Dit is hoe je Chrome veilig data en wachtwoorden laat synchroniseren

Dit is hoe je Chrome veilig data en wachtwoorden laat synchroniseren

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Google Chrome wordt al jaren gezien als het middelpunt van de digitale ervaringen wereldwijd. Toch kan het niet worden gezien als een browser zonder minpunten. Persoonlijke data, zoals browsegegevens en wachtwoorden, worden bijvoorbeeld ‘onbeveiligd’ gesynchroniseerd via Google Sync. Chrome laat je Sync gelukkig wel handmatig beveiligen, wij leggen uit hoe je dit kan uitvoeren.

Google Chrome en Google Sync

Verbind je een Google-account aan je Chrome-browser, dan ben je er zeker van dat je een volgende keer op een ander apparaat met hetzelfde account dezelfde browsegeschiedenis en bookmarks kan benaderen. Naast zulke simpele gegevens, laat Chrome je ook open tabbladen tussen apparaten verzenden, en de ingebouwde wachtwoordmanager van Chrome werkt eveneens via Googles Sync-dienst. Met dat gemak, komen ook nadelen. Als iemand toegang krijg tot je Google-account, dan krijgen ze immers een berg privacygevoelige gegevens in handen.

Gegevens van de Chrome-browser zijn daarnaast inzichtelijk voor Google, die de data gebruikt voor allerhande Google-diensten op je telefoon, desktop, tablet of ander Google-ecosysteem producten. Is dat niet wat je voor ogen had, dan kun je een wachtwoordzin instellen voor Google Sync. Daarmee beveilig je de gegevens, zodat alleen jij toegang krijgt tot Sync-data. Gezien de data door Google is versleuteld, kunnen ze de data niet meer gebruiken voor allerhande Google-diensten. Ze kunnen je data immers niet ontgrendelen zonder de wachtwoordzin; een sleutel die alleen jij in handen hebt.

Gerelateerde artikelen

Dat Google je data niet kan inzien, heeft zowel voor- als nadelen. Een belangrijk voordeel is dat de Sync-data in Chrome enkel door jou benaderd kunnen worden. Zelfs als je Google-account bij een kwaadaardig persoon in handen valt, kunnen ze de data niet gebruiken zonder eveneens te weten wat je wachtwoordzin is. Tegelijkertijd zijn er meerdere belangrijke nadelen om te overwegen – het is afgeraden om deze actie over een nacht ijs uit te voeren, denk er dus rustig over na. Wat de nadelen zijn, lees je hieronder:

 • Google laat je de wachtwoordzin voor Sync enkel inschakelen. Wil je naderhand terugkeren naar een Sync zonder de wachtwoordzin, dan verlies je alle gegevens opgeslagen in Sync. Je moet dus weten dat het ‘eenrichtingsverkeer’ is;
 • Browsegegevens worden slechts deels gesynchroniseerd. Het gaat daarbij om een deel van de browsegegevens – het deel dat je intypt in de Chrome-adresbalk. Andere browsedata is enkel zichtbaar op het apparaat waarop je rond hebt gesurft;
 • Elke keer als je in de toekomst een nieuw apparaat instelt, moet je de wachtwoordzin invoeren om toegang te krijgen tot de gegevens. Vergeet je de Google Sync-wachtwoordzin, dan verlies je dus toegang tot de gegevens;
 • Opgeslagen wachtwoorden kunnen niet worden ingezien via de wachtwoordmanager-website van Google, je moet ze dus altijd inkijken via de Chrome-browser;
 • Smart Lock werkt niet meer op Android-apparaten, je zal dus altijd handmatig je telefoon(s) moeten ontgrendelen.

Google Sync-wachtwoordzin instellen

Kan je leven met bovenstaande beperkingen, vervolg dan je weg naar onderstaande stappen. Weet dat je de stappen dus niet kan terugdraaien. Ben je er onzeker van, denk dan zeker nog eens na om problemen op een later moment te voorkomen.

 1. Open Google Chrome op je Android-telefoon
 2. Klik op de drie puntjes bovenaan en selecteer Instellingen
 3. Klik onder de ‘Jij en Google’-instellingen op Synchronisatie
 4. Kies vervolgens bij Geavanceerd voor het tabblad Versleuteling
 5. Selecteer in de pop-up de instelling met de Wachtwoordzin
 6. Vul je wachtwoordzin tweemaal in en klik tot slot op Opslaan
Dit is hoe je Chrome veilig data en wachtwoorden laat synchroniseren

Nadat je op opslaan hebt geklikt, moet op alle Google-apparaten de nieuwe wachtwoordzin ingevuld worden om de gegevens te ontgrendelen. Vergeet niet om de wachtwoordzin op een ‘veilige plek’ te noteren, zoals in een wachtwoordmanager.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

0 reacties

Tips

Dit vind je misschien ook leuk