Zo verwijder je je Fitbit-data zodat Google er niet meer bij kan

Zo verwijder je je Fitbit-data zodat Google er niet meer bij kan

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Google maakte begin 2021 bekend de overname van Fitbit te hebben afgerond. In Australië loopt er momenteel nog wel een proces tegen Google om eventuele misbruik van data voor andere doeleinden dan sportstatistieken, te voorkomen. Wil je daar niet op wachten, neem dan onderstaande stappen door om jouw Fitbit-data te verwijderen.

Fitbit en Google

Nog in 2019 maakte Google bekend dat het een overnamedeal had gesloten met Fitbit. Google zocht naar eigen zeggen een fabrikant met kennis van het produceren van horloges en Fitbit paste ‘binnen dat plaatje’. Zowel Google als Fitbit kwamen na de aankondiging van de overnamedeal echter onder vuur te liggen – Google werd ervan beschuldigd dat het Fitbit zou overnemen om de gebruikersdata in te zetten voor adverteerders. Tegelijkertijd werd het Fitbit kwalijk genomen dat het in zee is gegaan met een partij waarvan dataverzameling een van de primaire doeleinden is.

Gerelateerde artikelen

Binnen het Europees Parlement werd na de overname een onderzoek ingesteld naar de verwerking van data na de eventuele overname van Fitbit door Google. Het EP was er niet op gerust dat Google beide datastromen – van Fitbit en de reguliere Google-datastromen – gescheiden zou houden. Met inzichten over de gezondheid van gebruikers zou Google advertenties nog gerichter kunnen sturen naar ontvangers. Daarmee zou Google een voorsprong krijgen op andere advertentiepartijen. Uiteindelijk kreeg Google, onder strenge voorwaarden, akkoord van de politici.

Google heeft immers beloofd zijn handen weg te houden van de gezondheidsdata van Google. Voor de zoekgigant komt de focus bij Fitbit juist te liggen op hardware en voor de verdiensten wil Google extra abonnementen gaan aanbieden, zo bleek uit een recent onderzoek dat Google uitvoerde met Fitbit-gebruikers. Toch is het maar de vraag of Google zich altijd aan zijn woord zal houden en jouw gezondheidsdata zal blijven scheiden van de advertentiedata.

Fitbit data verwijderen

Als je recent een Fitbit-horloge hebt gekocht, gaat het misschien wat ver om je Fitbit-account direct te verwijderen. Enerzijds omdat het zonde is van de hardware en anderzijds omdat Google door het Europese Parlement wordt gecontroleerd in zijn omgang met Fitbit-data. Heb je echter geen Fitbit-horloge meer, of gebruik je deze niet meer maar heb je hem nog wel liggen, dan zou je er wel voor kunnen kiezen om je huidige Fitbit-account of de gekoppelde data te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

In principe is het niet nodig om je Fitbit-account te verwijderen – via de digitale omgeving van Fitbit kun je ook de gezondheidsgegevens verwijderen en daarmee voorkomen dat Google de data alsnog later in zou kunnen zetten voor advertentiedoeleinden. Voor het verwijderen van de data zou je de data wel eerst kunnen exporteren, zodat je de verzamelde data nog wel bezit. Hieronder leggen wij uit hoe dit proces verloopt.

Exporteer je Fitbit-gegevens

 1. Navigeer naar www.fitbit.com
 2. Klik rechtsboven op het account-icoontje
 3. Log in met de bij jou bekende Fitbit-accountgegevens
 4. Klik na het inloggen wederom op het account-icoontje rechtsboven en kies voor My Dashboard
 5. Klik op het dashboard rechtsboven op het tandwiel-icoontje en klik daarna op Settings
 6. Selecteer Data Export uit de linkerbalk
 7. Klik op Request data
 8. Bevestig via de e-mail dat je de data wilt exporteren en download binnen zeven dagen jouw gegevens
Zo verwijder je je Fitbit-data zodat Google er niet meer bij kan

Verwijder je Fitbit-gegevens

 1. Open de Fitbit-app op Android
 2. Klik op het profiel-icoontje linksboven
 3. Navigeer naar de Accountinstellingen
 4. Klik vervolgens op Gegevens verwijderen
 5. Selecteer per categorie de start en einddatum
 6. Klik op Verwijderen om de Fitbit-data te verwijderen
Zo verwijder je je Fitbit-data zodat Google er niet meer bij kan

Fitbit-data is daarna niet direct definitief verdwenen, maar wordt ‘binnen 90 dagen’ van de servers van Fitbit verwijderd. Mocht je de data willen redden, zorg er dan voor dat je binnen 90 dagen een aanvraag doet om de gegevens te herstellen. Ben jij van plan om je Fitbit-data te herstellen, of blijf jij graag gebruikmaken van Fitbit-diensten? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan dit artikel.

Fitbit

Fitbit

Fitbit is bedrijf dat zich heeft toegelegd op het ontwikkelen van devices waarmee mensen gezonder kunnen gaan leven en actiever kunnen worden. Door middel van h ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk