Laadt je telefoon niet op? Zo reinig je de oplaadpoort

Laadt je telefoon niet op? Zo reinig je de oplaadpoort

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

We nemen onze smartphones overal met ons mee en dan automatisch gaat stof en vuil ophopen bij de speaker en oplaadpoort. Dat is niet alleen minder netjes, maar het zorgt ook voor onder andere oplaadproblemen. Wij leggen uit hoe je je telefoonspeaker en oplaadpoort schoonmaakt.

Oplaadpoort schoonmaken

De plaats waar stof en vuil het meeste problemen kan veroorzaken is aan de usb-c- of micro-usb-poort. Als je regelmatig klust en je telefoon laat rondslingeren, of je gebruikt gewoon jarenlang eenzelfde telefoon, dan kan je problemen krijgen met opladen. Het contact met je usb-kabel wordt slecht en je merkt dat de kabel niet diep genoeg in de poort past. Dat is het gevolg van een ophoping van vuil.

Gelukkig kan je dat probleem meestal met huis-tuin-en-keukenmiddelen oplossen. Neem een tandenstoker en schraap voorzichtig langs de randen van de oplaadpoort. Het woord voorzicht verdient hier de klemtoon. Vaak zit het vuil helemaal vanachter en dan kan het handig zijn om vooraf de punt van de tandenstoker wat aan te scherpen.

Een tweede tip is gebruikmaken van een persluchtspray. Dat werkt vooral preventief erg goed, want als vuil al voor lange tijd is opgehoopt in de poort is perslucht vaak niet voldoende. Als je thuis al over een luchtcompressor beschikt, kan je die ook inzetten.

Persluchtspray is ook een prima reiniger voor je toetsenbord

Persluchtspray is ook een prima reiniger voor je toetsenbord

Speakers spik en span

Vuil kruipt overal waar een randje of opening is in je telefoon en dus ook in de speaker. Neem een klein stukje tape om het meest oppervlakkige stof weg te halen en gebruik een borsteltje om te flossen als je het vuil uit de speakergril wil vegen. Doe dat wel voorzichtig zodat je het niet allemaal door de gril duwt. Een alternatief is door gebruikt te maken van herbruikbare kleefgums, maar ook hier geldt voorzichtigheid.

Als je de speaker ook echt wil ontsmetten of grondiger wil reinigen kan je een wattenstaafje deppen in een kleine hoeveelheid schoonmaakalcohol. Vervolgens veeg je de speaker schoon. En als laatste kan een persluchtspray ook hier van dienst zijn.

Met kleefgum kan je meer dan alleen een poster ophangen

Met kleefgum kan je meer dan alleen een poster ophangen

Scherm en behuizing

De oplaadpoort en de speaker zijn vaak iets lastiger om schoon te maken dan het scherm en de behuizing van een smartphone. Het scherm kan je het efficiëntste reinigen met een microvezeldoek die het stof aantrekt. Gebruik daarbij een kleine hoeveelheid water of reinigingsspray. De behuizing kan je het beste schoonmaken met een desinfecterend doekje. Droog nadien je telefoon ook af.

Heb jij nog meer schoonmaaktips voor die lastige usb-c-poort en speakers? Misschien heb jij ooit problemen gehad met opladen door vuil in de oplaadpoort? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste tipartikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk