Kopiëren en plakken op je Android, zo doe je dat razendsnel

Kopiëren en plakken op je Android, zo doe je dat razendsnel

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Net als op Windows, heeft een Android-telefoon een zogenoemd klembord om tekst tussen verschillende apps te kopiëren. Normaliter kun je enkel de meest recent gekopieerde tekst in de bestemmings-app plakken. Gboards ingebouwde klembord biedt de oplossing, in dit artikel leggen wij uit hoe je dit klembord gebruikt.

Klembord in Gboard

Het kopiëren van teksten en links kan de nodige irritaties opleveren als je ‘telkens moet wisselen’ tussen twee apps waartussen je de tekst kopieert. Standaard biedt Android niet de optie om teksten langer in het klembord te bewaren. Kopieer je een nieuwe tekst of link, dan verdwijnt de oude tekst of link uit het geheugen en mag je opnieuw beginnen met het kopiëren. Zeker als je een belangrijke tekst of link kopieert en deze later niet meer kunt terugvinden, levert de beperking van Android een vervelende situatie op.

Gerelateerde artikelen

Sommige Android-telefoons hebben een ingebouwde klembord-functie om zo alsnog de teksten op te kunnen halen, zoals het geval is bij Samsung. Lang niet alle telefoons hebben de functie; gelukkig is er wel één mogelijkheid om alsnog toegang te krijgen tot je klembord, en dat werkt via Gboard of SwiftKey. Beide apps hebben namelijk toegang tot je klembord en kunnen de tekst of links opslaan. Op die manier krijg je, nadat je een andere link of tekst hebt gekopieerd, alsnog toegang tot oudere gekopieerde teksten.

Zo gebruik je het klembord

Gezien niet alle virtuele toetsenborden een klembord-functie bieden, raden wij aan om aan de slag te gaan met Gboard of SwiftKey. Voordat je onderstaande stappen kunt volgen dien je eerst een van de toetsenborden geïnstalleerd te hebben staan. In de afbeelding zie je de situatie bij Gboard, maar SwiftKey werkt zo goed als hetzelfde en biedt dezelfde mogelijkheden aan.

  1. Kopieer een tekst of (web)link
  2. Open het Gboard-toetsenbord
  3. Klik op het klembord-icoontje in de bovenste balk
  4. Klik vervolgens op één van de teksten of links om deze te plakken
Kopiëren en plakken op je Android, zo doe je dat razendsnel

Items die zichtbaar zijn in het Gboard-klembord worden één uur lang opgeslagen. Daarna wordt het klembord geleegd en ben je de teksten of links alsnog kwijt. Daar is wel een oplossing voor die in de klembord-tool van Gboard verwerkt zit. Klembord-items kunnen namelijk vastgezet worden. Op die manier blijven de teksten alsnog staan, ook na een uur:

  1. Klik op het klembord-icoontje in de bovenste balk
  2. Houd een item in de lijst Recent lang ingedrukt
  3. Klik op Vastzetten om een gekopieerde tekst of link vast te zetten
Kopiëren en plakken op je Android, zo doe je dat razendsnel

Gerelateerde artikelen

Nadat een item is vastgezet, kun je deze wel verwijderen, maar blijft hij in ieder geval opgeslagen tot het moment dat je daarvoor kiest. Voor echt belangrijke notities is het wellicht verstandiger om met een app als Google Keep aan de slag te gaan, maar voor links die je tijdelijk op wilt slaan blijft dit een gemakkelijke oplossing.

Onlangs hebben we op Androidworld onze zes favoriete toetsenbord-apps met je gedeeld. Je kan ze hier ontdekken. Ben jij van plan om de klembord-tool in Gboard uit te proberen? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Gboard: het Google-toetsenbord

Gboard: het Google-toetsenbord

Gboard is het officiële toetsenbord van Google dat voorheen alleen beschikbaar was voor Nexustoestellen. Vanaf juni 2013 is deze in de Play Store te vinden en k ..
Microsoft SwiftKey Keyboard

Microsoft SwiftKey Keyboard

SwiftKey is de applicatie die je huidige toetsenbord vervangt voor Android. Hij leert van je type-gedrag en kan zo de woorden voorspellen die je wilt gebruiken. Er i ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk