Dit is de gesprekkenwidget in Android 12 en zo stel je hem in

Dit is de gesprekkenwidget in Android 12 en zo stel je hem in

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Berichtenapps worden steeds belangrijker, een trend die Google niet uit het oog is verloren. Vanaf Android 12 krijgt Googles mobiele besturingssysteem een eigen berichtenwidget voor het weergeven van binnengekomen berichten-notificaties. Wat je daarop kan zien en hoe je hem instelt, dat leggen wij stapsgewijs aan je uit.

Gesprekkenwidget: wat kan je ermee?

Voelt het bijhouden van notificaties van verschillende berichtenapps soms als een tweede baan, dan kan de gesprekkenwidget van Android 12 uitkomst bieden. Googles berichtenwidget in Android 12 kan taken van widgets van bijvoorbeeld Telegram en WhatsApp overnemen, door alle berichten die in de berichtenapps zijn gearriveerd te bundelen in één widget. Hiervoor maakt Android 12 gebruik van de bundeling van berichten-notificaties, een functie die Google in Android 11 introduceerde.

Googles nieuwe Material You-designtaal van Android 12

Googles nieuwe Material You-designtaal van Android 12

Alle apps die vallen binnen de categorie berichten, zoals WhatsApp, Telegram, Slack en sms-apps als Google Berichten, worden gebundeld in de berichten-notificatie in het notificatiepaneel. Vervolgens gebruikt Android 12 de data uit de notificaties om de widget te vullen. Momenteel hoeven apps dus geen ondersteuning in te bouwen voor de widget en werkt het (in principe) met alle berichten-apps die notificaties versturen.

Gerelateerde artikelen

Het enige nadeel van de huidige uitwerking van de gesprekkenwidget, is dat je slechts één gesprek kan instellen per widget. Het is niet mogelijk om berichten van meerdere WhatsApp-chats te tonen in de widgets. Daarnaast verdwijnen berichten uit de widget als de notificaties worden verwijderd. Gezien Android 12 de eerste Android-versie is met de widgets, is het echter goed mogelijk dat dit later nog wordt aangepast.

Gesprekkenwidget: zo stel je ze in

Het instellen van de gesprekkenwidget die vanaf Android 12 wordt geleverd, is kinderlijk eenvoudig. Zorg er wel voor dat je het gesprek dat je wil instellen, recent voorbij is gekomen in je notificaties. Je widget laat namelijk alleen gesprekken instellen die recent hebben plaatsgevonden. Hierbij geldt de mantra: dit is hoe het er ten tijde van het schrijven van dit artikel voor staat. Laten we starten met het instellen van de widget. Volg daarvoor onderstaande stappen.

  1. Ga naar het thuisscherm van je telefoon
  2. Houd het scherm lang ingedrukt en klik op Widgets
  3. Veeg naar beneden tot je Gesprekken tegenkomt
  4. Klik op de widget met de naam Gesprek en veeg hem naar het thuisscherm
  5. Klik een gesprek aan in de lijst die wordt getoond
  6. Houd de widget lang ingedrukt om het formaat te wijzigen
Dit is de gesprekkenwidget in Android 12 en zo stel je hem in

Sleep na stap 6 vanaf de puntjes naar buiten om het formaat van de widget aan te passen. Laat je de widget staan zoals hij standaard staat ingesteld, dan krijg je enkel te zien dat er berichten binnen zijn gekomen. Door de widget groter te maken kan je één of meerdere berichten uit het gesprek lezen – hoeveel berichten je daadwerkelijk kan lezen, hangt daarbij deels af van de lengte van de berichten.

Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk