, het voelt alleen zo. Je moet hiervoor wel de ontwikkelaarsopties aanzetten en dat doe je door naar Instellingen > Over de telefoon te gaan en dan zeven keer op het Build-nummer te tikken. Ga dan naar het ontwikkelaarsopties-menu en dan helemaal naar beneden naar het Tekenen-gedeelte. Er zijn drie instellingen om aan te passen: vensteranimatieschaal, overgangsanimatieschaal en duur van animatieschaal. Verander die allemaal naar 0,5x en alles lijkt net even sneller te gaan. Schakel vervolgens de ontwikkelaarsopties uit met het schuifje bovenin het menu.

Langzame smartphone? Zo maak je je telefoon sneller

3. Verwijder apps die je niet gebruikt

Eet je zoveel rookworst, dat je altijd je klantenpas in de HEMA-app paraat moet hebben? Waarschijnlijk kun je de app ook snel even downloaden en inloggen als je toch in de winkel staat. Er zijn over het algemeen veel apps op telefoons te vinden die je niet of bijna niet gebruikt. Waarom zou je ze bewaren? Ze maken je telefoon alleen maar rommelig, waardoor je de app die je wel nodig hebt niet snel kan vinden, en het is vaak helemaal niet nodig om al die apps geïnstalleerd te hebben staan. Bovendien draaien veel apps stiekem nog in de achtergrond, dus alleen al daarom kun je er beter te weinig hebben dan te veel. Zo verwijder je ongebruikte apps.

Op veel telefoons hoef je in het menu alleen lang op de app te drukken om hem te kunnen deïnstalleren.

Op veel telefoons hoef je in het menu alleen lang op de app te drukken om hem te kunnen deïnstalleren.

4. Ga voor de Lite-app

En als je dan toch graag een app op je telefoon wil hebben, kijk dan of er een Lite-variant van is. Dat is een iets meer uitgeklede versie van de app, waarin sommige functionaliteiten missen. Google staat erom bekend veel lite-varianten van apps te maken. Het voordeel is dat je ze allemaal gratis kunt gebruiken en downloaden, waardoor je dus zelf eerst kunt onderzoeken of die Google Maps Go je bevalt. Zo niet, dan kun je altijd alsnog voor zijn grote zus gaan. Vaak laden Lite-apps sneller en nemen ze minder ruimte in op je telefoon: win-win dus. Dit zijn de bekendste Lite-apps die er momenteel zijn.

5. Zet je telefoon even aan en uit

Het klinkt een beetje als het standaard klantenservice-antwoord: "Zit de stekker er wel in?" Maar bedenk je eens wanneer je voor het laatst nou helemaal je telefoon hebt afgesloten. Op een update na zal je dat misschien wel nooit hebben gedaan. Het wordt echter nog steeds aangeraden om je toestel elke dag even aan en uit te zetten, of tenminste eens per week, zodat meteen alle apps die in de achtergrond draaien worden afgesloten. Dit heeft vooral positieve invloed op de oudere toestellen, maar ook voor nieuwe toestellen kan het zeker geen kwaad om hem af en toe even wat seconden offline tijd te gunnen.

Gerelateerde artikelen

6. Update je apps

Apps worden steeds beter gemaakt en soms is dat ook op het gebied van hoeveel ruimte ze gebruiken. Als je in de Google Play-store op je icoontje drukt rechtsboven, dan kun je via ‘apps en apparaat beheren’ zien welke apps er allemaal toe zijn aan een update. Update je apps regelmatig en je hebt niet alleen een toestel dat hopelijk wat minder langzaam is: je hebt ook de meest veilige variant van de app geïnstalleerd staan.

Zorg dat je niet alleen je telefoon, maar ook je apps regelmatig update voor snelheid én veiligheid.

Zorg dat je niet alleen je telefoon, maar ook je apps regelmatig update voor snelheid én veiligheid.

7. Fabrieksinstellingen: de laatste strohalm

Als je telefoon niet zo snel is als het gaat om games, dan zullen de bovenstaande tips waarschijnlijk niet helpen. Wil je grote games draaien zoals Genshin Impact, dan heb je waarschijnlijk toch een nieuw toestel nodig. Wil je gewoon dagelijkse dingen doen en heb je na al deze tips alsnog problemen, dan is een reset naar de fabrieksinstellingen waarschijnlijk je laatste strohalm. Let wel: hiermee verwijder je alles van je telefoon, alsof hij helemaal nieuw uit de fabriek komt. Eerst even een goede back-up maken in de cloud, op de computer of op een USB-stick of externe harde schijf dus.

  1.  Ga naar instellingen en tik op Systeem of zoek in de instellingen naar ‘Reset’ of  ‘Fabrieksinstellingen’ of iets vergelijkbaars
  2. Tik op Fabrieksinstellingen herstellen (Kan ook ‘Alle gegevens wissen’ of iets dergelijks heten)
  3. Lees goed de waarschuwingsmelding
  4. Tik op Telefoon resetten

Is jouw telefoon wel eens traag? Wat doe jij om hem sneller te maken? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel. Succes met schoon schip maken en tot snel!

Meer handige tips om ruimte vrij te maken:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk