Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OnePlus 7 Pro

 • Google Pixel 3a XL

 • Xiaomi Mi 9T

 • Huawei P30 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

^ Mini-nerd ^

Tip: zo voorkom je dat je kind wordt opgelicht met gamen

· 16 december 2018

Ben je al een beetje gewend aan het feit dat je kind (net als de rest van de hele wereld) Fortnite speelt? Of Roblox? Mooi, het lastigste deel is nu achter de rug. Of je nu klaar bent? Het antwoord is nee. In dit artikel lees je meer over waarom het slim is om als ouder aangehaakt te blijven.

De auteur van dit artikel, Thomas van der Knijff, is werkzaam bij Grownhub. Dit Nederlandse bedrijf heeft als doel om het aantal incidenten op het gebied van apps, (social)media en smartphones te verlagen. Zij richten zich daarbij op het geven van inzicht, kennis en controle aan ouders en verzorgers door middel van de Grownhub-app. Thomas is hierdoor veel te weten gekomen over het smartphonegebruik onder kinderen en jongeren.

Free to play games

Even terug naar het begin. Free to play games worden telkens populairder. Hier hebben we eerder over geschreven hoe dit in elkaar steekt en waar dan het geld wordt verdiend. Aanrader om te lezen, maar voor nu een snelle samenvatting; De game is gratis te spelen. In het spel heb je een virtuele betaalmunt (V-Bucks in Fortnite, Robux in Roblox, et cetera). Die kun je soms verdienen, meestal kun je ze ook gewoon met “echt” geld kopen. Soms kun je hier echt extra voordeel mee behalen, soms is het gewoon voor de leukigheid of om op te vallen.

Pokécoins

Okay, so far so good. Je kunt dus gewoon het spel spelen zonder die V-Bucks of Robux uit te geven. Daar heb je ook vast afspraken over met je kind of in-app aankopen staan uitgeschakeld. Wat kan jou gebeuren?

Het standaard dansje

Dat is precies waar de valkuil zit. Die extra skins, dansjes, wapens, uitbreidingen, whatever zorgen ervoor dat je als speler verheven bent van de “noob” status (spreek uit: noewb. Afgeleide van Newb, afkorting van Newbie. Ook wel; beginner). En dat wil je. Je wil niet in ‘de lobby’ al uitgelachen worden door je medespelers omdat jij nog met de beginners outfit (skin) rondloopt en alleen het standaard dansje kunt doen.

En natuurlijk zijn er dan weer de boefjes van het internet die hier gebruik van willen maken. Want; hoe makkelijk is het om gebruik te maken van argeloze kinderen? Door hun gegevens, accounts of erger; geld af te troggelen.

Van een afstandje zul je denken; je moet wel erg dom zijn om daar in te trappen. Maar dat is niet zo: Je kind wil iets, het klinkt goed / oogt betrouwbaar en dus ga je erin mee. Volwassenen overkomt dit ook dagelijks op Marktplaats (of bij Pathé), dus het kan jouw kind ook gebeuren.

Minecraft: Pocket Edition-skins

Skins in Minecraft: Pocket Edition

Belangrijke zaken om op te letten

Hieronder vind je de vier belangrijkste dingen die je best eens kunt bekijken en onderzoeken met jouw kind. Zoek samen eens een paar voorbeelden op en je kunt er vervolgens bijna zeker van zijn dat ze ineens ontzettend kien zijn om niet belazerd te worden (en hopelijk hun vriendjes hier ook voor waarschuwen).

1. Valse websites & domeinen

Er wordt heel veel moeite gedaan om jouw kind naar sites te lokken die er exact uitzien als officiële sites. Vol aanbiedingen die veel goedkoper zijn dan de reguliere prijs, soms zelfs gratis. Als je op zo’n site een aankoop doet, ben je naast je geld (of bitcoins) ook je betaalinfo, je account én persoonlijke gegevens kwijt.

2. V-Bucks Generators / Cash Generators

Vooral bij Fortnite een populaire manier om spelers te bedriegen. Door advertenties te bekijken, hierop te klikken of formulieren in te vullen zou je punten verdienen. Die punten kun je weer inwisselen naar V-Bucks. Je raadt het al; niet alleen zul je nooit die V-Bucks ontvangen, je bent ook je accountgegevens kwijt

3. Social media like & shares

Dit kopje is eigenlijk een verlengde van wat hierboven staat. De makers van de sites en generators moedigen je aan jouw transactie te delen met je vrienden om zo een bonus te verdienen van nog meer V-Bucks. De links die hierin zitten staan vaak bol van de malware en leiden de volgende groep spelers naar dezelfde trucs. En je social media- profiel (inclusief persoonlijke gegevens) is vervolgens ook nog eens beschikbaar voor de kwaadwillende.

Like Likes Facebook

4. Valse Android-apps

Dit heeft de maker van Fortnite een beetje aan zichzelf te danken. Doordat ze minder winst willen afdragen aan Google hebben ze besloten om de app niet via de Play Store beschikbaar te maken maar als losse download. Spammers en scammers hebben nep Fortnite apps gelanceerd om jouw data eigen te maken of malware te verspreiden.

Er is dus genoeg ellende in de wereld van in-game currency. Nu zijn toevallig Fortnite en Roblox erg in trek, maar het verschijnsel is niet nieuw. Je kunt dit ongetwijfeld ook loslaten op de volgende grote hype die gaat ontstaan. Overigens kun je dit ook dagelijks om je heen zien met foute webshops die volstaan met té goedkope Nikes en Marktplaats-aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Het is dus zeker niet alleen iets voor kinderen om mee om te leren gaan.

Tips voor ouders en kinderen

Genoeg aanleiding voor nog een paar strakke tips om hier verstandig mee om te gaan en eens samen met je kind te doorlopen:

1. Je kunt in-game currency over het algemeen alleen maar kopen bij officiële kanalen. Voor Fortnite is dat bij de uitgever van de game (Epic Games), via het Xbox- of PlayStation-platform of in de app zelf. De rest kun je bijna al vanuit gaan dat het nep is.

2. Kijk goed naar de URL (weblink) en domein van de site. Is het domein daadwerkelijk van de (uitgever van) de game? Veel sites kun je door goed kijken al doorzien.

3. Zorg ervoor dat je, voordat je je account of je persoonlijke informatie ergens invoert, je goed weet aan wie je dit eigenlijk doorgeeft. Is het nodig? Is het veilig?

4. Als de makers van de game bereid zouden zijn om jou in-game currency te geven in ruil voor het bekijken van advertenties, dan zat die optie in de app. Vertrouw op mij, dat is een goudmijn. Dus als in de game zelf geen advertenties of ad-convertor zit, dan bestaat die hoogstwaarschijnlijk ook niet buiten de game.

5. If it sounds to good to be true, it usually is. Echt, de game is al gratis. Waarom zouden ze gratis V-Bucks weggeven? Het is gewoon niet logisch. Natuurlijk zullen er goede aanbiedingen bestaan, maar blijf altijd alert.

Reclame advertentie in een game

Reclame in een game

Voorlichting voor je kind (en jezelf)

In feite is bovenstaande natuurlijk toe te passen op alles wat zich online afspeelt. Maar neem je kind eens mee in die opties. Zorg ervoor dat hij/zij op de hoogte is van dit soort vervelende oplichting zodat het gamen leuk blijft. En, misschien heb je er zelf ook nog wat aan.

Hoe gaan jullie (en je kinderen) met dit soort zaken om?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (2)
Bezig met laden van reacties...