Zo kun je handmatig mensen en gezichten taggen in Google Foto's

Zo kun je handmatig mensen en gezichten taggen in Google Foto's

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Google Foto's is mogelijk de slimste galerij-app ter wereld. Zonder ook maar een vinger over het scherm te vegen, kan Foto's bijvoorbeeld herkennen dat je de ‘foto’ vanuit een vliegtuig hebt gemaakt. Maak je foto's waar gezichten in voorkomen? Ook die herkent Google. Lees verder hoe je de herkende gezichten van een naam voorziet.

Gezichtsherkenning in Google Foto's

Gezichtsherkenning is niet bepaald nieuw. Facebook biedt al jaren de optie om automatisch mensen in je foto te taggen - zelfs zonder namen in hoeft te voeren. Facebook herkent namelijk gezichten op de foto en koppelt deze aan een foto van een Facebook-profiel. Eén plus één is twee. Handig. Of het wenselijk is? Dat hangt af van hoe je deze techniek aankijkt: wil je immers dat Facebook constant de foto's van alle Facebook-profielen scant en zo een biometrisch beeld vormt van jouw gezicht? Het bedrijf heeft hier al een beslissing over genomen en stopt ermee, maar Meta doet dat niet. Foto's - Googles standaard galerij-app voor Android - pakt het gelukkig iets privacyvriendelijker aan.

Zo kun je handmatig mensen en gezichten taggen in Google Foto's

Scans van Google-profielen maken alvast geen onderdeel uit van de functie. Wel scant Google jouw foto's in de galerij-app om specifieke gezichten te herkennen en te bundelen in het zoeken-tabblad. Androidworld bezocht bijvoorbeeld het voorbije jaar een presentatie van TCL tijdens IFA 2020. In de presentatie kwam Eric Beton, Marketing Director van TCL Mobile Europe, herhaaldelijk in beeld op mijn foto's. Niet veel later waren alle foto's gesynchroniseerd naar de Foto's-app en begon Google het analyseproces.

Gerelateerde artikelen

Met succes: het gezicht van Beton werd feilloos uit de foto's gehaald. Handig als je snel een foto van de persoon tevoorschijn wil toveren. Dit werkt handig voor vriendengroepen. Je hoeft dan namelijk niet meer door de galerij te scrollen, maar vindt de foto's met je vriendengroep gegroepeerd op één plek in Google Foto's. Let wel, het werkt zeker niet altijd. Google lijkt het erg lastig te vinden om een gezicht te herkennen in mijn selfies, en dat geldt ook voor foto's van mijn broer.

‘Geef het beestje een naam’

Gezien Google Foto's geen profielen scant om foto's te herkennen en er een naam aan te koppelen, zal je dat werkje nog handmatig moeten doen. Bedenk dus alvast een naam voor de personen die in Google Foto's zijn herkend en volg daarna onderstaande stappen.

  1. Open Google Foto's op Android
  2. Klik onderaan de app op Zoeken
  3. Bovenaan zie je de mensen (‘Mensen’) die herkend zijn, selecteer er één door op de foto te klikken
  4. Klik vervolgens bovenaan op Voeg snel een naam toe
  5. Vul de naam in en klik op het vinkje op je toetsenbord
Zo kun je handmatig mensen en gezichten taggen in Google Foto's

Google Foto's neemt deze naam nu aan voor het herkende gezicht. Toekomstige foto's die je van de persoon maakt, worden onder dezelfde naam opgeslagen. Vind jij dit een handige functie? Gebruik jij Google Foto's wel eens om mensen zo te taggen? Laat het weten in de reacties.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk