Google Collecties: dit zijn het en dit kun je ermee

Google Collecties: dit zijn het en dit kun je ermee

Laura Jenny

door Laura Jenny

Google heeft allerlei handige snufjes, maar één van de meest ondergesneeuwde is waarschijnlijk Collecties. Het heeft niets te maken met een groep foto’s in Google Foto’s of de collectie apps die het aanbiedt in de Play Store. Dit is wat Collecties zijn en waar je ze voor kunt gebruiken.

Het doel van Collecties is om je te helpen dingen op te slaan in één virtuele map. Denk bijvoorbeeld aan een reis die je maakt. Onder je Collecties kun je bijvoorbeeld opgeslagen locaties vinden vanuit Google Maps, maar ook kun je een heel andere groep starten, zoals met je favoriete recepten. Het is een soort Google-Pinterest, maar dan wat persoonlijker en meer privé: het zijn jouw collecties en die zijn niet openbaar beschikbaar. Tenzij je ze zelf deelt, natuurlijk.

Zo bereik je je Collecties

Hoewel je er misschien nog nooit van hebt gehoord, is de kans dat je al een Collectie hebt dus vrij groot. Collecties zijn geïntegreerd met Gmail, Chrome, Google Zoekmachine en Maps. Zo vind je ze:

 1. Ga naar de Google-app op je telefoon (dat kan op Android en iOS)
 2. Ga rechtsonder naar Opgeslagen
 3. Je ziet dan ‘Je Collecties’

Een Collectie maken

Wil je graag een nieuwe Collectie maken, bijvoorbeeld omdat je een trip aan het plannen bent en van alles en nog wat wil opslaan. Dan ga je als volgt te werk:

 1. Open de Google-app op je telefoon
 2. Ga rechtsonder naar Opgeslagen
 3. Klik op + Maken
 4. Kies op welke basis je een collectie wil maken (Link, Alle opgeslagen items of Leeg). Wij kiezen voor dit voorbeeld Leeg, omdat je dan vanaf 0 begint
 5. Geef je collectie een naam en een omschrijving en sla het op
 6. Je kunt vervolgens iets toevoegen aan deze collectie door op + Een item toevoegen te tikken en een linkje in te voegen
 7. Zo kun je steeds meer dingen via de + toevoegen tot je een hele collectie hebt

Je Collectie delen

Heb je een mooie Collectie gemaakt voor je trip, dan wil je dat misschien met je reisgenoten delen. Je zou bijvoorbeeld ook linkjes naar de hotels en restaurants die je bezoekt kunnen plaatsen. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn. Dit is hoe je dat doet:

 1. Open de Google-app op je telefoon
 2. Ga rechtsonder naar Opgeslagen
 3. Tik op de Collectie die je wil delen
 4. Tik bovenin op de Delen-knop
 5. Je moet dan eerst het schuifje omzetten om de Collectie van de privéstatus af te halen
 6. Vervolgens kun je een link delen voor alleen-bekijken en voor bijdragers (die dan ook hun restaurants en dergelijke kunnen toevoegen)
 7. Tik op Doorgaan en selecteer de app waarin je de link wil delen, zoals WhatsApp, en deel je Collectie.
Google Collecties: dit zijn het en dit kun je ermee

Je Collectie weggooien

Misschien heb je met je ex geweldige reizen gemaakt, maar hoef je daar niet zo nodig aan herinnerd te worden door nóg een plek op het internet, behalve social media en Google Foto’s met hun Herinneringen-opties. Gelukkig kun je een Collectie heel gemakkelijk verwijderen. Zo doe je dat:

 1. Open de Google-app op je telefoon
 2. Ga rechtsonder naar Opgeslagen
 3. Tik op de Collectie die je wil verwijderen 
 4. Ga rechtsbovenin naar de drie puntjes
 5. Kies Verwijderen
 6. Je krijgt nog de vraag of je het zeker weet en kunt dan bevestigen

Handig he? Juist omdat Collectie met linkjes werkt, kun je heel makkelijk heel veel informatie toevoegen. Een leuke manier om dingen te plannen, maar ook om goede herinneringen nog eens terug te zien of op te zoeken waar je ook alweer zo lekker had gegeten in Londen, mocht je een kennis een aanrader willen doen.

Heb jij een paar mooie Collecties gevormd? Waar vind jij deze optie het handigst voor? Laat het nu achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk