Gmail-tip: zo verstuur je e-mails die zichzelf verwijderen

Gmail-tip: zo verstuur je e-mails die zichzelf verwijderen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Gmail heeft een handige functie die waarmee je gevoelige informatie in e-mails kunt beschermen. De functie heet 'Vertrouwelijke modus' en die kan verzonden berichten automatisch verwijderen. Zo werkt het.

Vertrouwelijke modus in Gmail versturen

In maart van 2019 lanceerde Google de vertrouwelijke modus voor Gmail. Deze modus geeft afzenders meer controle over hun verzonden mails. In zowel de desktopversie als de app kun je e-mailberichten versturen in de vertrouwelijke modus. Je kunt deze vertrouwelijke modus gebruiken om een vervaldatum voor e-mails in te stellen of op elk gewenst moment de toegang in te trekken. Wanneer de vervaldatum van een e-mail is verlopen, is het bericht daarna uit veiligheidsoverwegingen niet langer zichtbaar.

Gerelateerde artikelen

Voor de ontvangers van het vertrouwelijke bericht zijn de opties voor doorsturen, kopiëren, afdrukken en downloaden ook uitgeschakeld. Daarnaast kunnen zij het bericht en de bijlagen bekijken tot de vervaldatum of tot de afzender de toegang intrekt. Je verhindert hiermee dat ontvangers je e-mail per ongeluk kunnen delen. Maar je kan natuurlijk niet voorkomen dat de ontvangers screenshots of foto's maken van je berichten of bijlagen. Mocht je de functie toch eens willen proberen? Volg dat de stappen hieronder:

Vertrouwelijke modus in Gmail instellen op je laptop of pc

 • Open Gmail op je desktop en tik op Opstellen
 • Klik rechtsonder in het venster op De vertrouwelijke modus inschakelen
Gmail-tip: zo verstuur je e-mails die zichzelf verwijderen
 • Stel een vervaldatum (dag, week, maand, jaar) en eventueel ook een toegangscode in. Deze toegangscodes worden gegenereerd door Google en dienen als extra beveiliging. De instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen.
 • Kies je ervoor om geen sms-code te gebruiken? Dan kunnen ontvangers die de Gmail-app gebruiken het bericht rechtstreeks openen. Ontvangers die geen Gmail gebruiken, krijgen een toegangscode via e-mail.
 • Kies je ervoor om wel een sms-code te gebruiken? Dan krijgen ontvangers een toegangscode via sms. Zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de ontvanger invoert, niet je eigen telefoonnummer.
Gmail-tip: zo verstuur je e-mails die zichzelf verwijderen
 • Tik nu op Opslaan of Verzenden om de e-mail op te slaan of te versturen
 • Heb je sms-code aangevinkt? Dan vraagt Gmail je bij het verzenden om een telefoonnummer van de ontvanger om zijn of haar identiteit te kunnen verifiëren met een sms-toegangscode.

Vertrouwelijke modus instellen in Gmail voor Android

 1. Open Gmail op je telefoon en tik op Opstellen
 2. Klik rechtsboven op de drie puntjes en vervolgens op Vertrouwelijke modus
 3. Stel net als hierboven een vervaldatum, toegangscode en andere elementen in. Deze instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen.
 4. T ik nu op Opslaan en bewerk de e-mail
 5. T ik nu op Verzenden om de e-mail te versturen
 6. Heb je sms-code aangevinkt? Dan vraagt Gmail ook hier om een telefoonnummer van de ontvanger bij Ontbrekende gegevens toe te voegen

Toegang vroegtijdig intrekken

Je kunt voorkomen dat een ontvanger de e-mail vóór de vervaldatum bekijkt. Open hiervoor Gmail op je computer en klik op Verzonden. Open de vertrouwelijke e-mail en klik op Toegang intrekken.

Meer Gmail-tips!

Je vindt ons complete Gmail tipsoverzicht met alle tips, tricks, uitleg, en howto's over WhatsApp op hier op Androidworld. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je de laatste tips altijd binnen handbereik. Hieronder vind je alvast vier van de meest gelezen Gmail-tips op Androidworld.

Gmail

Gmail

Gmail is de e-mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk