Gmail-tip: zo bescherm je gevoelige informatie in e-mails

Gmail-tip: zo bescherm je gevoelige informatie in e-mails

Gmail bevat een handige functie genaamd 'Vertrouwelijke modus' die gevoelige informatie in e-mails beschermt tegen ongeoorloofde toegang. Zo gebruik je deze functie in Gmail.

Vertrouwelijke modus in Gmail

In maart van 2019 lanceerde Google de vertrouwelijke modus voor Gmail. Deze modus geeft afzenders meer controle over hun verzonden mails. In zowel de desktopversie als de app kun je e-mailberichten versturen in de vertrouwelijke modus. Je kunt deze vertrouwelijke modus gebruiken om een vervaldatum voor e-mails in te stellen of op elk gewenst moment de toegang in te trekken. Wanneer de vervaldatum van een e-mail is verlopen, is het bericht daarna uit veiligheidsoverwegingen niet langer zichtbaar.

Voor de ontvangers van het vertrouwelijke bericht zijn de opties voor doorsturen, kopiëren, afdrukken en downloaden ook uitgeschakeld. Daarnaast kunnen zij het bericht en de bijlagen bekijken tot de vervaldatum of tot de afzender de toegang intrekt. Je verhindert hiermee dat ontvangers je e-mail per ongeluk kunnen delen. Je kan helaas niet voorkomen dat de ontvangers screenshots of foto's maken van je berichten of bijlagen.

Instellen op je laptop of pc

 • Open Gmail op je desktop en tik op Opstellen
 • Klik rechtsonder in het venster op De vertrouwelijke modus inschakelen

Vertrouwelijke modus in Gmail

 • In het onderstaande scherm stel je een vervaldatum (dag, week, maand, jaar) en eventueel ook een toegangscode in. Deze toegangscodes worden gegenereerd door Google en dienen als extra beveiliging. De instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen.
 • Kies je ervoor om geen sms-code te gebruiken? Dan kunnen ontvangers die de Gmail-app gebruiken het bericht rechtstreeks openen. Ontvangers die geen Gmail gebruiken, krijgen een toegangscode via e-mail.
 • Kies je ervoor om wel een sms-code te gebruiken? Dan krijgen ontvangers een toegangscode via sms. Zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de ontvanger invoert, niet je eigen telefoonnummer.

Vertrouwelijke modus in Gmail

 • Tik nu op Opslaan of Verzenden om de e-mail op te slaan of te versturen
 • Heb je sms-code aangevinkt? Dan vraagt Gmail je bij het verzenden om een telefoonnummer van de ontvanger om zijn of haar identiteit te kunnen verifiëren met een sms-toegangscode.

Vertrouwelijke modus in Gmail

Instellen in Gmail voor Android op je telefoon

 • Open Gmail op je telefoon en tik op Opstellen
 • Klik rechtsboven op de drie puntjes en vervolgens op Vertrouwelijke modus
 • Stel net als hierboven een vervaldatum, toegangscode en andere elementen in. Deze instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen.

Vertrouwelijke modus in Gmail

 • Tik nu op Opslaan en bewerk de e-mail

Vertrouwelijke modus in Gmail

 • Tik nu op Verzenden om de e-mail te versturen
 • Heb je sms-code aangevinkt? Dan vraagt Gmail ook hier om een telefoonnummer van de ontvanger bij Ontbrekende gegevens toe te voegen

Vertrouwelijke modus in Gmail

Toegang vroegtijdig intrekken

Je kunt voorkomen dat een ontvanger de e-mail vóór de vervaldatum bekijkt. Open hiervoor Gmail op je computer en klik op Verzonden. Open de vertrouwelijke e-mail en klik op Toegang intrekken.

Meer Gmail-tips!

Je vindt ons complete Gmail tipsoverzicht met alle tips, tricks, uitleg, en howto's over WhatsApp op hier op Androidworld. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je de laatste tips altijd binnen handbereik. Hieronder vind je alvast vier van de meest gelezen Gmail-tips op Androidworld.

Gmail
Gmail is de e-mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en ..

Meer info

Lees meer over:
Productiviteit Gmail

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties