Bluetooth-speaker kopen? Dit zijn 6 dingen om op te letten

Bluetooth-speaker kopen? Dit zijn 6 dingen om op te letten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een goede bluetooth-speaker is een onmisbare partner om mee te nemen op vakantie of voor elk tuinfeest. Er bestaat een ideale speaker voor alle mogelijke doeleinden, en daarom bespreken we de zes dingen waar je best rekening mee houdt voor je een speaker koopt.

1. Behuizing en waterdichtheid

Je begint je zoektocht door te overwegen wat je met de speaker gaat doen. Moet hij een regenbui kunnen overleven, of ga je hem toch voor 90 procent van de tijd binnenshuis gebruiken, en maar af en toe buiten? Moet de speaker mee op een wandeltocht van 6 uur of gaat hij de hele tijd naast je camper staan?

Afhankelijk van al deze verschillende doeleinden wil je een ander soort speaker kopen. Als een luidspreker draagbaar moet zijn, dan kijk je best naar het gewicht en een eventuele draagriem of een clipje waarmee je de speaker makkelijk kan bevestigen. Blijft je speaker meestal gewoon binnen in je huis, dan kan je gerust een wat zwaardere speaker overwegen met een luxer, maar minder stevig ontwerp.

De JBL Flip 5 is IPX7-waterbestendig

De JBL Flip 5 is IPX7-waterbestendig

Zoek je toch echt een waterdicht exemplaar, dan moet je kijken naar de zogenaamde IP-rating. Bescherming tegen een stevige regenbui heb je al bij speakers met een IPX3-certificering. Een hoger cijfer is altijd beter, en vanaf IPX7 kan je luidspreker zelfs tot één meter diep in water worden ondergedompeld en dat voor een halfuur.

2. Audiodrivers

Net nadat je hebt nagedacht over het doeleinde en de behuizing van je speaker, dan wordt het tijd om aan geluid te denken. Je koopt tenslotte toch een speaker om van muziek te genieten? Er zijn heel wat factoren die de kwaliteit van het geluid bepalen, maar een goede manier om een goede indicatie te krijgen is door naar de gebruikte technologie voor de klank te kijken.

Allereerst zijn er de audiodrivers die het geluid produceren. Het aantal drivers is in de eerste plaats belangrijk, want bij kleinere speakers zal je slechts één driver hebben, terwijl grotere exemplaren twee drivers bevatten. Als tweede kijk je in de specificaties naar de grootte van de drivers, uitgedrukt in millimeter. Grote drivers zullen een rijker geluid produceren, maar dat zorgt vaak ook voor een grotere speaker in zijn geheel.

De drivers van de Sonos Move zijn naar beneden gericht om zo het geluid naar alle richtingen te weerkaatsen

De drivers van de Sonos Move zijn naar beneden gericht om zo het geluid naar alle richtingen te weerkaatsen

Bekijk ook hoe de drivers staan opgesteld. Staan ze gewoon naast elkaar of in verschillende richtingen? Dat laatste is handig wanneer je één enkele speaker wil die geluid naar alle richtingen moet verdelen. Je zet hem gewoon neer in het midden, en klaar. Speaker met drivers naast elkaar richten naar één kant, en ze zijn vooral handig wanneer je meerdere draadloze speakers met elkaar wenst te koppelen voor een stereogeluid.

Gerelateerde artikelen

Soms gebruiken speakers nog aparte technologie voor de lage bastonen. Bepaalde speakers hebben passieve radiatoren die mee vibreren, en dat vormt zeker een meerwaarde voor wie veel luister naar elektronische muziek of hardrock. De allergrootste speakers komen met een eigen woofer, en dat geeft het beste resultaat.

3. Bluetooth-versie

Je controleert of een speaker werkt met bluetooth en dan ben je klaar? vergeet dat maar. De eerste versie van de bluetooth-standaard werd al meer dan 20 jaar geleden ontwikkeld, en sindsdien is de standaard sterk verbeterd met de nieuwere versies.

De Marshall Acton II werkt met bluetooth 5.0

De Marshall Acton II werkt met bluetooth 5.0

Een speaker met bluetooth 4.2 kan een verbinding tot stand houden als hij zich tot maximaal 30 meter van je smartphone bevindt. Bij een speaker met bluetooth 5.0 of een recentere versie is dat maximaal 120 meter. Met een recentere versie hebben speakers ook meer geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om met meerdere telefoons tegelijk te verbinden. Zoek ook even op welke bluetooth-versie je telefoon ondersteunt.

4. Verbindingsmethodes en poorten

De kans is groot dat je je speaker niet alleen via bluetooth zal verbinden. heel wat speakers komen met andere aansluitingen en alternatieve verbindingsmethodes. Sommige speakers hebben bijvoorbeeld een 3,5 mm aux-poort waardoor je ze met je telefoon kan verbinden. Dat komt ook het verbruik van de speaker ten goede.

De Sony CMT-X3CD verbindt snel via NFC

De Sony CMT-X3CD verbindt snel via NFC

Andere speakers pakken dan weer uit met de mogelijkheid om snel een bluetooth-verbinding tot stand te brengen via NFC. Meer prijzige speakers die vooral voor binnenshuis zijn bedoeld, zullen naast bluetooth ook wifi ondersteunen. Wifi zorgt in principe voor een stabielere ervaring, afhankelijk van de manier waarop je netwerk is geoptimaliseerd natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Let ook even op de poort waarmee je de bluetooth-speaker aan zijn oplader hangt. Als zowel de oplader van je telefoon als de powerbank die je bezit met usb-c werken, dan is het niet verstandig om een bluetooth-speaker te kopen die je met micro-usb moet verbinden.

De Bose Soundlink Mini II heeft een audiojack aan de zijkant.

De Bose Soundlink Mini II heeft een audiojack aan de zijkant.

5. Accuduur

Een grotere speaker zal vast grotere audiodrivers hebben en daarmee een hoger verbruik, maar anderzijds heeft hij ook wel meer plaats voor een grotere accu. Je kan dus best even kijken naar de verwachte accuduur die de fabrikant meedeelt.

Speakers kunnen 6 tot 24 uur aan een stuk werken, ook vaak afhankelijk van het doeleinde waarvoor de speaker is gemaakt. De luidsprekers die je veelal binnen wil gebruiken, die hebben doorgaans een minder goede accuduur. Opladen is namelijk makkelijk, en dan ligt de focus meer op geluidskwaliteit.

Met zijn accu kan de Trust Rokko 20 uur lang muziek spelen

Met zijn accu kan de Trust Rokko 20 uur lang muziek spelen

6. Extra functies

Sommige speakers verbinden met bluetooth, spelen zo muziek af via je telefoon, en daarmee heb je het gehad. Dat is echter niet altijd het geval. Speakers die een microfoon hebben kunnen ook gebruikt worden om telefoongesprekken te voeren. Anderzijds heb je luidsprekers die ook met wifi werken en daarmee zelfs functioneren als een smart speaker. Je geeft zo spraakopdrachten aan de Google Assistent, en vaak komen zelfs met ingebouwde Chromecast. Je kan dus met andere woorden media casten naar je luidspreker.

Gerelateerde artikelen

Heel wat bluetooth-speakers komen ook met de mogelijkheid om één of meerdere andere luidsprekers van hetzelfde type te koppelen om zo het geluid beter te verspreiden. Sommige speaker gaan daar nog een stapje verder in en komen met een multi-room-functie. Denk bijvoorbeeld aan de Sonos Move en de Sonos Roam die met andere verbonden luidsprekers van het merk samen geluid kan afspelen. De Citation 200 van Harman Kardon is zo'n ander voorbeeld, want hij verbindt met speakergroepen uit de Google Home-app.

De Harman Kardon Citation 200 werkt ook als smart speaker

De Harman Kardon Citation 200 werkt ook als smart speaker

Recent vergeleken we op Androidworld de gloednieuwe line-up van draagbare JBL-speakers. Je kan hier het resultaat ontdekken. Waar let jij vooral op als je bluetooth-speakers vergelijkt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Themaweek op Androidworld

Dit artikel is onderdeel van de themaweek over vakantie op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram of Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk