Hoe wijzig ik het lettertype op mijn smartphone?

Hoe wijzig ik het lettertype op mijn smartphone?

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Het lettertype, de lettergrootte en andere vormen van tekstopmaak zijn allemaal aan te passen op jouw Android-smartphone. Maar hoe doe je dit precies? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Lettertype wijzigen op een Samsung-smartphone

We beginnen bij de populairste Android-smartphonefabrikant in Nederland: Samsung. Hieronder leggen we uit hoe je het lettertype en de lettergrootte op smartphones van het Zuid-Koreaanse merk kunt aanpassen.

 1. Open de Instellingen op je smartphone
 2. Ga naar Display
 3. Ga nu naar Tekstgrootte en opmaak
 4. Hier  vind je verschillende instellingen op de tekstgrootte en de letterstijl aan de passen. 
 5. Als je het lettertype wil aanpassen, klik je hier nu op Letterstijl  
 6. Selecteer hier je gewenste lettertype
 7. Je hebt standaard de keuze uit Standaard, SamsungOne en Gothic Bold. Als je meer opties wil, kun je lettertypes downloaden uit de Galaxy Store. 
Hoe wijzig ik het lettertype op mijn smartphone?

Xiaomi- en POCO-smartphones

Bij Xiaomi is de keuze vaak reuze als het gaat over het aanpassen van je smartphone. De fabrikant levert vaak talloze aanpassingsmogelijkheden en hierbij bieden ze ook nog de mogelijkheid om meer thema's en mogelijkheden te downloaden. Hetzelfde geldt voor de lettertypes. In de Themes-app van de fabrikant kun je meerdere lettertypes downloaden. Let wel op: vaak werkt dit alleen in de regio's Hong Kong en India. En nu snappen we dat je niet helemaal daarheen wil reizen, gelukkig kun je de regio op jouw Xiaomi-smartphone aanpassen naar Hong Kong of India. De aanpasmogelijkheden worden dan ook voor jou beschikbaar

Gerelateerde artikelen

OnePlus- en OPPO-smartphones 

Ook OnePlus komen met enkele eigengemaakte lettertypes, via onderstaand stappenplan kun je deze instellen:

 1. Ga naar Instellingen 
 2. Open Weergave en helderheid
 3. Selecteer Lettertype
 4. Kies hier je gewenste lettertype. Je kunt onder andere kiezen uit Roboto, OnePlus Sans en One Sans

Overige smartphones

Heb jij nou een Nothing Phone, een Google Pixel of een andere smartphone met een schone Android-schil? Dan zijn dit de stappen:

 1. Open de Instellingen
 2. Ga naar Scherm
 3. Selecteer hier Weergavegrootte en tekst
 4. Hier kun je nu weergavegrootte en de tekstgrootte aanpassen én kiezen voor een vetgedrukte tekst of tekst met een hoog contrast. 

Gerelateerde artikelen

Meerdere lettertypes

Zoals je misschien wel is opgevallen als je de stappen hebt doorlopen, is dat niet elke fabrikant veel opties biedt. Gelukkig is daar de Google Play Store. Hierin zijn verschillinde apps te vinden waarmee je zelf een lettertype kunt uitkiezen of zelfs een eigen lettertype kunt maken. Voor deze laatste heb je bijvoorbeeld iFont. Dit is een hele eenvoudige app waarmee je je eigen handschrift als lettertype kunt gebruiken. Dit is slechts één voorbeeld van de honderden apps die je in Google Play Store kunt vinden om fonts te downloaden en lettertypes te maken. Fonts Keyboard is een voorbeeld. Deze app kun je hier downloaden.

Fonts Keyboard - Lettertype

Fonts Keyboard - Lettertype

Fonts Keyboard is een populaire toetsenbordapplicatie die haar succes aan één krachtige functie te danken heeft: de mogelijkheid om online in een ander lettertype ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk