Welke apps hebben toegang tot jouw Google-account?

Welke apps hebben toegang tot jouw Google-account?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Als je een Android-apparaat gebruikt, heb je waarschijnlijk een Google-account gekoppeld aan je apparaat. Dit geeft Google toegang tot je contacten, e-mail, agenda en andere gegevens. Maar wist je dat je ook kunt controleren welke apps toegang hebben tot je Google-account?

Dit is belangrijk om je privacy te beschermen. Als een app toegang heeft tot je Google-account, kan deze je gegevens lezen en bekijken. Je wilt er dus zeker van zijn dat alleen apps die je vertrouwt toegang hebben tot je account. In dit artikel leer je hoe je de toegang van apps tot je Google-account kunt bekijken en desgewenst kunt intrekken.

Welke apps hebben toegang tot je Google-account

Je kunt niet alleen inloggen op apps en games via Facebook, maar ook via je Google-account. Dit kan handig zijn, maar het kan ook een probleem zijn. Als je veel apps en games installeert, kan het zijn dat je vergeet welke apps toegang hebben tot je Google-account. Dit is risicovol, omdat deze apps je gegevens kunnen lezen, zoals je wachtwoorden, contactpersonen en locatie.

Het is daarom belangrijk om regelmatig je lijst met apps en games te controleren. Dit kun je doen in je Google-accountinstellingen. Je ziet hier een lijst met alle apps en games die toegang hebben tot je account. Apps die je niet meer gebruikt, kun je verwijderen. Ook kun je ervoor kiezen om de toegang van een app tot je account in te trekken. Tijd voor een voorjaarsschoonmaak!

Dit stappenplan kun je zowel op je smartphone als op desktop volgen.

  1. Open je Google-account via deze link
  2. Ga naar Beveiliging en tik onderin op Je koppelingen met apps en services van derden
  3. Controleer de apps in de lijst en filter eventueel op Inloggen met Google, Gekoppeld account of Toegang tot
  4. Tik op een app of dienst om de koppeling te bekijken 
  5. Tik op Alle connecties met [app] verwijderen als je de toegang wilt intrekken

Als je een app of een service van een andere aanbieder niet meer vertrouwt of niet meer wilt gebruiken, kun je dus de toegang tot je Google-account intrekken. Apps of services van andere aanbieders hebben dan geen toegang meer tot gegevens van je Google-account. Het is echter mogelijk dat je ze nog moet vragen om de gegevens te verwijderen die ze al hebben.

Als je denkt dat een app of service van derden je gegevens misbruikt, spam maakt, zich als jou voordoet of je gegevens op schadelijke manieren gebruikt, kun je deze melden aan Google. Google zal dan onderzoek doen naar de melding en, indien nodig, maatregelen nemen. Tik op Details bekijken en tik onderin op Deze app melden.

Welke apparaten hebben toegang tot je Google-account?

Veel mensen hebben in hun leven al meerdere Android-apparaten gehad, zoals telefoons, tablets en laptops. Ook deze apparaten hebben toegang tot je Google-account en na verloop van tijd kan deze lijst behoorlijk oplopen. Het is daarom belangrijk om regelmatig je Google-account te controleren en apparaten te verwijderen die je niet meer gebruikt. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet.

Hoe vaak controleer jij je de apps en games die toegang hebben tot je Google-account? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

AW Basics tips

Dit is een AW Basics-artikel. AW Basics zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Alhoewel deze howto's, tips, en achtergrondartikelen voor zowel beginners als gevorderden interessant zijn! Bekijk hier al onze AW Basics, download onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter om op de hoogte te blijven van alle Android-tips.

Gerelateerde artikelen

Originele publicatiedatum: 27 april 2018 / Geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd: 7 augustus 2023

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk