Dit is de makkelijkste manier om telefoongesprekken op te nemen

Dit is de makkelijkste manier om telefoongesprekken op te nemen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In Android is het nu makkelijker dan ooit om telefoongesprekken op te nemen. Sinds Android 11 is er namelijk een handige 'Schermopname'-functie die de klus klaart, en dat komt omdat de ingebouwde screenrecorder ook geluid met de microfoon kan opnemen.

Telefoongesprekken opnemen, is dat legaal?

Een telefoongesprek opnemen kan soms handig zijn in verschillende situaties. Enerzijds om zo informatie makkelijk te bewaren zonder dat je notities hoeft te nemen, maar heel vaak kan het ook dienen als bewijslast. Vaak leeft bij mensen de onduidelijkheid of het opnemen van gesprekken legaal is, maar dat is in Nederland wel het geval.

Artikel 139a van het Wetboek van Strafrecht stelt dat het opnemen van gesprekken niet strafbaar is onder voorwaarden. Belangrijk is dat je zelf een deelnemer van het gesprek bent of in opdracht van een gespreksdeelnemer handelt.

Schermopname in Android 11

Een tijdlang was het op telefoons met Android 10 best omslachtig om telefoongesprekken op te nemen. De bekende tools voor opname van gesprekken werkten niet langer, en je moest aan de slag met alternatieve apps die heel wat toestemmingen vereisten. Sinds Android 11 is er gelukkig een makkelijk alternatief dankzij de ingebouwde Schermopnamefunctie.

Via een Schermopname kan je namelijk meer dan alleen vastleggen wat er op je scherm afspeelt. Er is ook een mogelijkheid om geluid met je microfoons op te nemen en in combinatie met de speakerfunctie tijdens een telefoongesprek, kan je zo de inhoud van een gesprek vastleggen. Belangrijk is wel dat je de Schermopnamefunctie eerst een plek geeft in de Snelle instellingen van je telefoon. Dat doe je als volgt:

 1. Veeg tweemaal op het scherm omlaag om de snelle instellingen te bekijken
 2. Druk op het bewerkicoontje met het potlood
 3. Scroll tot je Schermopname ziet en versleep de functie tussen de andere actieve knoppen in de Snelle instellingen
 4. Zet de knop op een plek waar je makkelijk bij kan
 5. Sla op indien nodig of ga terug

Gerelateerde artikelen

Zo neem je gesprekken op

Dat was het voorbereidende werk, maar nu komt de essentie. Voordat je een telefoongesprek begint of zodra je een telefoontje binnenkrijgt, start je de opname. Belangrijk is om even de juiste handelingen uit te voeren. We leggen het uit:

 1. Kies Schermopname in de Snelle instellingen
 2. Druk op Audio opnemen en kies Microfoon
 3. Tik op Starten
 4. Ga naar je telefoongesprek en zet de luidspreker op
 5. Als je klaar bent druk je in de rode melding op Stoppen
 6. Er verschijnt een nieuwe melding van Schermopname op je telefoon. Tik erop om je schermopname terug te vinden. Je vindt de opname ook terug in je galerij in het mapje Movies
Dit is de makkelijkste manier om telefoongesprekken op te nemen

Houd hier rekening mee

Het is belangrijk om te weten dat de Telefoon-app op je telefoon wel een melding stuurt naar je gesprekspartner zodra jij begint op te nemen. Dat komt omdat het in bepaalde landen verplicht is om je gesprekspartner ervan op de hoogte te brengen. In Nederland is dat voor alle duidelijkheid geen vereiste, maar het is natuurlijk wel netjes om te doen.

Welke app gebruik jij momenteel om telefoongesprekken op te nemen? Misschien maakte je al langer van de Schermopnamefunctie gebruik? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk