Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

Motorola's softwarelaag wordt al jaren gekenmerkt door zijn beperkte impact op het uiterlijk en de werking van Android. Hoewel je in Motorola's UI zeker niet de meeste aanpassingsmogelijkheden krijgt, biedt de schil wel alle basisfuncties die je nodig hebt. In dit artikel vind je de 8 belangrijkste tips en tricks om de ervaring op je Motorola-telefoon naar een hoger niveau te tillen.

Motorola's Moto UI-softwarelaag

Een telefoon aanschaffen zonder een zware Android-softwarelaag, begint inmiddels een zware klus te worden. OnePlus was eerder een van de bekendste fabrikanten van telefoons met software die in de basis veel weg had van ‘stock Android’. Met de komst van OxygenOS 11 stapte het merk echter af van die eerdere designfilosofie om andere Chinese merken - zoals moederbedrijf OPPO - achterna te gaan. Gelukkig heb je nog drie andere merken die steevast stock Android aanbieden op hun ‘nieuwe’ telefoons: Google, Motorola en Nokia.

Zowel Nokia als Google leveren een zeer basale variant van Android, met enkel de minimale extra's – voor de Android-puristen de enige manier om écht van stock Android te genieten. Als je, net als mij, niet zonder wat exclusieve aanpassingsmogelijkheden kan, of gewoon wat functies om te kunnen genieten van Android, dan is Motorola's UI de perfecte uitkomst.

Motorola's Moto UI is qua uiterlijk zo goed als gelijk aan stock-Android, terwijl zijn functieset een gulle middenweg vormt tussen stock Android en Xiaomi's MIUI of Samsungs One UI. Heel veel aanpassingsmogelijkheden zijn er niet en toch voelt dat eigenlijk wel prima in Moto UI.

Mocht je net een Motorola-telefoon hebben gekocht en je afvragen welke instellingen jij aan moet of kan passen, dan ben je hier op de juiste plek terechtgekomen. Hieronder lees je de belangrijkste Moto UI-tips, met daarbij een ‘stappenplan’ om ze op jouw Motorola-telefoon uit te voeren. Voor vragen over de tips, of aanvullingen op het aanbod dat wij hebben neergezet, ben je welkom in de reacties onder dit artikel.

1. Focus op je game met Gametime

Gamen, het lezen van notificaties of het ontvangen van een telefoontje gaan alvast niet samen. In steeds meer softwareschillen zie je opties terug om zulke storende items achterwege te houden bij het gamen. OnePlus introduceerde daarvoor jaren terug zelfs een Fnactic-modus van eSports-team Fnactic. Motorola biedt een vergelijkbare modus. In de Moto-app vind je namelijk een Gametime-modus.

Zoals de naam van de modus doet suggereren, biedt het instellingen die handig zijn bij het gamen. Een van de opties is het negeren van binnenkomende notificaties. Verder kun je gebaren-acties blokkeren, zoals de 3-vinger veegactie voor schermafbeeldingen. Wil je alle instellingen nog eens rustig bekijken, volg dan zeker onderstaande stappen.

 1. Open de Moto-app uit je applijst
 2. Klik linksboven op het hamburger-menu
 3. Kies vervolgens voor Play, gevolgd door Gametime
 4. Zet de schakelaar om als er bovenaan nog Uit staat
 5. Zodra Gametime is ingeschakeld, klik je onderaan op Instellingen

Je krijgt nu direct de instellingen van Gametime te zien. Uiteraard kan je dit ook altijd uitzetten, door de schakelaar weer om te zetten zodat er geen ‘Aan’ meer staat, maar juist ‘Uit’.

Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

2. Gesture-heaven, dit zijn de mogelijkheden

Denk je aan Motorola, dan denk je aan? Als je in het verleden in het bezit was van een Moto-toestel, dan zei je nu mogelijk ‘Gebaren’. Het bedrijf bracht jaren geleden de ‘drie-vinger schermafbeelding’ naar Android. Verder stond Motorola bekend om de gesture voor het activeren van de camera door tweemaal snel met je pols te draaien. Een laatste bekende gesture van Motorola is de functie om je zaklamp snel in te kunnen schakelen door te telefoon tweemaal op en neer te schudden. Er zijn nog veel meer gebaren om te ontdekken via onderstaande stappen.

 1. Open de Moto-app uit je applijst
 2. Klik linksboven op het hamburger-menu
 3. Kies vervolgens voor Gebaren
 4. Selecteer de individuele schakelaars van de gebaren om ze in of uit te schakelen
Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

3. Schakel knop- of gesture-navigatie in

Sinds de introductie van Googles gebaren-navigatie in Android 10, is Motorola volledig om. Heb je net een telefoon gekocht, dan is de kans groot dat de installatie een sectie omvat met ‘uitleg’ over Googles gebaren-navigatie en dat de veeg-navigatie automatisch voor je wordt ingeschakeld. Voor bestaande Moto-eigenaren met een telefoon met Android 10 of Android 11, is dat mogelijk niet zo. Diegenen zullen handmatig de gebaren-navigatie moeten inschakelen. Andersom kan het voor een nieuwe Motorola-eigenaar ongewenst zijn dat de gebaren-navigatie wordt ingeschakeld. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke voorkeur daarin. Wil je wisselen tussen beide navigatiemethoden, dan wil je onderstaande acties ondernemen.

 1. Open het instellingen-menu van Android
 2. Veeg naar onder tot je Systeem tegenkomt, klik daarop
 3. Kies vervolgens voor Gebaren, gevolgd door Systeemnavigatie
 4. Selecteer Gebarennavigatie of Navigatie met drie knoppen op basis van persoonlijke voorkeur

Kies je voor de Gebarennavigatie, dan kun je ook nog op een tandwiel klikken om de gevoeligheid in te stellen. Standaard staat deze op bijna de hoogste stand. Merk je dat je daardoor soms nog te snel naar het vorige tabblad gaat, dan kan je de gevoeligheid stapsgewijs afbouwen.

Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

Dit betekent dat een navigatieactie minder snel per ongeluk gebeurt. Wel kost een navigatieactie soms iets meer moeite om uit te voeren. Als je bijvoorbeeld iets te weinig inveegt vanaf de randen van het scherm, kan de actie door Android worden gezien als een actie die binnen de ‘foutmarge’ valt, en daardoor niet zal worden uitgevoerd.

4. Personaliseer je Motorola-telefoon

Word je gek van de standaardkleuren van de Moto UI-interface, of denk je dat de interface nog wat opgefleurd kan worden met andere appicoontjes? Net als iedere Android-telefoon biedt Motorola je de nodige instellingen om de interface naar smaak aan te passen. Motorola's Android-interface laat je zelfs een aparte systeemthema aanmaken. In dat systeemthema kan je een lettertype kiezen dat gebruikt moet worden, evenals de systeemkleuren, de vorm van de appicoontjes en de lay-out van het startscherm. Door het lay-out aan te passen, bepaal je hoeveel appicoontjes er in de breedte en lengte van het startscherm worden weergegeven. Hoe je zo'n systeemthema aanmaakt, dat leggen wij je hieronder uit.

 1. Open de Moto-app uit je applijst
 2. Klik linksboven op het hamburger-menu
 3. Kies vervolgens voor Personaliseren
 4. Selecteer Stijlen om naar de thema-instellingen te navigeren
 5. Klik op het grote hokje met het +-icoontje onderin
 6. Volg alle stappen en klik onderin telkens op Volgende en op het eind op Gereed

Er wordt ook gevraagd om een naam voor het aan te maken thema. Op die manier kan je het thema onderscheiden van de andere systeemthema's. Aangemaakte thema's kan je – op een later moment altijd aanpassen door op het pen-icoontje te klikken.

Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

5. ‘Houd het scherm aan als je ernaar kijkt’

Raak je het scherm van je telefoon even niet aan, dan schakelt hij automatisch uit om je batterij te sparen. Als je rustig een nieuwsartikel of een boek leest op je telefoon, is de kans echter groot dat het scherm zo lang niet wordt aangeraakt dat de ‘uitschakeltimer’ afloopt voordat je alles gelezen hebt. Samsung introduceerde daarvoor op zijn Samsung Galaxy S4 een eye-tracking functie. Als je het scherm aankeek terwijl de functie was ingeschakeld, bleef het scherm ingeschakeld. Motorola heeft een vergelijkbare functie ingebouwd in Moto UI. Wil jij ook dat je scherm aan blijft staan bij het lezen van een langere tekst of als je iets moet nakijken, volg dan zeker onderstaande stappen.

 1. Open de Moto-app uit je applijst
 2. Klik linksboven op het hamburger-menu
 3. Kies vervolgens voor Display
 4. Zet de schakelaar aan achter Responsief display

Motorola gebruikt voor deze functie de camera van je telefoon. Mocht je liever niet willen dat het besturingssysteem je ‘in de gaten’ houdt via de camera om je scherm aan te houden, schakel deze functie dan weer uit door de schakelaar bij stap 4 weer om te zetten.

Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

6. Scherm aan bij notificaties? Zo wijzig je de instellingen.

Motorola zet standaard het scherm aan als je het toestel beweegt of als er notificaties arriveren op je telefoon. Dat kan handig zijn om op de hoogte te blijven van e-mails of chatberichten en dient ter vervanging van de led-lampjes die je in het verleden op telefoons terugvond. Als je je echt even wilt concentreren op een taak, kan het ontzettend vervelend zijn. Ontvang je elk uur enkele tientallen notificaties, dan begint het mogelijk al snel op je zenuwen te werken. Ben je de functie liever kwijt dan rijk, keer dan terug in de rustpositie met onderstaande uitleg.

 1. Open de Moto-app uit je applijst
 2. Klik linksboven op het hamburger-menu
 3. Kies vervolgens voor Display
 4. Zet de schakelaar uit achter Interactief display
Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

7. Zo kun je automatisch niet-storen inschakelen

Als we dan toch in de hoek van notificaties blijven, laten we er dan ook meteen voor zorgen dat je de niet-storen modus van Android gemakkelijk kunt inschakelen tijdens een (werk)dag. Hoewel het helemaal niet zoveel werk is om een knop in te drukken om niet-storen in te schakelen, kan het wel handig zijn om niet-storen nog sneller in te kunnen schakelen als je bijvoorbeeld in een meeting zit. Je wil dan liever niet je telefoon aanraken om ondergedompeld te worden in notificaties. Motorola maakt dat gemakkelijk, door niet-storen in te schakelen als je je telefoon omdraait. In niet-storen is elke reguliere notificatie geblokkeerd, inclusief telefoontjes. Wekkers blijven wel afgaan.

 1. Open de Moto-app uit je applijst
 2. Klik linksboven op het hamburger-menu
 3. Kies vervolgens voor Gebaren
 4. Zet de schakelaar aan achter Omdraaien voor niet storen

Leg je vervolgens de telefoon met het scherm naar een donker oppervlak – bijvoorbeeld je bureau – dan schakelt de modus zich direct in. Draai je de telefoon weer om, dan wordt de niet-storen modus uitgeschakeld en ontvang je dus weer alle notificaties.

Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

8. Schakel nachtverlichting automatisch in

Een functie die tegenwoordig op vrijwel iedere Android-telefoon zit, is de ingebouwde nachtlamp. Je kan met deze nachtverlichting de kleurweergave van je scherm aanpassen, zodat het scherm minder blauw licht weergeeft. Het scherm wordt daarvoor vaak wat gelig/oranje. Veel mensen doen dit om minder last van hun ogen te krijgen in de avonduren, oranje licht is namelijk minder scherp voor de ogen in een donkere omgeving. Wil jij ook minder last hebben van je ogen op je Motorola-telefoon, volg dan direct onderstaande stappen en gun je ogen ook wat rust.

 1. Open het instellingen-menu van je telefoon
 2. Navigeer naar de sectie Weergave
 3. Klik in die sectie op de instelling Nachtverlichting
 4. Selecteer Nu inschakelen om het scherm oranje te laten kleuren

Bovenaan vind je ook een optie om de Nachtverlichting te plannen. Daarbij kan je ervoor kiezen dat de verlichting wordt aangezet tussen zonsondergang en -opkomst, of tijdens specifieke tijden. Ga je bijvoorbeeld om 21:00 slapen, zet de nachtlamp dan om 20:00 aan om voor het slapen gaan zonder last van je ogen je telefoon te kunnen blijven gebruiken.

Dit zijn de 8 belangrijkste tips en tricks voor jouw Motorola-telefoon

Heb jij nog tips over het instellen van Motorola-telefoons? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Lees meer over:
Motorola Androidtips

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Deze apps zijn tijdelijk gratis of afgeprijsd in de Google Play Store

Het weer is niet om over naar huis te schrijven en Netflix hebben we ook al uit. Daarom hebben een mooi overzicht voor je gem...

Bitcoin kopen? Krijg nu 10 euro cadeau bij BLOX (ADV)

Is Bitcoin een van de meest interessante investeringen die je kan doen? BLOX denkt van wel. BLOX is een app waarmee het je ma...

Google Pixel 6 overal uitverkocht: verkoopt als zoete broodjes? (Update: reactie Google)

Google is al snel door zijn voorraden van Pixel 6 (Pro) heen. De nieuwe telefoons zijn nog maar moeilijk verkrijgbaar bij Fra...

WhatsApp heeft nieuwe picture-in-picture-functie voor video's, zo werkt het

WhatsApp heeft in bèta nu een verbeterde picture-in-picture voor online video's die gebruikers delen. Je kan ze in een verkle...

Google Tensor: alles wat je wil weten over de slimme processor

Google heeft met de Pixel-reeks voor het eerst een eigengemaakte chipset in zijn telefoons geplaatst. Tensor zou veel krachti...

Aanbieding: tot 40% korting op Google Nest producten

Je kan nu van kortingen tot 40% op verschillende Google Nest-producten bij Bol.com profiteren. Je krijgt korting op de Google...

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Motorola heeft dit najaar zijn Edge 20-reeks van toptoestellen aangekondigd. De Edge 20 Lite is de goedkopere midrange varian...

Google maakt het mogelijk om real time te vertalen, ook met volle mond

De Google Pixel 6-serie heeft verschillende verbeteringen omtrent vertaling. De toestellen moeten het onder andere mogelijk m...

Zo zorgt Google Agenda ervoor dat je niet wordt afgeleid terwijl je werkt

Als je niet wilt worden afgeleid terwijl je werkt, kun je in Google Agenda een afspraak voor tijd om te focussen plannen. Foc...

Gmail is nu slimmer, voorkomt dat je mail bij de verkeerde belandt

Google wil voorkomen dat e-mails verkeerd terechtkomen en daarom zijn er heel wat verbeteringen uitgerold voor de interface w...

Lees meer

Net binnen

Brave Search kan je nu als standaardzoekmachine van Brave Browser instellen

Brave Search heeft Google en DuckDuckGo officieel vervangen in de Brave-browser als standaardzoekmachine. Gebruik jij Brave a...

Google Pixel 6 overal uitverkocht: verkoopt als zoete broodjes? (Update: reactie Google)

Google is al snel door zijn voorraden van Pixel 6 (Pro) heen. De nieuwe telefoons zijn nog maar moeilijk verkrijgbaar bij Fra...

Gmail is nu slimmer, voorkomt dat je mail bij de verkeerde belandt

Google wil voorkomen dat e-mails verkeerd terechtkomen en daarom zijn er heel wat verbeteringen uitgerold voor de interface w...

Aanbieding: tot 40% korting op Google Nest producten

Je kan nu van kortingen tot 40% op verschillende Google Nest-producten bij Bol.com profiteren. Je krijgt korting op de Google...

Zo zorgt Google Agenda ervoor dat je niet wordt afgeleid terwijl je werkt

Als je niet wilt worden afgeleid terwijl je werkt, kun je in Google Agenda een afspraak voor tijd om te focussen plannen. Foc...

Lees meer