Goede voornemens: zet je alcoholgebruik op pauze met IkPas

Goede voornemens: zet je alcoholgebruik op pauze met IkPas

Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Wil je zien wat er gebeurt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Dan is IkPas iets voor jou.

IkPas - alcoholpauze

IkPas is is een initiatief van de stichting Positieve Leefstijl en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is een jaarlijks terugkerende actie in Nederland om het alcoholgebruik te pauzeren. Nederland is hierin niet alleen, zo is er Dry January in Engeland en OcSober in Australië. Allen hebben ze dezelfde insteek: gezamenlijk zetten we ons alcoholgebruik even op pauze.

Maar waarom zou je een alcoholpauze inlassen? IkPas legt uit waarom dit verstandig is: "Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen waarbij het vanzelfsprekend is dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol drinken. IkPas maakt zich er hard voor om je bewuster te maken van de keuze om wel of niet te drinken. Door mee te doen aan IkPas doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend."

Begeleiding via de app

Als je je inschrijft voor IkPas krijg je de gehele periode op verschillende manieren begeleiding. Er is een dashboard op de site en in de webapp waar je allerlei handige hulpmiddelen krijgt toegereikt. Inderdaad, de oude Android-app was verouderd en incompleet en wordt niet meer geüpdatet. Daarvoor in de plaats is er een webapp gekomen en hierin zijn álle functies beschikbaar.

Je kan voor deze website/webapp een snelkoppeling maken die op je beginscherm wordt geplaatst. Zo kun je de webapp makkelijk bereiken. Dat doe je als volgt:

  • Ga op je telefoon in je browser naar www.ikpas.nl
  • Tik rechtsboven op een pictogram met drie stipjes
  • Tik op 'Toevoegen aan startscherm'
  • Geef de snelkoppeling herkenbare titel of laat de standaardbenaming staan
Goede voornemens: zet je alcoholgebruik op pauze met IkPas

Challenges en teams

Als je je aanmeldt, moet je je aanmelden bij een challenge. Dat is de periode waarin je je alcoholgebruik op pauze zet. Zo hebben we de Dry January-challenge (30 dagen), de Vastentijd-challenge (40 dagen), maar ook later in het jaar kun je aansluiten bij een challenge.

Je doet sowieso altijd alleen mee met een challenge, maar daarnaast kun je ook meedoen met een team. Je kunt ook met verschillende teams meedoen aan één challenge.

Coach, recepten en badges

De IkPas-coach fungeert als persoonlijke vraagbaak maar ook als coach als je het even niet meer ziet zitten. Daarnaast kun je badges verdienen voor bepaalde overwinningen zoals cola drinken tijdens een etentje en het bier laten staan op een verjaardag. Je ontvangt per e-mail ook nieuwtjes en lekkere alcoholvrije recepten. De frequentie van deze berichten bepaal je zelf.

Goede voornemens: zet je alcoholgebruik op pauze met IkPas

Voordelen van niet drinken

IkPas wil dat je je bewust wordt van je alcoholgebruik en je vastgeroeste patronen doorbreekt zodat alcohol niet meer vanzelfsprekend is.

Veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62% zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55% beter en verliest 32% gewicht.

IkPas is er dus om je te ondersteunen tijdens je alcoholpauze. Alcohol laten staan, zal je natuurlijk helemaal zelf moeten doen.

Lees meer over:
Eten en drinken IkPas

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties