Gmail-tip: Zo verstuur je een vertrouwelijke e-mail in Gmail voor Android

Gmail-tip: Zo verstuur je een vertrouwelijke e-mail in Gmail voor Android

Je kunt berichten en bijlagen sturen via de vertrouwelijke modus van Gmail om gevoelige informatie te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Je verhindert met deze optie namelijk dat ontvangers je e-mail per ongeluk kunnen delen. Het instellen van deze modus is heel eenvoudig. Zo werkt het.

Vertrouwelijke e-mails sturen met Gmail

Het versturen va een e-mail met een vertrouwelijke informatie kan voorkomen voor je werk en misschien soms wel in de privésfeer. Je wil niet dat deze informatie in verkeerde handen valt of dat deze naar een derde partij wordt doorgestuurd. Sinds het nieuwe design van Gmail kun je e-mails versturen waaraan je een vervaldatum kan hangen. Wanneer deze tijdslimiet is verstreken dan zal het bericht verdwijnen. Ook kun je een toegangscode aan het bericht hangen of het onmogelijk maken om de mail door te sturen.

Zo stel je een vertrouwelijke e-mail in de Gmail-app op:

 1. Open de Gmail-app op je Android-telefoon of -tablet
 2. Tik op Opstellen
 3. Tik rechtsboven op de drie puntjes en dan op Vertrouwelijke modus (Als je de vertrouwelijke modus al hebt aangezet voor de e-mail, tik je onderaan de e-mail op Bewerken)
 4. Zet Vertrouwelijke modus aan
 5. Stel een vervaldatum, toegangscode en en andere limieten die je wil instellen voor het bericht. Deze instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen
 6. Tik op Klaar 

Wanneer je een toegangscode instelt, zal de andere partij deze ontvangen via sms. Als je voor versturen zonder toegangscode kiest, dan kan iemand in Gmail het bericht direct openen. Ontvangers die geen Gmail gebruiken ontvangen een code via een e-mail. Mocht je de toegang vroegtijdig willen intrekken, dan volg de deze stappen:

 1. Open de Gmail-app op je Android-telefoon of -tablet.
 2. Tik op Verzonden.
 3. Open de vertrouwelijke e-mail.
 4. Tik onderaan het scherm op Toegang intrekken.
Gmail-tip: Zo verstuur je een vertrouwelijke e-mail in Gmail voor Android

Vertrouwelijke e-mail openen

Als de afzender de e-mail heeft gestuurd in de vertrouwelijke modus, geldt het volgende:

 • Je kunt het bericht en de bijlagen bekijken tot de vervaldatum of tot de afzender de toegang intrekt.
 • Opties om de tekst en bijlagen te kopiëren, te plakken, te downloaden, af te drukken en door te sturen zijn uitgeschakeld.
 • Je moet mogelijk een toegangscode invoeren om de e-mail te openen.

Niet super veilig

Google wijst zijn gebruikers er wel op dat het nog steeds mogelijk is om informatie te bemachtigen uit de vertrouwelijke e-mails. Een ontvanger kan een screenshot of een foto maken en doorsturen of wanneer de computer van de ontvanger geïnfecteerd is kan de e-mail door anderen worden gelezen. Wanneer je de betaalde versie van Gmail gebruikt (Google Workspace) dan moet de beheerder het verzenden van vertrouwelijke e-mails in de beheerdersconsole aanzetten.

Verstuur jij wel eens vertrouwelijke e-mails via Gmail? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gmail
Gmail is de mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en fi ..

Meer info

Lees meer over:
Productiviteit Gmail

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties