Google Foto's: 3 alternatieven voor de gratis opslag

Google Foto's: 3 alternatieven voor de gratis opslag

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Vanaf juni 2021 kan je niet langer onbeperkt en gratis in Google Foto's je video's en foto's bewaren. Wij vertellen je in dit artikel over de meest geschikte alternatieven voor de populaire fotogalerij en zijn handige back-ups.

Google Foto's onbeperkte back-ups

Recent raakte bekend dat er een einde komt aan een van de meest geliefde kenmerken van Google Foto's, de gratis en onbeperkte back-ups van foto's in de cloud. In Foto's kon je al je foto's en video's gratis veilig stellen op Googles cloudservers door ze op te slaan met de optie 'Hoge kwaliteit'. Daarbij gebruikt Google een lichte vorm van compressie om de bestanden te verkleinen alvorens ze gratis voor je te bewaren.

Dat kan nog tot 1 juni 2021, want vanaf dan zullen alle bestanden die je via de galerij uploadt voor een back-up opslagruimte innemen. Google geeft elk Google-account een gratis 15 GB opslag in Drive, en het is die ruimte in de cloud dat wordt gebruikt. Het is wel zo dat alle bestanden die je voor die tijd hebt geback-upt, geen deel uitmaken van die 15 GB. Da's goed nieuws, maar je hebt dus wel een oplossing nodig voor alle foto's die je neemt na die datum. Wij onderzochten enkele alternatieven.

Google Foto's: 3 alternatieven voor de gratis opslag

Google Foto's biedt sinds 2015 gratis cloudopslag in zijn galerij

1. Betaalde opslag in Google One

Logischerwijs is dit de nummer één oplossing die Google zelf naar voren draagt. Google One is de naam van Googles betaalde opslag voor Google Drive. Je kan je abonneren op Google One en daarmee krijg je recht tot een bepaalde hoeveelheid opslag in de cloud en ook vlotte helpdesk-ondersteuning bij alle Google-diensten. Google One werkt ook samen met Googles gezinsfunctie, en je je kan dus opslag delen met maximaal vijf leden van je gezin. Daarnaast kan je ook dankzij Google Opinion Rewards korting krijgen op Google One.

Google Foto's: 3 alternatieven voor de gratis opslag

Google One is sinds 2018 de naam voor betaalde opslag voor Google Drive

Als je je abonneert op Google One kan je ook naadloos verder met je huidige back-ups in Google Foto's zonder dat een verdere actie is vereist. Dat geldt niet alleen voor Google Foto's, maar ook voor een reeks andere diensten die genoten van gratis opslag in de cloud. Denk aan Google Documenten, Google Spreadsheets, Google Presentaties, Google Tekeningen, Google Formulieren en Google Jamboard. Wil je niet tegen de limiet van de gratis 15 GB botsen, dan is abonneren op Google One in ieder geval de makkelijkste oplossing, maar dat maakt het daarom niet per definitie het beste of meest kosten-efficiënte alternatief.

Gerelateerde artikelen

Google toont ook aan gebruikers tonen hoe lang ze naar verwachting verder kunnen met de gratis 15 GB opslag van hun Google-account. Dat berekent Google op basis van je huidige gebruik van de gratis back-ups. Je kan zo ook ruimte vrijmaken op je account. Zo krijg je ook meer inzicht in welke abonnementsformule van Google One voor jou het meeste geschikt is, al kan je uiteraard later altijd upgraden naar een hogere opslaghoeveelheid. We sommen de tarieven van Google One op.

> 100 GB opslag voor zes personen: 1,99 euro per maand (of 19,99 euro per jaar)

> 200 GB opslag voor zes personen: 2,99 euro per maand (of 29,99 euro per jaar)

> 2 TB opslag voor zes personen: 9,99 euro per maand (of 99,99 euro per jaar)

Google Foto's: 3 alternatieven voor de gratis opslag

2. Andere clouddiensten

Google One is maar één clouddienst en uiteraard werkt die ook naadloos samen met Google Foto's en de andere Google-diensten waarvoor onbeperkte opslag wegvalt. Toch is het ook interessant om even een kijkje te nemen bij de concurrentie. Via Google Takout kan je namelijk alle gegevens van de Google-servers downloaden om ze dan in één klap op een andere clouddienst te uploaden.

Al je foto's bevatten metagegevens met onder andere de datum en het tijdstip waarop ze genomen zijn, en dat zorgt ervoor dat je ze prima op elke andere dienst zal kunnen sorteren in chronologische volgorde zoals je het gewend bent. Al zal je sommige functies uit Google Foto's moeten missen, waaronder de collages en de nieuwe bewerker voor foto's. We sommen hieronder drie populaire clouddiensten op samen met hun tarieven.

OneDrive

> 100 GB opslag: 2,00 euro per maand

> 1 TB opslag en toegang tot de premium versie van Microsoft Office: 69 euro per jaar

> 6 TB opslag en toegang tot de premium versie van Microsoft Office voor zes personen: 99 euro per jaar

iCloud

> 50 GB: 0,99 euro per maand

> 200 GB voor zes personen: 2,99 euro per maand

> 2 TB voor zes personen: 9,99 euro per maand

Dropbox

> 2 TB: 11,99 euro per maand (119,99 euro per jaar)

> 2 TB voor zes personen: 19,99 euro per maand (203,88 euro per jaar)

Google Foto's: 3 alternatieven voor de gratis opslag

3. Gebruik een NAS

Waarom zou je maandelijks betalen voor opslag als je zelf een eigen privéserver kan hosten? NAS staat voor Network Attached Storage en zo'n apparaat kan automatisch de apparaten van jou en je gezin back-uppen. Daarvoor moet je eerst wel weer Google Takeout gebruiken om eerst je foto's weg te halen en ze te uploaden op je privéserver.

Je kan op de NAS ook snel documenten en andere bestanden uploaden. Een nadeel dat verbonden is aan een NAS is dat je zo'n systeem zelf moet beheren, en hoewel dat ook niet erg moeilijk is, is het duidelijk minder naadloos als een clouddienst.

Google Foto's: 3 alternatieven voor de gratis opslag

Voor zo'n 150 euro heb je een NAS met 2 TB opslag. Na anderhalf jaar heb je daarmee dus de prijs van een Google One-abonnement terugverdiend. Uiteraard kan de harde schijf in een NAS ook falen, net zoals de harde schijf van een computer, en daarom zijn er ook (veelal duurdere) systemen die uit twee harde schijven bestaan. In het geval van een defect van de NAS dient dat tweede opslagmedium als een back-up, maar dan voor je back-ups. Als je liever wat geld bespaart, kan je kiezen voor een eenvoudigere externe harde schijf in plaats van een NAS, maar in dat geval moet je bestanden handmatig back-uppen.

Welk alternatief voor de back-ups van Google Foto's ga jij gebruiken? Ga je gewoon met betaalde opslag via Google One werken of zijn er toch andere clouddiensten die jouw voorkeur krijgen. Misschien laat je al je foto's afdrukken en ga je een hele bibliotheek met albums maken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk