Overzicht: dit zijn alle Google-apps met een donkere modus [stappenplan]

Overzicht: dit zijn alle Google-apps met een donkere modus [stappenplan]

Donkere modus in Android 10 Q

Google werkt hard aan het gereedmaken van een systeembreed donker thema in zijn volgende Android-versie, Android 10 Q. Als je dit systeembrede donkere thema aanzet, worden apps automatisch donker gekleurd. Een groot voordeel hiervan is dat je je ogen minder belast met wit licht en dat je tegelijk zuiniger met je accu omspringt. Een belangrijke vereiste is natuurlijk dat er ook een donker thema beschikbaar is voor elke app en daarom zien we Google de afgelopen maanden steeds meer donkere thema's verspreiden. Een overzicht van alle apps die een donker modus hebben, vind je hieronder.

Google komt ook met een API waarmee ontwikkelaars hun eigen donkere thema voor apps automatisch kunnen laten activeren van zodra de gebruiker het donkere thema in Android activeert. Op deze manier kunnen alle apps straks automatisch van thema worden verandert.

Google Pay

Google Pay kreeg in augustus van 2019 een donker thema. Deze werkt alleen met smartphones die draaien op Android Pie of Android 10 met de donkere modus in de systeeminstellingen ingeschakeld. De app zelf bevat geen schakelaar hiervoor. Google Pay is helaas alleen nog in België beschikbaar.

Playground (voorheen AR-stickers)

Playground is onderdeel van de camera-app op Pixeltelefoons. Playground legt een laag over de werkelijkheid heen met behulp van augmented reality. Deze laag bestaat uit een scala aan sticker-packs die ook voor de Pixel-smartphones beschikbaar zijn. Playground heeft sinds medio augustus een donkere modus gekregen.

Screenshot van Playground met een donkere modus

Gallery Go van Google Foto's 

Gallery Go van Google Foto's is ontworpen om te kunnen gebruiken in gebieden waar geen snel internet is om bijvoorbeeld back-ups in de cloud op te slaan. Daarnaast is Gallery Go maar 10 MB groot zodat het niet veel opslaggeheugen in beslag neemt. Google heeft op 14 augustus via Twitter laten weten dat deze app een donkere modus heeft gekregen.

Screenshot van Gallery Go donkere modus

Files by Google

Files by Google is een relatief nieuwe app van Google die oorspronkelijk bedoeld was voor Android Go-telefoons. Dat is een speciale versie van Android bedoeld voor toestellen met weinig werkgeheugen. De app is uitgebreid met nog veel meer handige functies zoals een tabblad waar je bestanden kunt delen zonder dat je een internetverbinding hebt en de mogelijkheid om bestanden te delen. De donkere modus worden in de komende dagen via een update in de Play Store beschikbaar gemaakt.

Files by Google donkere modus

Google Geluiden

Google Geluiden is een systeemapp op Pixelsmartphones die deze telefoons van diverse geluiden voor wekkers, beltonen en meldingen voorziet. Onlangs kreeg deze app een zwart thema die niet handmatig in te schakelen is. Op de Pixel 3a met het systeembrede donkere thema ingeschakeld, kleurt de app meteen zwart. Je kan het thema op Pixels met Android Pie waarschijnlijk activeren als je de donkere modus aan hebt staan in de Ontwikkelaarsopties.

Google Geluiden-app ontvangt een donker thema

Google Fit

Google Fit, de app die gebruikers aan de hand van Beweegminuten en Hartpunten gezonder wil maken, heeft in juli van 2019 een donker thema voor zowel de apps als de widgets gekregen. Handmatige schakelen tussen een donkere en een lichte modus is in de (instellingen van de) app vooralsnog niet mogelijk. De app kleurt dus donker als je dit thema inschakelt via de optie in de instellingen van Android 10 Q. Je kan het thema op Android Pie-telefoons activeren als je de donkere modus aan hebt staan in de Ontwikkelaarsopties.

Screenshot van Google Fit

Google Keep

De notitie-app Keep is in mei van 2019 voorzien van een donkere modus. Het nieuwe uiterlijk is voorzien van donkergrijze tinten, geen diepzwarte, ook al is dat gunstiger voor AMOLED-schermen. Om het thema te veranderen tik je linksboven op het hamburgermenu en kies je 'Instellingen'. Daarna zet je bij 'Weergaveopties' de schakelaar bij 'Donker thema inschakelen' aan. De webversie van Google Keep heeft inmiddels ook een donker thema.

Screenshots van het donkere thema

Google Telefoon

De Google Telefoon-app heeft in november van 2018 in versie 26 een donkere modus gekregen. Ook hier maakt Google gebruik van verschillende grijstinten. Het donkere thema kun je via het menu (drie puntjes) inschakelen bij het onderdeel 'Weergaveopties'.

Google Telefoon donkere modus

YouTube

De YouTube-app werd medio 2018 al geüpdatet met een donkere modus. Je kunt de functie vinden in de instellingen in de YouTube-app onder het kopje 'Algemeen'. Daar zit de schakelaar waarmee je het donkere thema kunt inschakelen.

YouTube donkere modus

Google Nieuws

Google Nieuws kreeg in oktober van 2018 de instelling om te schakelen tussen een licht en een donker thema. Allereerst klik je op je profielfoto in de app om de 'Instellingen' te openen. Hier vind je de instelling 'Donker thema' die je kunt activeren op altijd aan of uit, alleen bij accubesparing of automatisch.

Google Nieuws donker thema

Google Contacten

De Contacten-app van Google kreeg in november van 2018 een donker thema. In de Contacten-app kun je via het zijmenu, in de instellingen de knop vinden waarmee je kunt schakelen tussen een donker/licht thema of inschakelen bij accubesparing.

Google Contacten donker thema

Gboard

Versie 7.6.13 van de toetsenbordvervanger Gboard bespaart sinds oktober 2018 op je accu maar je kunt ook één van de vele donkere thema's voor het toetsenbord instellen. Ga hiervoor in de instellingen naar 'Thema's'. Er zijn meerdere donkere thema's met grijstinten maar ook een aantal die echt zwart zijn. Deze zijn dus zeer geschikt voor AMOLED-schermen.

Gboard donker thema

Google Agenda

Google Agenda kreeg in juni een donker thema en deze modus kan je de Instellingen > Algemeen > Thema instellen op donker/licht thema of inschakelen bij accubesparing.

 Google Agenda met donker thema

Google Foto's

Google Foto's kreeg in juni een donker thema, zij het via een omweg. De Pixel 3 XL met Android 10 Q en het donker thema ingeschakeld, laat een donker gekleurde Google Foto's-app zien. Smartphones die op Android Pie draaien, kunnen dit thema forceren door in de Ontwikkelaarsopties de 'Nachtmodus' op 'Altijd aan' te zetten. Helaas werkt dit niet altijd.

Google Foto's donker thema

Google Drive

Google Drive heeft net als Google Foto's via een omweg een donker thema maar is niet bij iedereen zichtbaar. Zet hiervoor op je smartphones met Android Pie in de Ontwikkelaarsopties de 'Nachtmodus' op 'Altijd aan'. Helaas werkt dit niet altijd.

Google Drive donkere modusGoogle Chrome

Chrome versie 74 voor desktops bracht het langverwachte donkere thema in april van 2019 eindelijk naar de Windows-browser en even later volgde de Android-app. Ook in de Chrome-app is de donkere modus via een omweg in te schakelen. Type het volgende in de adresbalk: chrome://flags#enable-android-night-mode. Tik dan op het menu 'Android Chrome UI dark mode' en selecteer 'Enabled'. Start vervolgens Chrome voor Android opnieuw op en selecteer de optie 'Dark mode' in de instellingen.

Screenshot van Chrome met donker thema

Google Calculator 

Google Calculator kreeg met versie versie 7.6 in april van 2019 een donker thema. Via het menu rechtsboven selecteer je 'Thema kiezen'. Ook hier kun je kiezen uit instellen op donker/licht thema of inschakelen bij accubesparing.

Screenshot van de donkere modus bij Calculator

Google Discover

Google experimenteert momenteel met een donker thema voor Google Discover, het overzicht dat je op het linker homescreen kunt vinden. Dit thema is niet handmatig in te schakelen maar enkel mogelijk voor degenen die in Googles Pixel Launcher het donkere thema hebben ingesteld. Voor sommigen is alleen de zoekbalk donkergrijs gekleurd met daarbovenop donkere tekst en de rest van de interface is verder gewoon licht.

Google Discover nachtthema

Google Play Games

Google Play Games is zo'n app waarvan de meesten het nog nooit gebruikt hebben. Toch heeft deze app ook een donkere modus. Via het menu rechtsboven open je de instellingen. Onder Algemeen activeer je de schakelaar.

Google Play Games donkere modus

Berichten

Berichten is de sms-app van Google en deze app kreeg in augustus van 2018 al een nachtthema. Hiervoor open je het instellingenmenu in de app (drie puntjes rechtsboven in). Daar selecteer je de optie 'Donkere modus inschakelen'.

Screenshot van donkere modus in Android Berichten

Google Maps

Google Maps selecteert tijdens het navigeren automatisch het juiste kleurenschema voor je. Als de schemer invalt, zal de kaartweergave donker gekleurd zijn wat prettiger is tijdens het rijden. Wil je nu altijd navigeren met een donkere modus? Open dan het zijmenu via de drie streepjes en tik op 'Instellingen' > 'Navigatie-instellingen' > Scroll naar het onderdeel 'Kaartweergave' en maak hier een keuze uit de drie mogelijkheden.

Google Maps - kleurenschema tijdens het navigeren

Google Authenticator

Google Authenticator is een handige tweestapsauthenticatie-app en heeft een donkere modus die je kunt inschakelen via het zijmenu via de drie streepjes. Deze donkere modus gebruikt grijstinten.

Google Authenticator donkere modus

Snapseed

De app Snapseed is voorzien van een donker thema in juni van 2018. Via de instellingen in de app rechtsboven kun je het donkere thema selecteren.

Snapseed donker thema

Google

De Google-app bestaat uit vele onderdelen en dat betekent dat al deze onderdelen een donkere modus krijgen: Google Zoeken, Google Assistent en Google Discover. In de instellingen is een schuifregelaar te vinden waar dit thema aangezet kan worden. Open hiervoor de Google-app > tik op de drie puntjes rechtsonder > tik op instellingen en dan op 'Algemeen'. Onderin zou dan de optie te zien zijn. Je kan kiezen tussen wel, geen of automatisch het donkere thema instellen.

Screenshot van de Google-app met donker thema

Android Auto

Android Auto krijgt deze zomer een volledig vernieuwde interface met nieuwe bedieningsknoppen en een donker thema. Deze update is er nu nog niet maar kunnen we in de komende maande verwachten.

Beelden van de nieuwe functies in Android Auto

Gallery Go van Google Foto's
Gallery Go van Google Foto's is ontworpen om te kunnen gebruiken in gebieden waar geen snel internet om bijvoorbeeld back-ups in de cloud op ..

Meer info

Playground (voorheen AR-stickers)
Met de Pixel-camera kun je nu verhalen tot leven brengen met geanimeerde en interactieve AR-stickers. Voeg je favoriete personages aan je foto's en video's toe, ..

Meer info

Files by Google: je telefoon opschonen
Files by Google: je telefoon opschonen was in eerste instantie een bestandsbeheerder en opschoon-app speciaal voor Android Go-telefoons. Deze telefoons dra ..

Meer info

Telefoon
Met de officiële telefoon-app van Google kun je gemakkelijk contact houden met vrienden en familie, spambellers blokkeren en kijken wie er belt voordat je opneemt.& ..

Meer info

Contacten
Google Contacten, of Google Contacts, is de officiële contacten-app van Pixel-, Nexus- en Android One-toestellen. Doordat de app beschikbaar is in de Google Pla ..

Meer info

Google Foto's
Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

Meer info

Android Auto - Google Maps, Media & Messaging
Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor in je auto.  Het systeem werd door Google in 2014 aangekondigd en in 2015 gelanceerd ..

Meer info

Berichten
Blijf in contact met vrienden en familie. Berichten van Google is een messenger-app waarmee je sms- en mms-berichten kunt verzenden naar en ontvangen van elke telefo ..

Meer info

Google Fit: je gezondheid en activiteit bijhouden
Google Fit biedt je een overzicht van hoeveel je beweegt. De dienst kan data van allerlei fitness-apps verzamelen en maakt het behalen van jouw gezondheidsdoelen een ..

Meer info

Google Spreadsheets
Met Google Spreadsheets kun je overal spreadsheets maken, bewerken en er samen met anderen aan werken. Helemaal gratis. Met Google Spreadsheets springen je gegev ..

Meer info

Google Documenten
Met Google Documenten kun je overal gratis documenten maken, bewerken en er samen met anderen aan werken. Je kunt overal documenten openen, maken en bewerken met ..

Meer info

Google Pay
Google Pay is de betaaldienst van Google. Met de app kun je in winkels en online betalen door middel van je smartphone. Je kunt je betaalpassen en creditcards koppel ..

Meer info

Google Nieuws
Google Nieuws is een mooie samenvoeging van Google Play Kiosk en  Google Nieuws & Weer. Door in 2018 verschillende nieuwsdiens ..

Meer info

Google Keep
Google Keep is de plek waar je je al gedachtenspinsels in op kunt slaan. Dat kan in de vorm van een handgeschreven notitie, een getypte notitie, een spraak ..

Meer info

Google Authenticator
Google Authenticator is het antwoord op de vele hacks waarbij wachtwoorden in verkeerde handen vielen. Met deze code generator komt er op elk moment van de dag een c ..

Meer info

Google Play Games
Games kun je spelen met de Google Play Games-app. In deze app kun je je volgende favoriete game vinden, van actiegames tot puzzels. Dankzij Meteen spelen is voor vee ..

Meer info

YouTube
YouTube is het videoplatform van Google en uiteraard hoort hier een Androidapplicatie bij. De YouTube-app voor Android is gekoppeld aan je Google-account en bevat de ..

Meer info

Gboard: het Google-toetsenbord
Gboard is het officiële toetsenbord van Google dat voorheen alleen beschikbaar was voor Nexustoestellen. Vanaf juni 2013 is deze in de Play Store te vinden en k ..

Meer info

Google Agenda
Je kunt Google Agenda gebruiken om al je afspraken bij te houden. Er kunnen meldingen ingesteld worden die ontvangen kunnen worden via de app of mail. Ook kunnen er ..

Meer info

Google Drive
In Google Drive kun je bestanden vinden die je in de Google-cloud hebt staan. Met de app kun je deze content beheren en inzien.  Met Drive kun je op je vana ..

Meer info

Google Chrome: snel en beveiligd
Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het on ..

Meer info

Maps: Navigatie en OV
Google Maps is de applicatie van Google als het gaat om kaarten. Google Maps bevat gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarbij het makkelijk is lokale bed ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Deze update voor Google Foto's is klein maar fijn

De huidige manier van foto's of video's delen in Google Foto's gaat op de schop. Google heeft namelijk een update voor de ap...

AW Poll: welke beveiligingsupdate staat er op je telefoon?

Fabrikanten komen regelmatig met beveiligingsupdates voor hun telefoons. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tabl...

Groot risico gevonden in Google Chrome, dit moet je doen

Er is een beveiligingsrisico gevonden in Google Chrome, een van de populairste en meest gebruikte webbrowsers ter wereld. Dit...

ASUS ROG Phone 6-serie onthuld, krachtigste Android-smartphone tot nu toe

ASUS heeft twee nieuwe smartphones in zijn ROG Phone-serie aangekondigd. De toestellen beschikken over de snelste Qualcomm-pr...

Android Auto 7.9 beschikbaar voor bètatesters, nog steeds zonder 'Coolwalk'

Versie 7.9 van Android Auto wordt nu door Google uitgerold. Wat er precies nieuw is in deze versie, maakt Google niet bekend....

Dit gehoorapparaat gaat concurrentie aan met Fitbit

Hartslag bijhouden, stappen tellen en activiteiten tracken, volgens Schoonenberg heb je daar geen sporthorloge of fitnesstrac...

Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) review: fijne en betaalbare entertainmenttablet

Tijdens de aankondiging van de Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) zeiden we op de redactie, "dit is een tablet om in de gaten te hou...

Voorkom ellende, gebruik een VPN verbinding tijdens je vakantie (adv)

Je gaat bijna op vakantie en je werkt de laatste dingen van je to-do-lijst af. In dit artikel vertellen we je waarom daar ech...

Lenovo bevestigt komst grote camerasensor voor Motrola Edge 30 Ultra

De algemeen directeur van Lenovo, Chen Jin, heeft bevestigd dat het nieuwe vlaggenschip van Motorola een grote 1/1,22-inch ca...

Lees meer

Net binnen

Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) review: fijne en betaalbare entertainmenttablet

Tijdens de aankondiging van de Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) zeiden we op de redactie, "dit is een tablet om in de gaten te hou...

Groot risico gevonden in Google Chrome, dit moet je doen

Er is een beveiligingsrisico gevonden in Google Chrome, een van de populairste en meest gebruikte webbrowsers ter wereld. Dit...

Voorkom ellende, gebruik een VPN verbinding tijdens je vakantie (adv)

Je gaat bijna op vakantie en je werkt de laatste dingen van je to-do-lijst af. In dit artikel vertellen we je waarom daar ech...

Lenovo bevestigt komst grote camerasensor voor Motrola Edge 30 Ultra

De algemeen directeur van Lenovo, Chen Jin, heeft bevestigd dat het nieuwe vlaggenschip van Motorola een grote 1/1,22-inch ca...

Dit gehoorapparaat gaat concurrentie aan met Fitbit

Hartslag bijhouden, stappen tellen en activiteiten tracken, volgens Schoonenberg heb je daar geen sporthorloge of fitnesstrac...

Lees meer