Gebruik de Focusmodus op je mobiel voor minder afleiding

Gebruik de Focusmodus op je mobiel voor minder afleiding

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Na een aantal weken vakantie is het terugkeren naar de routine van school, studie en werk voor velen een hele opgave. Al die meldingen op je telefoon helpen daar niet bij. Tijd om de verantwoordelijke apps tijdelijk de mond te snoeren met de Focusmodus op je Android. Zo werkt het.

Gerelateerde artikelen

Jouw digitaal welzijn

Met Digitaal welzijn in 2018 wilde Google ervoor zorgen dat gebruikers de gezonde balans tussen techniek en leven weer (opnieuw) vonden. Pixel- en Android One-telefoons kregen de Digitaal Welzijn als eerste en later volgden er nog een aantal fabrikanten zoals Samsung en OnePlus. Een jaar later werd de tool verplicht voor alle fabrikanten en jouw Android beschikt er dus hoogstwaarschijnlijk ook over.

Digitaal welzijn

Digitaal welzijn

Focusmodus op Android

Digitaal welzijn bestaat uit meerdere onderdelen: Bedtijdstand, Schermtijd, App-timers en de Focusmodus. Meer hierover lees je hier en in dit artikel beperken we ons tot de Focusmodus die overigens alleen aanwezig is in Android 10, nog niet in Android 9.0 Pie. Met deze functie kun je voor jou afleidende apps (tijdelijk) onderbreken. Als de Focusmodus is ingeschakeld, kun je deze apps niet gebruiken en ontvang je geen meldingen van deze apps.

De Focusmodus in Android

De Focusmodus in Android

Zo zet je de Focusmodus aan 

Je zet de Focusmodus (Focusstand op Samsungtelefoons) als volgt aan op je mobiel:

  1. Open de instellingen op je telefoon
  2. Tik op Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht en dan op Focusmodus
  3. Kies welke apps je wilt onderbreken (bijvoorbeeld WhatsApp en Twitter)
  4. Tik op Nu aanzetten om de Focusmodus in te schakelen
  5. Tik op Een schema instellen als je de Focusmodus automatisch wilt laten inschakelen

Je schakelt de Focusmodus op dezelfde manier ook weer uit, of via de melding in je notificatiebalk. Als je apps tijdelijk wilt onderbreken als de Focusmodus ingeschakeld, tik je op Neem een pauze en kiest u een tijdslimiet.

Apps die tijdens de Focusmodus worden onderbroken

Apps die tijdens de Focusmodus worden onderbroken

Je kan de Focusmodus ook toevoegen aan de 'Snelle instellingen' op je telefoon. Zo kan je nog sneller de functie activeren zonder de instellingen te hoeven openen. Staat de Focusmodus nog niet in de Snelle instellingen? Dan voeg je hem als volgt toe:

  1. Veeg twee keer omlaag vanaf de bovenkant van het scherm
  2. Tik op Bewerken of Knoppen bewerken
  3. Tik op de de tegel Focusmodus en houd deze vast. Sleep de instelling naar de gewenste plaats
Gebruik de Focusmodus op je mobiel voor minder afleiding
Digitaal welzijn

Digitaal welzijn

Digitaal welzijn is onderdeel van Android 9.0 Pie en moet de problemen met overmatig smartphonegebruik naar voren brengen. Google wil er met deze tool ..

Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?

Deze week is het themaweek op Androidworld en die staat in het teken van Back to School. Dit artikel is onderdeel van de themaweek en je kan nog veel meer van ons verwachten op het gebied van Android en onderwijs. Van apps tot Chromebooks, van tips tot nuttige vergelijkingen. In het zijmenu aan de rechterzijde en ook op deze pagina op Androidworld vind je alle artikelen van deze themaweek. Zo heb je alle tips eenvoudig bij de hand.

Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Gebruik de Focusmodus op je mobiel voor minder afleiding

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk