Google weet altijd je locatie: zo verwijder je je data

Google weet altijd je locatie: zo verwijder je je data

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Tijdlijn en appdata

Het is erg moeilijk om niet gevolgd te worden op je telefoon. Als je alleen al je toestel met het netwerk van je provider verbindt, weet die aan de hand van welke zendmast waarmee je verbindt waar je ongeveer bent. Bovendien heeft elke telefoon een IP-adres en ook dat kan verbonden worden aan je locatie. Toch is er een manier om de locatiemarkers die Google opslaat te verwijderen.

Laten we eerst even je tijdlijn bekijken. Standaard kan je vanuit Maps nagaan waar je de afgelopen dagen bent geweest. Hoewel het uitschakelen van je tijdlijn er niet voor zorgt dat je gegevens niet bewaard worden, laten we je toch even zien hoe je het uitschakelt.

Locatiegeschiedenis maps

> Open Maps

> Ga via de zijbalk naar ‘Mijn Plaatsen’

> Tik op het radaricoontje

> Ga naar ‘Locatie-instellingen’ en kies ‘Locatiegeschiedenis’

> Zet ‘locatie gebruiken’ uit

Je kan ook gemakkelijk nagaan welke apps gebruikmaken van je locatiegegevens. Ga naar ‘Beveiliging & locatie in je instellingen, ‘Locatie’ en ‘Machtigingen op app-niveau’. Vervolgens krijg je een lijst met apps te zien die wel en niet toegang krijgen tot je locatie. Als er apps tot de lijst behoren waarvan je denkt dat ze die toegang niet nodig hebben, dan schakel je die meteen uit.

Locatiedata van Google verwijderen

Dat brengt ons te slotte bij de locatiemarkers die Google zelf opslaat, zelfs als je ‘locatie en je geschiedenis bewaren’ hebt uitstaan. Er is helaas geen manier om ervoor te zorgen dat de gegevens nooit verzameld worden in de eerste plaats. Je kan alleen manueel gegevens verwijderen achteraf. Dat doe je via ‘Mijn activiteit’ dat je via deze link terugvindt.

Google locatiegeschiedenis verwijderen

Vervolgens ga je op zoek naar alle data waarbij je naast het woordje ‘details’ een locatie-icoontje ziet staan. Je tikt het item in kwestie aan, en je ziet onderaan bij ‘Details’ ‘Op basis van je thuislocatie’ staan. Als je dat aantikt, krijg je in Google Maps te zien waar je op dat moment was terwijl je een bepaalde actie op je telefoon hebt uitgevoerd. Wil je het item verwijderen, ga dan terug en duidt het menu met de drie puntjes aan. Kies ‘Verwijderen’.

Natuurlijk is dit geen echte oplossing, omdat het kwaad telkens al is geschied. Je kan namelijk alleen data verwijderen nadat Google ze al eerst heeft opgeslagen. Zo blijf je eigenlijk in een eindeloos spelletje 'verstoppertje' met Google. Vind jij het vreemd dat Google je locatiegegevens opslaat, ook al zet je je locatie uit?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk