Sim-swapping: wat is het en hoe voorkom je het?

Sim-swapping: wat is het en hoe voorkom je het?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Sim-swapping komt steeds vaker voor. Volgens beveiligingsexperts is het verwisselen van een simkaart in een mobiele telefoon iets dat steeds vaker gebeurt. Gelukkig is er wel iets aan te doen.

Wat is sim-swapping

Sim-swapping vindt plaats als een cybercrimineel een duplicaat van je simkaart heeft. Hiervoor heeft hij of zij je persoonlijke gegevens nodig. Denk aan een ID, telefoonnummer en volledige naam. Informatie die met een simpele phishingaanval soms makkelijk te bemachtigen is. Vervolgens nemen ze contact op met je provider, doen ze zich voor als jou en kunnen ze de vaak verplichte tweefactorauthenticatie van bijvoorbeeld banken omzeilen. Ze hoeven alleen maar de simkaart in een telefoon te steken en ze hebben meteen toegang tot allerlei informatie van jou, zoals gesprekslogs en de berichtengeschiedenis. Het is ook mogelijk dat je dan niet meer kunt bellen, of berichten kunt sturen.

Check Point Software Technologies heeft tips opgesteld over hoe je deze vervelende praktijken kunt tegengaan.

1. Ga voorzichtig om met je persoonlijke gegevens

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je voorzichtig moet omgaan met persoonlijke gegevens. Eigenlijk is dat het standaard phishingpraatje: pas op welke websites je bezoekt: begint een url wel met https? Check ook of je bijvoorbeeld andere gekke dingen ziet: heeft ING ineens een rode leeuw in plaats van een oranje? Staat het Albert Heijn-logo verkeerd om?

Gerelateerde artikelen

2. Wees alert

Zie je spelfouten of andere verdachte dingen of moet je allerlei gegevens weggeven die het bedrijf allang al heeft of die helemaal niet nodig lijken te zijn? Check ook goed de domeinnaam. Heb je een e-mail gekregen van info@androirdworld.nl, dan heb je waarschijnlijk een phishingbericht ontvangen. Schroom ook niet om contact op te nemen met het bedrijf dat je lijkt te mailen. Voorkomen is beter dan genezen.

3. Verlies je je signaal?

Specifiek voor sim-swapping is er echter nog een essentieel puntje op de checklist: verlies je je signaal? Waarschijnlijk valt je mobiele signaal volledig weg zodra een kwaadwillende de duplicaat-simkaart gebruikt. Je kunt waarschijnlijk niet meer bellen en sms’en (en als je niet op wifi zit ook niet WhatsAppen en internetten op je telefoon). Gebeurt zoiets toch, neem dan contact op met je provider en laat meteen je nummer blokkeren en leg uit wat er mogelijk aan de hand is en bespreek welke stappen je vervolgens kunt nemen. Check bijvoorbeeld ook de website van de politie voor meer informatie over sim-swapping.

Ben of ken jij iemand die het slachtoffer is geweest van sim-swapping? Hoe heb je dat ontdekt en opgelost? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over malware en fraude
Sim-swapping: wat is het en hoe voorkom je het?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk