Datalimiet instellen op Android: zo voorkom je een torenhoge rekening

Datalimiet instellen op Android: zo voorkom je een torenhoge rekening

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Telecomproviders hebben hun datalimieten de afgelopen jaren flink opgehoogd. Providers als KPN en T-Mobile (incluis Tele2) bieden zelfs onbeperkt mobiele data. Grote kans is dat jij echter nog geen onbeperkte data hebt. Dan wil je natuurlijk niet je datalimiet overstijgen – voor het meerverbruik moet je immers bijbetalen. Hieronder vind je alle stappen die je kan zetten om meerverbruik te voorkomen.

Mobiel datalimiet op Android

Databundels van 500 MB zijn gelukkig niet meer verkrijgbaar, maar je ziet nog wel altijd databundels van 5 GB, of in enkele gevallen zelfs 1 GB. Bij zulke bundels kan het kijken van een paar video's op je favoriete streamingsdienst of het regelmatig browsen op socialmediaplatformen er al toe leiden dat je databundel binnen enkele uren of dagen het nulpunt bereikt. Bereik je het nulpunt, dan begint je telecomprovider een vast tarief te rekenen voor elke MB die je gebruikt.

Afhankelijk van hoeveel MB's je gebruikt, en waar je die data verbruikt, kan dat flink in de papieren lopen. In Android kun je je tegen zulke extra kostenposten wapenen door een mobiel datalimiet op te stellen. Binnen een specifieke termijn kun je dan niet meer mobiele data (MB's) gebruiken dan je hebt opgegeven. Heb je bijvoorbeeld een databundel van 5 GB en begint je nieuwe bundel altijd op de eerste van de maand te lopen. Dan kan je instellen dat je tussen de eerste en laatste dag van de maand 5.000 MB mag gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Nader je het nulpunt van je databundel, dan kan het Android-besturingssysteem je daarover een notificatie versturen. Van zodra alle mobiele data gebruikt is, wordt de mobiele dataverbinding op jouw telefoon direct uitgeschakeld. Je kan dan alleen nog via wifi browsen.

Mobiel datalimiet instellen

Alle telefoons sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich hebben de mogelijkheid om een datalimiet in te stellen. Onderstaande stappen werken dus voor alle telefoons die met Android 4.0 of hoger. Let wel: de menu-indeling zal bij sommige stappen wel anders zijn.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Netwerk en internet
  3. Klik vervolgens op Mobiel internet
  4. Ga hierna naar Gegevenswaarschuwing- en limiet
  5. Stel bovenaan de Gegevenscyclus in voor mobiele data, selecteer daarbij de datum waarop je databundel maandelijks ingaat
  6. Onderaan dit menu zet je de schakelaar achter Datalimiet instellen aan
  7. Via de instelling daaronder stel je de Datalimiet in
  8. Eventueel kan je nog de Datawaarschuwing inschakelen met zijn eigen schakelaar, en selecteer daarna eveneens na hoeveel gebruikte mobiele data je een waarschuwing wilt ontvangen
Datalimiet instellen op Android: zo voorkom je een torenhoge rekening

Belangrijk om te vermelden is dat Android niet altijd geheel accuraat is in het bijhouden van de hoeveelheid mobiele data die je gebruikt. Het is dus mogelijk dat je iets meer data hebt verbruikt dan door het menu wordt aangegeven. Dit verschil is klein, maar het blijft wel belangrijk om zelf je mobiele dataverbruik in de gaten te houden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk